Príroda

Ľudský omyl: Európu trápi rastúca populácia krížencov vlka a psa

2024-05-15 12:00:00 |

Od chvíle, keď ho strážcovia prvýkrát zbadali na monitoroch, bol problém zrejmý. Vlk, ktorého prostredníctvom kamier videli hlboko v lesoch talianskeho parku Gran Bosco v Piemonte, nebol šedý ako jeho spoločník, ale neobvykle svetlý. Sfarbenie naznačilo, že nejde o vlka, ale o kríženca so psom. Tieto hybridy by mohli podľa odborníkov postupne vytlačiť pôvodných vlkov, napísal denník The Guardian.

Viac článkov

Zázračné jazero, čadičové hranoly aj kaňon ako z rozprávky: 5 TOP prírodných atrakcií Mexika

Hierve El Agua
2022-02-23 12:00:00

Počas dovoleniek v exotických krajinách sa vám pochopiteľne nechce vôbec odísť z nádherných pláží. Najradšej by ste sa len kúpali, opaľovali a užívali si túto pohodu. Lenže zároveň by bola veľká škoda, keby ste na vlastné oči nevideli niektoré unikáty. Medzi ne nepochybne patrí aj mexická príroda. viac »

Slovenský vedec odhalil pôvod jedného z najobľúbenejších jašterov sveta

Slovenský vedec odhalil pôvod
2022-02-22 08:00:00

Patrí medzi najčastejšie chované jaštery na svete a pritom až donedávna nebolo presne určené, odkiaľ pochádza populácia v zajatí. Gekončík nočný je tiež vyhľadávaným modelovým druhom medzi vedcami. Výskum, na ktorom sa zúčastnil Daniel Jablonski z Univerzity Komenského (UK) v Bratislave, teraz prvýkrát odpovedá na mnohé otázky o jeho pôvode. Informovala o tom hovorkyňa UK Lenka Miller. viac »

Faerské ostrovy prehodnocujú šialenú tradíciu: Minulý rok pri nej zahynulo vyše 1400 delfínov

Faerské ostrovy prehodnocujú šialenú
2022-02-19 12:00:00

Krvavé more, stovky rozrezaných tiel a z nich trčiace vnútornosti – aj takéto scény sprevádzajú európsku tradíciu, ktorá každoročne dvíha zo stoličky všetkých milovníkov zvierat. Aktuálne sa rozhoduje o jej budúcnosti. viac »

Ľadový príkrov Grónska prišiel za 20 rokov o vodu, ktorá by zatopila USA

Grónsko
2022-02-17 08:00:00

Rozsiahly ľadový príkrov Grónska prišiel za uplynulých 20 rokov o také množstvo ľadu, že voda z neho by stačila na zatopenie celého územia Spojených štátov do výšky pol metra. Vyplýva to z najnovšieho výskumu, ktorého výsledky zverejnili dánski vedci, informovala v utorok agentúra AFP. viac »

Tatranský národný park je domovom vzácnych živočíchov: Tieto zvieratá nenájdete nikde inde

Kamzíky vrchovské tatranské (Rupicapra
2022-02-15 12:00:00

V Tatranskom národnom parku (TANAP) žijú aj iné endemity ako ikonický kamzík vrchovský tatranský a svišť vrchovský tatranský. Zoologička Správy TANAP-u Erika Feriancová pre TASR uviedla, že treba v tejto súvislosti rozlišovať tatranské a karpatské endemity. viac »

Strašné správy z Brazílie: Odlesňovanie v Amazónii pokračuje šialeným tempom

Amazonský prales
2022-02-15 06:00:00

Miera odlesňovania Amazonského pralesa bola v januári 2022 päťkrát vyššia ako v rovnaký mesiac pred rokom. V sobotu o tom informovala britská verejnoprávna stanica BBC s odvolaním sa na údaje brazílskych úradov. viac »

Poloniny sú v zime ideálne na stopovanie divo žijúcej zveri

Stopovanie vlka dravého v
2022-02-07 08:00:00

Zasnežená krajina na území Národného parku (NP) Poloniny je ideálnym miestom na sledovanie stôp divo žijúcej zveri. Certifikovaný stopár Ján Barilla pre TASR priblížil, že okrem stôp vysokej a raticovej zveri sa v takzvaných Vlčích horách dajú veľmi často pozorovať aj stopy vlka dravého, ale i mačky divej, ktorá sa v rámci Slovenska najhojnejšie vyskytuje práve v Poloninách. viac »

Tvrdá realita klimatickej krízy: Ibiza možno príde o väčšinu pláží

Pláž Cala d'Hort, Ibiza
2022-02-02 08:30:00

Milujete Ibizu? Tak si tam vychutnajte dovolenku, ešte pokiaľ je to možné. Nezodpovedné správanie ľudí z celého sveta totiž zhoršuje klímu natoľko, že do pár rokov sa môže úplne zmeniť podoba niektorých krajín. Podľa odborníkov za to tvrdo zaplatí aj obľúbený španielsky ostrov. viac »

Francúzske úrady obmedzia počet návštevníkov: Chcú chrániť vzácnu pláž pri Marseille

Calanques d`En Vau, Marseille
2022-02-01 07:00:00

Francúzske úrady v pondelok oznámili, že plánujú obmedziť denný počet návštevníkov jednej z najnedotknutejších zátok pri stredomorskom meste Marseille, kde množstvo ľudí v letnom období výrazne zvyšuje riziko erózie. viac »

Najohrozenejšie zvieratá sveta: Týmto hrozí úplné vyhynutie

Gorila
2022-01-03 00:00:00

Naša planéta je nádherným miestom, kde kedysi žili všetky tvory v dokonalej symbióze. Konanie človeka ju však postupne narušilo natoľko, že niektoré zvieratá úplne vyhynuli a mnohým ďalším hrozí podobný osud. Na zoznam kriticky ohrozených zvierat zaraďuje momentálne organizácia Svetový fond na ochranu prírody (WWF) 16 druhov, ktoré potrebujú našu pomoc a ochranu. viac »


Piatok, 17. máj. 2024. Meniny má Gizela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa