OBRAZOM Kaštieľ a Kostol sv. Valentína je ozdobou obce Ladce

2022-02-20 10:00:00 |   |    | 

V areáli kaštieľa v Ladcoch sa nachádza kostol zasvätený sv. Valentínovi. Kostol ani kaštieľ nie je bežne verejnosti prístupný, omše sa tu konajú dvakrát ročne - vo februári na sviatok sv. Valentína a v júli. Po rekonštrukcii by západná časť kaštieľa mala slúžiť ako kreatívne centrum a umelecká rezidencia. V priestoroch bude prezentovaná história kaštieľa.



 

Schátraný kaštieľ z prvej polovice 18. storočia v obci Ladce v Ilavskom okrese chcú jeho majitelia zrekonštruovať. Na rekonštrukciu západnej časti kaštieľa využijú okrem vlastných zdrojov najmä finančné prostriedky Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP) a Nórskych fondov.

Ako informovala príbuzná majiteľov kaštieľa Jana Heiserová, po skončení prác v roku 2023 bude západná časť kaštieľa slúžiť ako kreatívne centrum a umelecká rezidencia, v priestoroch budú prezentovať históriu kaštieľa.

V medzivojnovom období bol kaštieľ sídlom rádu vincentiek - Spoločnosť dcér kresťanskej lásky sv. Vincenta de Paul, neskôr slúžil pre potreby armády a ako odborné učilište. Koncom 20. storočia bol reštituovaný. Momentálne prebieha výberové konanie na zhotoviteľa rekonštrukcie.

Súčasťou areálu kaštieľa je aj kostolík zasvätený sv. Valentínovi. Ako informoval historik Tomáš Michalík, kostol je pre verejnosť prakticky neprístupný, slúžili sa v ňom omše raz či dvakrát do roka. Výnimočný je práve zasvätením sv. Valentínovi.

Na Slovensku sa patrocínium - zasvätenie sv. Valentínovi vyskytuje iba v ojedinelých prípadoch, napríklad Krížovany, Vislanka – Ďurková, v minulosti napríklad Spišská Belá. V trenčianskom regióne kostol zasvätený patrónovi zaľúbených nie je.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR - Radovan Stoklasa
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa