Tribečské múzeum oslavuje 60-ku: Vzniklo vďaka nálezu mastodonta

2021-03-10 08:00:00 |   |    | 

Tribečské múzeum v Topoľčanoch si pripomína 60. výročie svojho vzniku. Pri tejto príležitosti pripravilo výstavu Čriepky času, ktorá dokumentuje činnosť múzea a prezentuje výber zbierkových predmetov získaných do prírodovedných i spoločenskovedných zbierok, informoval Ľubomír Opáth z Tribečského múzea.



 

Súčasné Tribečské múzeum vzniklo 1. marca 1961. K jeho založeniu významnou mierou prispela činnosť vlastivedného krúžku a najmä nález časti čeľustí a klov treťohorného chobotnáča mastodonta, ktoré členovia krúžku objavili roku 1960 v Kuzmiciach. „Vtedajší Mestský národný výbor v Topoľčanoch vyčlenil vo svojich priestoroch v mestskej radnici miestnosť, kde bol tento unikátny nález uložený a zakonzervovaný. Po pridelení ďalších priestorov napokon úradne vzniklo Okresné vlastivedné múzeum v Topoľčanoch,“ priblížil Opáth históriu múzea.

Obrázok múzea.jpg

CC BY-SA 4.0, Odkaz

Zbierková činnosť mala charakter viac-menej náhodného zhromažďovania vecí rôznej povahy, bez koncepčného zámeru primerane dokumentovať všetky oblasti vývoja prírody a spoločnosti. K dátumu založenia múzea tvorilo zbierkový fond vyše 5000 predmetov, medzi ktorými mali prevahu archeologické nálezy. Pracovníkom múzea boli od samotného založenia nápomocní zanietení nadšenci, súkromní zberatelia a priaznivci múzea.

Múzeum počas svojej existencie viackrát zmenilo názov. K 1. júnu 1996 sa stalo odborným organizačným útvarom Tribečského kultúrneho centra v Topoľčanoch pod názvom Tribečské múzeum v Topoľčanoch a od 1. apríla 2002 sa stalo rozpočtovou organizáciou Nitrianskeho samosprávneho kraja so samostatnou právnou subjektivitou.

Zbierkový fond múzea v súčasnosti obsahuje vyše 90.000 predmetov zo spoločenskovedných a prírodovedných odborov a je základom pre realizáciu vedeckovýskumnej, prezentačnej, kultúrno-výchovnej, vzdelávacej, publikačnej a edičnej činnosti múzea. Najcennejšími artefaktmi v zbierke sú fragmenty čeľuste mastodonta s klami, ktoré sa našli v okolí Kuzmíc. Významnou časťou fondu je i archeologická zbierka zo stredovekého a novovekého pohrebiska z lokality Krásno - Chríb.

Prakticky od svojho vzniku múzeum okrem zbierkových fondov budovalo aj fond knižničný. V súčasnosti obsahuje vyše 9000 titulov z vedných odborov zastúpených v múzeu a regionálnej literatúry. Súčasťou knižnice sú aj rôzne zborníky, noviny a odborné časopisy. Prístupný je tiež fotoarchív obsahujúci viac ako 20.300 čiernobielych negatívov, 5000 pozitívov a 40.000 digitálnych záberov dokumentujúcich prírodu, históriu, pamiatky regiónu s akcentom na mesto Topoľčany a aktivity múzea v jednotlivých oblastiach jeho odbornej činnosti.

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: TASR
Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 22. máj. 2024. Meniny má Júlia, Juliána, Rita.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa