Výlet do starej školy: Múzeum v Klokoči má pôvodné drevené lavice i tabuľu

Múzeum v starej škole
2021-08-12 07:00:00

Pôvodné drevené školské lavice, v ktorých sedávali žiaci, tabuľa i stará podlaha sú súčasťou Múzea v starej škole v Klokoči v Detvianskom okrese. „Máme tu aj pôvodné školské pomôcky. Patria sem papierové plagáty, podľa ktorých sa deti učili abecedu, pravítka a knihy,“ povedal pre TASR zakladateľ a vedúci múzea Stanislav Krško. viac »

V Banskej Štiavnici obnovili klopačku: Vzácne banícke dedičstvo má originálny zvuk

V Banskej Štiavnici znie
2021-08-05 08:00:00

Z veže Klopačky v Banskej Štiavnici sa v stredu opäť po rokoch ozval jej autentický zvuk. Klopanie na klopačku patrí k vzácnemu dedičstvu všetkých banských revírov na Slovensku. viac »

Huta Etelka - železné srdce Gemera

Nižná Slaná: Zabudnutá huta
2021-08-03 12:00:00

Národná kultúrna pamiatka (NKP) huta Etelka, nachádzajúca sa v obci Nižná Slaná v časti Nižnoslanská Baňa v okrese Rožňava, po rokoch chátrania upadla do zabudnutia. Niekdajšie železné srdce Gemera teraz čaká na svoju záchranu a to vďaka neziskovej organizácii Barbora, ktorá chce z technickej pamiatky a okolitého areálu vytvoriť kultúrno-spoločenský priestor, kde by sa verejnosť mohla dozvedieť viac nielen o histórii baníctva a hutníctva na Gemeri. viac »

Aj pod Tatrami sme mali svoj STONEHENGE!

Aj pod Tatrami sme
2021-07-27 12:00:00

Megalitická stavba pod Tatrami! Unikátny objav prekračujúci hranice mesta, regiónu i krajiny sa podaril trojici nadšencov z OZ Nezdolný Vrch, ktorá po dôkladnom výskume zdokumentovala existenciu výnimočnej megalitickej stavby neďaleko Kežmarku. Nazvali ho „Tatranský Stonehenge“ a výsledky svojej viac ako desaťročnej výskumnej práce predstavili verejnosti prostredníctvom výstavy na Kežmarskom hrade. viac »

Originálna atrakcia najmenšej obce okresu Krupina: V Sudinciach sprístupnili staré močidlá

Močidlá, v ktorých sa
2021-07-26 08:00:00

Močidlá, v ktorých sa kedysi pralo a zmäkčovalo konope, využívané na výrobu tkaných textílií, sú najnovšou atrakciou Sudiniec, najmenšej obce v okrese Krupina. Obyvatelia dedinky toto miesto ešte pred pandémiou nového koronavírusu vyčistili a obnovili, aby domácim i návštevníkom pripomenuli už zaniknuté zvyky svojich predkov. viac »

Čičmany majú nové múzeum, vystavujú v ňom zdobené truhlice

Čičmany majú nové múzeum,
2021-07-25 12:00:00

V Čičmanoch otvorili od júla nové múzeum Na dreve maľované. Nachádza sa v budove tamojšej bývalej krčmy, ktorú zrekonštruovalo občianske združenie Folk Ateliér. V múzeu vystavujú zdobené ľudové truhlice zo Slovenska i Českej republiky. Autor zbierky Jozef Adamov priblížil, že vznikala približne osem rokov. viac »

Na Liptove otvorili nový vodný park: Taký bazén inde nenájdete!

Nový vodný park na
2021-07-24 12:01:00

Letná sezóna priniesla na Liptov novinku v podobe ďalšieho vodného parku. Najväčší slovenský vodný park na drevenej konštrukcii je zasadený do príjemného podhorského prostredia Nízkych Tatier a dopĺňa komplex Demänová Rezort na začiatku Demänovskej doliny. Návštevníkom bude svoje služby ponúkať počas letných mesiacov. viac »

Majer Aladár - jedinečný, očarujúci, a predsa neobjavený poklad Očovej

Za doposiaľ neobjavené, avšak
2021-07-18 12:00:00

Za doposiaľ neobjavené, avšak jedinečné či očarujúce označujú väčšinou náhodní návštevníci miesto, na ktorom stál kedysi Horný majer v katastri Očovej v okrese Zvolen. Malá osada s vodnou nádržou, asi 20 domami a chalupami, ktorú dnes domáci volajú aj Aladár, sa nachádza na vyvýšenej planine asi štyri kilometre od materskej obce a necelé tri kilometre od dediny Sebedín Bečov v okrese Banská Bystrica. viac »

V tufových skalách pri Krupine sa ľudia ukrývali pred Turkami, dnes tam pijú víno

Vínne pivnice Mačkáš v
2021-07-07 11:50:00

Najväčšou raritou Dudiniec, ktorá je dodnes zahalená rúškom tajomstva, sú tzv. rímske kúpele. Neďaleko obce však môžete aj ďalšiu výnimočnú zaujímavosť. A dokonca si v nej dopriať aj dúšok lahodného vína. viac »

Krupina má novú atrakciu: Turisti si môžu vyskúšať klietku hanby

V Krupine na námestí
2021-07-03 12:00:00

V Krupine na námestí osadili podobne ako v minulých storočiach klietku hanby. Tentoraz má ale slúžiť len ako atrakcia pre návštevníkov mesta. viac »

Na Morskom oku funguje nová exteriérová prírodovedná učebňa

Na brehu Morského oka
2021-06-28 08:00:00

Exteriérovú prírodovednú učebňu v stredu slávnostne otvorili na brehu Morského oka neďaleko Remetských Hámrov v okrese Sobrance. Pozostáva zo siedmich exteriérových edukačných hier, ktoré interaktívnou formou prezentujú informácie týkajúce sa života rastlín a živočíchov, doby rozkladu odpadov a zásady správania sa v lese. Súčasťou je aj päť edukačných lavičiek so stolmi. viac »

FOTOREPORTÁŽ: Múzeum dopravy je tajným tromfom hlavného mesta

Múzeum dopravy v Bratislave
2021-06-26 09:01:00

Zaujať deti návštevou nejakého múzea nie je niekedy jednoduché. No verte tomu, že pri tomto tipe sa určite nebudú nudiť a ochotne sa tam s vami kedykoľvek vrátia. Reč je o Múzeu dopravy v Bratislave, ktoré vystavuje mnoho nádherných a cenných dopravných prostriedkov. viac »

V Spišskej Kapitule obnovili barokovú záhradu, pripomína Versailles

Záhrada v Spišskej Kapitule
2021-06-26 09:00:00

Obnovenú barokovú Biskupskú záhradu slávnostne sprístupnili a požehnali minulý týždeň v Spišskej Kapitule. Podľa primátora mesta Spišské Podhradie Michala Kapustu je možné zrekonštruovanú národnú kultúrnu pamiatku prirovnať k záhrade na Bratislavskom hrade alebo vo francúzskom Versailles. viac »

V Bratislave otvorili Múzeum športu: Mnohé krajiny nám budú v dobrom závidieť

 V Dome športu
2021-06-24 10:00:00

Nové priestory v zrekonštruovanom Dome športu budú slúžiť Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV) nielen na prácu. Spolu s nimi vyrástla na prízemí budovy aj vlastná stála expozícia – výstavná sieň profesora Vladimíra Černušáka, ktorú v stredu slávnostne uviedli do prevádzky. viac »

OBRAZOM Zlatá Idka - obec s bohatou baníckou tradíciou

Zlatá Idka
2021-06-20 12:00:00

Zlatá Idka, obec s bohatou baníckou tradíciou v okrese Košice-okolie ležiaca pod Kojšovskou hoľou, je obľúbenou turistickou destináciou obyvateľov neďalekých Košíc. V okolí sa nachádzajú viaceré staré banské diela mnohé s potenciálom montánneho turizmu. V minulosti sa tu ťažili rudy aj s obsahom zlata. viac »


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa