Príroda

Na vlastnej koži: Zanzibarská džungľa Jozani je jediné miesto, kde žijú opice guerézy červené

Na vlastnej koži: Zanzibarská
2023-01-26 07:30:00

Hoci väčšina turistov cestuje na Zanzibar najmä kvôli rajským plážam, vynechať by ste nemali ani zopár výletov. Napríklad do jediného národného parku na ostrove, kde uvidíte unikátne opice guerézy červené. Nikde inde na svete nežijú! viac »

Nový brazílsky prezident odštartoval snahy o záchranu amazonských pralesov

Amazonský prales
2023-01-25 06:00:00

Nový brazílsky ľavicový prezident Luiz Inácio Lula da Silva tento týždeň odštartoval svoje avizované snahy o zastavenie odlesňovania Amazónie. TASR správu prevzala v sobotu z agentúry AFP. viac »

V Austrálii objavili príšeru: Jedovatá ropucha je zrejme najväčšia na svete

V Austrálii objavili príšeru:
2023-01-24 13:00:00

Austrálske úrady v piatok objavili pravdepodobne najväčšiu ropuchu obrovskú na svete. Vážila až 2,7 kilogramu a bola dlhá 25 centimetrov. Keďže však ide o invazívny druh obojživelníka, ropuchu po odchytení usmrtili. TASR správu prevzala z agentúr AFP a DPA. viac »

Strašná ekologická katastrofa: Z fotografií rieky Drina sa tisnú slzy do očí

Strašná ekologická katastrofa: Z
2023-01-24 07:00:00

Na hladine rieky Drina na východe Bosny a Hercegoviny sa v uplynulom týždni nahromadilo obrovské množstvo odpadu. Zachytila ho bezpečnostná bariéra pred elektrárenským múrom vodnej elektrárne Višegrad. TASR informuje podľa gentúry AP. viac »

Dúhové hory patria k najkrajším dielam matky prírody, pýši sa nimi hneď niekoľko krajín

Dúhové hory patria k
2023-01-16 12:01:00

Ich fotografie vyzerajú ako upravené v počítačovom programe, v skutočnosti sú však iba dokonalým dielom prírody. Prekrásne Dúhové hory s farebnými pruhmi červenej, žltej a hnedej zdobia hneď niekoľko krajín. Nájdeme ich na Islande aj v USA, ti neznámejšie sú však v Peru a Číne. viac »

Fantastická správa vedcov: Ozónová vrstva by sa do 40 rokov mohla úplne obnoviť

Fantastická správa vedcov: Ozónová
2023-01-11 08:00:00

Ozónová vrstva by sa v priebehu nasledujúcich 40 rokov mohla úplne obnoviť. Tento proces by však mohli zvrátiť kontroverzné plány zamerané na spomalenie globálneho otepľovania. Vyplýva to z hodnotiacej správy, ktorú v pondelok uverejnili odborníci Európskej únie a Organizácie Spojených národov (OSN). viac »

Súostrovie Lofoty – jeden z najkrajších kútov našej planéty

Súostrovie Lofoty – jeden
2023-01-04 13:00:00

Nórsko si cestovatelia spájajú predovšetkým s potulkami po krásnej prírode. Tým najkrajším kútom tejto rozmanitej krajiny je nepochybne súostrovie Lofoty. Nachádza sa na severe krajiny a tvorí ho približne 80 ostrovov. Ich návšteva vám pomôže oddýchnuť si od všetkých starostí a načerpať novú energiu. viac »

Takmer desatine morského života hrozí vyhynutie

Dugong morský
2022-12-30 08:00:00

Vplyv ľudskej činnosti má devastujúci dopad na morský život, pričom vyhynutie hrozí takmer desatine podmorských rastlín a živočíchov. Uviedla to Medzinárodná únia na ochranu prírody a prírodných zdrojov (IUCN) v aktualizovanom Červenom zozname ohrozených druhov. viac »

Apokalypsa na Floride: Zo stromov padali zamrznuté leguány (VIDEO)

Apokalypsa na Floride: Zo
2022-12-28 12:01:00

Spojené štáty sužovalo v uplynulých dňoch extrémne mrazivé počasie. V meste Havre na severe štátu Montana namerali neuveriteľných -39 stupňov Celzia, výstrahy pred nízkymi teplotami však platili aj pre väčšinu územia na pobreží Mexického zálivu vrátane Floridy. V „Slnečnom štáte“ dokonca zaznamenali mimoriadne podivný úkaz – zo stromov padali zamrznuté leguány! viac »

Hrozivá prognóza slovenskej astrobiologičky: Kilimandžáro príde o ľadovce už o desať rokov

Hrozivá prognóza slovenskej astrobiologičky:
2022-12-26 07:00:00

O desať rokov môže prísť africké Kilimandžáro v dôsledku klimatických zmien o svoje ľadovce. Tvrdí to astrobiologička Michaela Musilová, ktorá v Bratislave informovala o výsledkoch expedície na najvyšší vrch Afriky v rámci vedecko-vzdelávacieho projektu Koruna Zeme. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa