Príroda

Počet vtákov pomorníkov veľkých dramaticky klesá, dôvodom je vtáčia chrípka

2024-03-27 10:00:00 |

Počet prímorského druhu vtákov pomorníkov veľkých výrazne klesá, napísal server BBC News s odkazom na prieskum britskej ornitologickej spoločnosti RSPB. Ich populácia kvôli vtáčej chrípke v roku 2023 klesla o 76 percent. Teraz v Spojenom kráľovstve z pôvodných 9088 jedincov zostáva iba 2160.

Viac článkov

Izrael a Jordánsko sa dohodli na vyčistení rieky Jordán

Rieka Jordán
2022-11-22 07:00:00

Izrael a Jordánsko sa vo štvrtok dohodli na vyčistení znečistenej rieky Jordán, ktorá tvorí hranicu medzi oboma krajinami. Dohodu sa podarilo uzavrieť na klimatickom summite OSN (COP27) prebiehajúcom v egyptskom letovisku Šarm-aš-Šajch, informuje agentúra AFP. viac »

Krásna, ale veľmi nebezpečná: V slovenských horách rastie jedovatá rastlina

Krásna, ale veľmi nebezpečná:
2022-11-20 12:00:00

Jesienka obyčajná je celá jedovatá, najviac podzemné hľuzy. Obsahuje jeden z najprudších jedov kolchicín. Jedovatá je aj voda vo váze, v ktorej boli jesienky uložené. Upozornilo na to Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR na sociálnej sieti. viac »

Sedem tajných tipov pre milovníkov prírody: Takto zistíte, že je hotel skutočne eco friendly

Sedem tajných tipov pre
2022-11-06 12:00:00

Doma aj v práci sa snažíme poctivo triediť odpad, nepoužívať výrobky z plastu určené na jedno použitie, ako sú plastové slamky či rôzne obaly. Tieto zvyky si so sebou často berieme aj na dovolenku. Naučili sme sa totiž správať zodpovedne a ohľaduplne k prírode a životnému prostrediu. Je tak pre nás prirodzené, že nám na týchto zásadách záleží aj v čase, keď prídeme do hotela. Pripravili sme pre vás 7 tipov, ako zistíte, či je váš hotel „eco friendly“. viac »

Neuveriteľné! Vedci zaznamenali najdlhší let vtáka, tá vzdialenosť vás šokuje

Neuveriteľné! Vedci zaznamenali najdlhší
2022-10-28 13:00:00

Neuveriteľná správa z ríše zvierat. Vedci zaznamenali najdlhší neprerušený let vtáka - meria takmer toľko ako rekordér v oblasti leteckej dopravy! viac »

Unikátne VIDEO priamo z papule: Kameru slovenského filmára chcel zožrať ľadový medveď

Unikátne VIDEO priamo z
2022-10-27 12:00:00

Slovenský fotograf Martin Greguš sa po celom svete preslávil oceňovanou sériou snímok ľadových medveďov v kanadskej divočine. Počas jej vzniku došlo k množstvu zaujímavých situácií. Tú najkurióznejšiu zachytil objektív GoPro kamery. viac »

Hororový let: Pasažierov na palube vydesil slizký čierny pasažier

Hororový let: Pasažierov na
2022-10-20 12:00:00

Let ako zo zlého sna zažili v pondelok pasažieri United Airlines cestujúci z Tampy na Floride do Newarku v New Jersey. Krátko po pristátí totiž na palube objavili hada. viac »

Strašné zistenia vedcov: Počet voľne žijúcich populácií živočíchov klesol o 69 percent

Strašné zistenia vedcov: Počet
2022-10-20 07:00:00

Niektoré sledované populácie voľne žijúcich zvierat sa za uplynulých 50 rokov zmenšili v priemere o 69 percent. Vyplýva to zo správy Živá planéta (Living Planet), ktorá analyzuje stav Zeme a vplyv ľudskej činnosti. Vo štvrtok ju zverejnil Svetový fond na ochranu prírody (WWF). TASR správu prevzala z agentúry AFP a stránky WWF. viac »

La Aurora - pravá juhoamerická divočina prístupná všetkým

La Aurora - pravá
2022-10-11 12:00:00

Vo svete zostáva čoraz menej území, kde sa podarilo uchovať prírodu nedotknutú. Jedno z takýchto jedinečných miest nájdete v Kolumbii. La Aurora je prírodná rezervácia pod súkromnou správou, ktorá má za cieľ zachrániť aj viaceré ohrozené druhy zvierat. Jej návšteva je zážitkom na celý život. viac »

Nemecko prišlo pre mimoriadne teplé počasie o jeden z piatich ľadovcov

Nemecko prišlo pre mimoriadne
2022-09-30 07:00:00

Nemecko prišlo počas leta vplyvom mimoriadne teplého počasia o jeden zo svojich ľadovcov. Južný Schneeferner stratil štatút ľadovca pre rýchle topenie kedysi rozľahlej ľadovej pokrývky. "Hrúbka ľadu (ľadovca) Schneeferner sa výrazne zmenšila... na väčšine miest už nedosahuje ani dva metre," dodala Bavorská akadémia vied vo vyhlásení. viac »

Fantastická správa! Na Slovensku bol pozorovaný nový vtáčí druh

Fantastická správa! Na Slovensku
2022-09-28 06:00:00

Pri obci Mikušovce neďaleko Lučenca bol pozorovaný nový vtáčí druh. Ľabtušku veľkú spozorovali ornitológovia počas monitoringu migrácie vtákov, druh finálne určili vďaka jeho charakteristickému hlasu. TASR o tom informovala Slovenská ornitologická spoločnosť/BirdLife Slovensko (SOS/BirdLife Slovensko). viac »


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa