OBRAZOM Zlatá Idka - obec s bohatou baníckou tradíciou

Zlatá Idka
2021-06-20 12:00:00

Zlatá Idka, obec s bohatou baníckou tradíciou v okrese Košice-okolie ležiaca pod Kojšovskou hoľou, je obľúbenou turistickou destináciou obyvateľov neďalekých Košíc. V okolí sa nachádzajú viaceré staré banské diela mnohé s potenciálom montánneho turizmu. V minulosti sa tu ťažili rudy aj s obsahom zlata. viac »

Unikát na východe: V hrobke pod hradom Čičva sa kedysi tancovalo

Hrobka rodiny Barkóczyiovcov pod
2021-06-13 12:00:00

Hrobka rodiny Barkóczyiovcov pod hradom Čičva v obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou podstúpila v uplynulých mesiacoch obnovu. Vďaka skultivovaniu jej okolia je tiež možné jednu z národných kultúrnych pamiatok (NKP) nachádzajúcich sa na hradnom kopci vidieť už zďaleka. Ako pre TASR povedal starosta Matej Sabol, obec by v budúcnosti rada nadviazala na jej predchádzajúce využitie ako kultúrneho stánku. viac »

Skuteckého ulica patrí k skvostom B. Bystrice, v minulosti niesla meno aj po Hitlerovi či Stalinovi

Na snímke tzv. Hungária
2021-05-30 12:00:00

Skuteckého ulica v historickom centre mesta pod Urpínom, kde dnes sídlia tri súdy, okresný, krajský a Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, nesie meno po významnom slovenskom maliarovi Dominikovi Skuteckom, ktorý sa pričinil o rozvoj kultúrneho života mesta. viac »

PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Z kedysi honosného sídla pavlínskych mníchov je strašidelná ruina

Zrúcanina pavlínskeho kláštora Mariánska
2021-05-29 12:00:00

V katastri obce Veľké Lovce v okrese Nové Zámky stojí zaujímavá pamiatka - zrúcanina pavlínskeho kláštora Mariánska Čeľaď. Niektorí ju považujú za najstrašidelnejšie miesto Slovenska. viac »

Obecné múzeum v Stakčíne prezentuje život v oblasti Polonín: Je plné príbehov

Obecné múzeum v Stakčíne,
2021-05-18 08:00:00

Naplniť myšlienku obecného múzea prezentujúceho život na úpätí Polonín, v minulosti v prihraničnej oblasti, sa obci Stakčín v Sninskom okrese podarilo po približne siedmich rokoch. Po neúspechu so žiadosťou o dotáciu na jeho rekonštrukciu zhromažďovali historické artefakty a rekonštruovali nevyužívanú obecnú budovu svojpomocne. viac »

Opálové bane Červenica: Návštevníkov čaká vynovený turistický okruh

Opálové bane Červenica
2021-05-12 08:00:00

Polročné obdobie, keď pre pandémiu ochorenia COVID-19 nemohli prijímať návštevníkov, využili Slovenské opálové bane na vynovenie turistického okruhu. Pribudlo na ňom viacero nových atrakcií. viac »

Vzácnosť v Bardejove: Do Baziliky sv. Egídia umiestnili dvere z čias panovania Mateja Korvína

V Bardejove osadili starobylé
2021-05-10 08:00:00

Zreštaurovanú renesančnú vstupnú bránu zo 17. storočia, ako aj staršiu gotickú bránu z konca 15. storočia umiestnili do Baziliky sv. Egídia v Bardejove. Staršie dvere z čias panovania Mateja Korvína objavili počas reštaurovania tých novších. viac »

Na Košariskách sprístupnili novú expozíciu Múzea Milana Rastislava Štefánika

Košariská: Sprístupnili novú expozíciu
2021-05-06 08:00:00

Múzeum Milana Rastislava Štefánika otvorilo v jeho rodnom dome na Košariskách novú expozíciu s názvom Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ. viac »

Turizmus: Liptáci vyhnali ovce na pašu, odštartovali tak nový poznávací projekt

Liptáci vyhnali ovce na
2021-05-03 08:00:00

Vyháňaním ovečiek na pašu odštartoval vo štvrtok na Liptove nový projekt zameraný na spoznávanie regiónu. Nasledujúce mesiace Liptáci online formou postupne predstavia salašníctvo, horské pramene a vodopády, liptovské remeslá, ale aj menej známe prírodné zákutia a túry. viac »

Ľupčiansky skalný hríb - prírodný unikát kúsok od Banskej Bystrice

Ľupčiansky skalný hríb
2021-04-20 08:01:00

Zaujímavé skalné útvary patria k obľúbeným cieľom turistov. Na Slovensku ich máme niekoľko, k najznámejším patrí Skalná ihla v nive rieky Poprad či Čertova skala v prírodnej rezervácii Boky. Nemenej zaujímavý je však aj Ľupčiansky hríb neďaleko Banskej Bystrice. viac »

Nad Hriňovou vzniká nová útulňa: Otvorená bude nonstop a zadarmo

Z bývalej koliby sa
2021-04-16 08:00:00

Práce na obnove ďalšej starej pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese pokračujú. Mesto ju plánuje spustiť do prevádzky počas apríla až mája tohto roka. „Momentálne prebiehajú už posledné úpravy interiérového vybavenia,“ uviedol pre TASR projektový manažér z hriňovského mestského úradu Michal Machava. viac »

Krompachy: Mesto chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum

Mesto Krompachy chce v
2021-04-13 07:00:00

V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Pre TASR to uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum. viac »

Do Rožňavy sa vrátil vzácny ukradnutý obraz, umiestnia ho v katedrálnom kostole

Na snímke obraz sv.
2021-04-08 08:00:00

Obraz svätého Klementa, ktorý bol v roku 1993 spolu s ďalšími dielami odcudzený z kostola na kalvárii v Rožňave, sa v stredu vrátil do mesta. Dielo po 28 rokoch vypátrali vďaka dražbe, do ktorej bol prihlásený. viac »

Bíňa - studnica pokladov na juhu Slovenska

Bíňa
2021-04-07 11:55:00

Nitriansky kraj je bohatý na zaujímavé ranostredoveké pamiatky. Ojedinelý súbor románskych pamiatok sa nachádza napríklad v Bíni, v okrese Nové Zámky. Jeho vznik sa dáva do súvisu s bojom o nástupníctvo na uhorský kniežací stolec v roku 997 medzi nitrianskym kniežaťom Štefanom, budúcim Štefanom I. a šomoďským kniežaťom Kopáňom. viac »

Trnava kráľom učarovala: Jeden sa tam zasnúbil, iný prepisoval dejiny a ďalší tam skonal

Trnava kráľom učarovala: Navštívili
2021-04-05 12:00:00

Trnava v minulosti patrila k mestám, ktoré získali priazeň viacerých kráľov. V histórii sú zapísané návštevy a stretnutia významných panovníkov, ako napríklad Bela IV., Ľudovíta I. Veľkého, Žigmunda Luxemburského alebo cisára Jozefa II. Významné sídlo ležiace na križovatke obchodných ciest sa vďaka priazni panovníkov stalo miestom, kde sa menil chod dejín. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa