Príroda

Smaragdové jazero vám svojou krásou vezme dych a voda v ňom lieči

Smaragdové jazero vám svojou
2023-08-31 09:00:00

Cchajmadská panva je zaujímavá prírodná oblasť v Číne. Uprostred planiny sa nachádza klenot v podobe Smaragdového jazera, ktoré už z diaľky vyniká vďaka svojej výnimočnej farbe. Ľudia tam často prichádzajú na prechádzky, ale aj na ulovenie zaujímavých záberov do svojho archívu. viac »

Korytnačka pri chorvátskom ostrove Čiovo pohrýzla už štyroch ľudí, domáci sú zúfalí

Kareta
2023-08-25 12:00:00

Korytnačka, ktorá sa pohybuje pri brehoch chorvátskeho ostrova Čiovo, podľa svedkov pohrýzla už štyroch ľudí. Miestni obyvatelia nevedia, čo si s prísne chráneným živočíchom počať, informovala agentúra HINA. viac »

V Antarktíde uhynuli tisíce mladých tučniakov, roztopil sa pod nimi ľad

V Antarktíde uhynuli tisíce
2023-08-25 08:00:00

Až 10.000 mladých tučniakov cisárskych (obrovských) uhynulo v Antarktíde kvôli tomu, že sa ľad pod nimi roztopil a rozlámal skôr, ako im narástlo vodeodolné perie potrebné na to, aby mohli plávať v oceáne. Podľa vedcov z britského ústavu pre výskum Antarktídy (BAS) ide o predzvesť vývoja, ktorý nastane v budúcnosti v súvislosti so zmenou klímy, uvádza na svojej internetovej stránke britská stanica BBC. viac »

Na Slovensku žije jedovatý had: Tieto informácie vám môžu zachrániť život

Na Slovensku žije jedovatý
2023-08-24 12:30:00

Vretenica severná je jediným jedovatým hadom na Slovensku. Je zároveň zákonom chránená. Najčastejšie si možno vretenicu pomýliť s užovkou hladkou. Pre TASR to uviedla zoologička Štátnej ochrany prírody SR Ivana Havranová. viac »

Najväčším krokodílom v zajatí je Cassius: Má neuveriteľné rozmery aj vek!

Najväčším krokodílom v zajatí
2023-08-22 08:15:00

Austrálsky morský krokodíl Cassius sa po meraní v roku 2011 s dĺžkou 5,48 metra dostal do Guinessovej knihy rekordov ako najväčší krokodíl žijúci v zajatí. Odvtedy ho nikto nemeral a pravdepodobne narástol, takže teraz by mal byť ešte väčší. TASR informuje podľa webu Live Science. viac »

OBRAZOM: Jazero Titicaca ohrozuje dlhodobé sucho

OBRAZOM: Jazero Titicaca ohrozuje
2023-08-20 12:00:00

Brehy najvyššie položeného splavného jazera Titicaca lemujú opustené člny na miestach, kde pred niekoľkými mesiacmi ešte bola voda. Jeho hladina v dôsledku pretrvávajúceho sucha klesla na kritickú úroveň. TASR informuje podľa agentúry AP. viac »

V Peru objavili nový druh hada, dostal meno po slávnom hercovi

V Peru objavili nový
2023-08-20 08:00:00

Novoobjavený druh hada v Peru pomenovali Tachymenoides harrisonfordi podľa amerického herca Harrisona Forda. Cieľom bolo prejaviť úctu úsiliu herca v oblasti ochrany životného prostredia. TASR správu prevzala v stredu z webovej stránky stanice BBC. viac »

Krokodíly priťahuje plač malých detí, zistila štúdia vedcov

Krokodíly priťahuje plač malých
2023-08-18 08:00:00

Výskumníci z Centre national de la recherche scientifique (CNRS) vo Francúzsku na základe experimentov hodnotili, ako krokodíly reagujú na detský plač a zvuky mláďat ďalších primátov. TASR informuje podľa článku v britskom denníku The Independent. viac »

Viac ako polovica druhov na Zemi žije v pôde, uvádza štúdia

Viac ako polovica druhov
2023-08-12 06:00:00

Londýn 9. augusta (ČTK) - Pôda je druhovo najbohatšia prostredie na svete, žije v nej 90 percent húb, 85 percent rastlín a viac ako 50 percent baktérií. S odvolaním sa na štúdiu, podľa ktorej je na pôde závislých celkovo vyše 50 percent organizmov, o tom informoval britský list The Guardian. viac »

Svet vlani prišiel o dažďové pralesy o rozlohe Švajčiarska: Šialené, koľko zmizne za päť sekúnd

Dažďový prales
2023-07-28 17:00:00

Zem vlani prišla o územie dažďových pralesov o veľkosti Švajčiarska alebo Holandska. Väčšina z tohto územia sa teraz používa pre chov hovädzieho dobytka alebo pestovanie plodín. Vyplýva to z analýzy družicových záberov, ktorú vykonal Inštitútu svetových zdrojov (WRI). WRI vypočítal, že na Zemi každých päť sekúnd zmizol dažďový prales na rozlohe futbalového ihriska. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa