Príroda

Najstarší známy vták sveta stále prekvapuje: Napriek svojmu veku sa vrátil na atol Midway

Najstarší známy vták sveta
2022-12-20 12:00:00

Samička albatrosa laysanského, ktorá je najstarším známym vtákom na svete, sa vrátila na svoje hniezdo na tichomorskom atole Midway. TASR o tom informuje podľa správy amerického Úradu pre životné prostredie (USFWS). viac »

Chuang-che vyhľadávajú turisti aj pátrači po mŕtvolách: 10 zaujímavostí o Žltej rieke

Chuang-che vyhľadávajú turisti aj
2022-12-16 17:00:00

Žltá rieka je druhou najväčšou v Číne. Medzi turistami získala popularitu aj vďaka jedinečnému sfarbeniu, podľa ktorého dostala svoj názov. Je dlhá 5464 kilometrov a veľmi významnú pozíciu zohrala pri rozvoji tohto regiónu. Okrem prírodných zaujímavostí je zaradená aj na zozname najcennejších historických lokalít. viac »

Neuveriteľný zázrak: Hroch prehltol malého chlapca, podarilo sa ho zachrániť!

Neuveriteľný zázrak: Hroch prehltol
2022-12-16 16:00:00

Biblický príbeh o Jonášovi a veľrybe pripomína správa z africkej Ugandy. Malého chlapca tam vcelku prehltol hroch, ktorý patrí medzi najnebezpečnejšie zvieratá na svete. Tentoraz však našťastie k tragédii nedošlo – obrovský vodný cicavec dieťa zaživa vypľul, a tak mala mimoriadne nebezpečná situácia napokon šťastný koniec. viac »

Karpaty nám miznú pred očami: Každú hodinu prídu pre ťažbu dreva o štyri hektáre!

Vojenská veža, ktorá je
2022-12-12 14:00:00

Pohorie Karpaty, ktoré sa sčasti nachádza aj na území Slovenska, stráca lesný porast alarmujúcou rýchlosťou. Vyplýva to zo satelitných záberov, ktorá zanalyzovala organizácia na ochranu životného prostredia Greenpeace, informuje TASR. Podľa odborníkov sa v Karpatoch v rámci bežných lesníckych postupov pred ochranou prírody uprednostňuje produkcia dreva. viac »

Roztomilý agresor: Takmer na celom Slovensku žije lienka, ktorá hryzie

Roztomilý agresor: Takmer na
2022-12-12 12:00:00

Lienka východná je na Slovensku rozšírená takmer na celom území. Vie uhryznúť a spôsobiť rôzne alergické reakcie. Svojimi výlučkami môže špiniť fasády budov. Pre TASR to uviedol Ľubomíra Vidlička z Ústavu zoológie Slovenskej akadémie vied. viac »

Neuveriteľné divadlo na oblohe: Nad horami sa vznášali oblaky v tvare vĺn

Neuveriteľné divadlo na oblohe:
2022-12-11 12:00:00

Pozorovatelia oblohy mohli tento týždeň v americkom štáte Wyoming sledovať výnimočné oblaky, ktoré na horizonte pôsobili ako príbojové vlny oceánu. TASR informuje podľa webu BBC News. viac »

Vodcami svorky sa stávajú nakazené vlky, tvrdia vedci

Vlk dravý (Canis lupus)
2022-11-26 12:00:00

Vlci infikovaní parazitom toxoplazma sú agresívnejšie a majú väčšiu šancu stať sa vodcami svorky. Vyplýva to zo štúdie, ktorú v časopise Communications Biology zverejnili výskumníci z Yellowstone Wolf Project. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP. viac »

Izrael a Jordánsko sa dohodli na vyčistení rieky Jordán

Rieka Jordán
2022-11-22 07:00:00

Izrael a Jordánsko sa vo štvrtok dohodli na vyčistení znečistenej rieky Jordán, ktorá tvorí hranicu medzi oboma krajinami. Dohodu sa podarilo uzavrieť na klimatickom summite OSN (COP27) prebiehajúcom v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch, informuje agentúra AFP. viac »

Krásna, ale veľmi nebezpečná: V slovenských horách rastie jedovatá rastlina

Krásna, ale veľmi nebezpečná:
2022-11-20 12:00:00

Jesienka obyčajná je celá jedovatá, najviac podzemné hľuzy. Obsahuje jeden z najprudších jedov kolchicín. Jedovatá je aj voda vo váze, v ktorej boli jesienky uložené. Upozornilo na to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na sociálnej sieti. viac »

Sedem tajných tipov pre milovníkov prírody: Takto zistíte, že je hotel skutočne eco friendly

Sedem tajných tipov pre
2022-11-06 12:00:00

Doma aj v práci sa snažíme poctivo triediť odpad, nepoužívať výrobky z plastu určené na jedno použitie, ako sú plastové slamky či rôzne obaly. Tieto zvyky si so sebou často berieme aj na dovolenku. Naučili sme sa totiž správať zodpovedne a ohľaduplne k prírode a životnému prostrediu. Je tak pre nás prirodzené, že nám na týchto zásadách záleží aj v čase, keď prídeme do hotela. Pripravili sme pre vás 7 tipov, ako zistíte, či je váš hotel „eco friendly“. viac »


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa