Príroda

Strety s medveďom sú čoraz častejšie: Odborník radí, ako z nich vyviaznuť so zdravou kožou

Strety s medveďom sú
2022-04-26 07:00:00

Minulý týždeň Slovensko obleteli zábery z Nízkych Tatier, kde sa samica medveďa hnedého pohybovala v bezprostrednej blízkosti turistického chodníka. Cez víkend ju zásahový tím usmrtil, hoci jej správanie spôsobili iba ľudia. viac »

Najohrozenejší vtáčí druh na Slovensku živorí, potrebuje pomoc ľudí

Drop veľký
2022-04-23 08:00:00

Slovenskí odborníci prosia ľudí o dodržiavanie pravidiel ochrany prírody v oblastiach, kde žije ohrozený drop veľký. Aktuálne si totiž vyberá partnera a vhodné hniezdo. V súčasnosti sa dropy vyskytujú v Chránenom vtáčom území (CHVÚ) Sysľovské polia pri Bratislave. Informoval o tom Jozef Ridzoň zo Slovenskej ornitologickej spoločnosti/BirdLife Slovensko. viac »

Na pláži našli čudesného tvora: Ľudia sa pýtajú, či je to mimozemšťan

Na pláži našli čudesného
2022-04-12 16:00:00

Austrálsky pastor na svoju rannú prechádzku nikdy nezabudne. Ako tvrdí, pri rozjímaní o Bohu odrazu uvidel čudnú vec. Jej video sa stalo virálne, a tak o bizarnom tvorovi pripomínajúcom mimozemšťana hovorí celý svet. Viac svetla do záhady však zatiaľ nikto nevniesol. viac »

Nebezpečný posol jari: Šafran spišský vás môže otráviť

Nebezpečný posol jari: Šafran
2022-04-05 08:00:00

Šafran spišský patrí medzi západokarpatské endemity a vyskytuje sa okrem Slovenska i v Poľsku a na Morave. Podľa botaničky Správy Národného parku (SP) Slovenský raj Štefánie Bryndzovej je možné ho nazvať prvým poslom jari. Pre svoju fialovú farbu je obľúbený u fotografov, ktorí čakajú na roztopenie snehu, keď sa objavia súvislé 'koberce' kvetov. V Slovenskom raji kvitne od marca do apríla. viac »

KVÍZ Tak jednoduché, a pritom tak zložité: Spoznáte jednotlivé zvieratá podľa OČÍ?

KVÍZ Tak jednoduché, a
2022-04-04 13:00:00

Niektoré zvieratá majú jednotlivé časti tela tak typické, že by ste si ich nemohli pomýliť so žiadnym iným, pri ďalších to už tak jednoznačné nie je. Oprášte svoje vedomosti o prírode a zistite v našom kvíze, koľko živočíchov dokážete správne identifikovať len podľa detailu oka. viac »

Úžasné VIDEO zázraku zrodenia: Malý nosorožec je nádejou pre celý ohrozený druh

Mláďa nosorožca sumatrianskeho
2022-04-01 12:00:00

Sumatrianske nosorožce patria k najohrozenejším zvieratám na svete. V dôsledku straty prirodzeného prostredia a pytliactva žije podľa odhadov v divočine menej ako 80 jedincov, ktoré podľa odborníkov nepostačujú na zachránenie druhu od vyhynutia. O to úžasnejšou je správa o narodení drobca v indonézskej rezervácii. viac »

Blíži sa letná dovolenka v Bulharsku: Navštívte aj tieto prírodné zaujímavosti

Blíži sa letná dovolenka
2022-03-27 00:00:00

Bulharsko patrí k našim obľúbeným letným destináciám. Už niekoľko rokov hrá prím aj medzi slovenskými dovolenkármi. Ak sa tam vyberiete tento rok, skúste spojiť leňošenie na pláži s preskúmaním niektorých jedinečných prírodných atrakcií. Istotne to bude stáť za to! viac »

Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov

Na bratislavskom letisku žije
2022-03-25 06:00:00

Na bratislavskom letisku žije najväčšia slovenská populácia sysľov, je ich 10.000. Celkovo je na Slovensku 28.000 sysľov. Na Muránskej planine a v Slovenskom krase žije spolu 8000 sysľov. Na sociálnej sieti o tom informovalo Bratislavské regionálne ochranárske združenie (BROZ), ktoré sa pripravuje na ich odchyt. viac »

Skúmanie medvedích brlohov nie je dobrý nápad: O život môžu prísť mláďatá, ale aj ľudia

Pozorovanie medveďov v Západných
2022-03-14 12:00:00

Takto pred rokom zaznamenal Zásahový tím pre medveďa hnedého viacero prípadov, kedy ľudia na sociálnych sieťach zverejnili fotografie malých medvieďat bez vodiacej medvedice. Takéto konanie však môže byť životu nebezpečné - nielen pre mláďatá, ale aj pre ľudí. Medvedica si svoje potomstvo bude prirodzene brániť, v strese ho však môže tiež trvalo opustiť. viac »

Nečakané zistenie vedcov: Do elektrických vedení najčastejšie narážajú labute

Nečakané zistenie vedcov: Do
2022-03-11 08:00:00

Do elektrických vedení na Slovensku najčastejšie narážajú labute. Pred nárazmi do nich a zásahom elektrickým prúdom má pomôcť projekt LIFE Danube Free Sky. TASR o tom informovala manažérka pre komunikáciu organizácie Ochrana dravcov na Slovensku (RPS) Eva Horková. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa