Príroda

Snežienka jarná je chránená: Za ich trhanie hrozia obrovské pokuty

Snežienka jarná je chránená:
2023-03-12 12:00:00

Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pripomína, že snežienka jarná je od júna 2021 chráneným druhom na celom Slovensku. V minulosti síce bolo možné ich trhať na územiach do druhého stupňa ochrany (vrátane), vyhláška spred dvoch rokov to však zmenila. Envirorezort preto apeluje na ľudí, aby snežienky vo voľnej prírode netrhali. Zabúdať by nemali ani na sankcie, ktoré za odtrhnutie chránenej rastliny hrozia. viac »

Bambusový les na okraji Kjóto je pastvou pre oči: Prírodný unikát využívali aj na terapie

Bambusový les na okraji
2023-03-10 12:00:00

Na okraji mesta Kjóto sa nachádza prírodná oblasť, ktorej súčasťou je aj jeden zaujímavý les. Ten je vytvorený iba z bambusov, ktoré už dnes dosahujú úctyhodnú výšku. Pomedzi ne vedie chodníček, ktorý vám ponúka jednu z najnezvyčajnejších prechádzok. Na chvíľku budete mať pocit, ako keby ste sa ocitli v tajomnom rozprávkovom lese. viac »

Rio Celeste - jedna z najkrajších riek sveta

Rio Celeste - jedna
2023-03-06 12:00:00

Rio Celeste patrí k najkrajším prírodným atrakciám, ktoré uvidíte v krajine. Nájdete ju v národnom parku Tenorio Volcano. Výnimočná je vďaka svojmu jedinečnému sfarbeniu. Má nádherný tyrkysový odtieň, ktorý kontrastuje s okolitou zeleňou. Vládne okolo nej pokojná atmosféra a nájdete tu niekoľko zaujímavostí, ktoré ju taktiež premenili na jedno z najvyhľadávanejších miest. viac »

Na Madagaskare spozorovali vzácneho vtáka: Takmer štvrťstoročie ho nikto nevidel

Na Madagaskare spozorovali vzácneho
2023-03-03 06:00:00

Ochrancovia životného prostredia v stredu na Madagaskare po prvý raz za uplynulých 24 rokov spozorovali tetraku žltohrdlú, vzácneho vtáka, o ktorom si mysleli, že už vyhynul. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP. viac »

Sysle sa pre prudké oteplenie zobudili o mesiac skôr, sú vysilené

Sysle sa pre prudké
2023-02-23 07:00:00

Sysle sa tento rok pre prudké oteplenie zobudili o mesiac skôr. Sú vysilené a nemajú dostatok potravy. TASR o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ). viac »

Neobvyklé FOTO: Ťažké stroje odstraňujú telá veľrýb z pláží

Neobvyklé FOTO: Ťažké stroje
2023-02-04 15:00:00

Návštevníkom newyorskej Lido Beach sa v utorok naskytol naozaj neobvyklý pohľad. More vyplavilo na breh 35-metrového vráskavca, ktorý následne uhynul a jeho telo museli odstrániť ťažké stroje. Len pár dní predtým riešili podobný problém aj na Havaji. V tele veľryby sa tam našlo množstvo plastov, ktoré mohli byť podľa odborníkov príčinou jej úmrtia. viac »

Magický svet pod vodou: Jedno z najkrajších jazier sveta ukrýva pod hladinou skutočný unikát

Magický svet pod vodou:
2023-01-31 12:30:00

Na svete je množstvo nádherných horských jazier, to s názvom Kaindy sa však od ostatných líši už na prvý pohľad. Ak uvidíte snímku tyrkysovej vody, z ktorej „vyrastajú“ vysoké a štíhle kmene stromov bez konárov, vedzte, že práve hľadíte na jeden z prírodných skvostov Kazachstanu. viac »

Na vlastnej koži: Zanzibarská džungľa Jozani je jediné miesto, kde žijú opice guerézy červené

Na vlastnej koži: Zanzibarská
2023-01-26 07:30:00

Hoci väčšina turistov cestuje na Zanzibar najmä kvôli rajským plážam, vynechať by ste nemali ani zopár výletov. Napríklad do jediného národného parku na ostrove, kde uvidíte unikátne opice guerézy červené. Nikde inde na svete nežijú! viac »

Nový brazílsky prezident odštartoval snahy o záchranu amazonských pralesov

Amazonský prales
2023-01-25 06:00:00

Nový brazílsky ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva tento týždeň odštartoval svoje avizované snahy o zastavenie odlesňovania Amazónie. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP. viac »

V Austrálii objavili príšeru: Jedovatá ropucha je zrejme najväčšia na svete

V Austrálii objavili príšeru:
2023-01-24 13:00:00

Austrálske úrady v piatok objavili pravdepodobne najväčšiu ropuchu obrovskú na svete. Vážila až 2,7 kilogramu a bola dlhá 25 centimetrov. Keďže však ide o invazívny druh obojživelníka, ropuchu po odchytení usmrtili. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. viac »


Utorok, 16. apríl. 2024. Meniny má Dana, Danica.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa