Najbizarnejší mrakodrap sveta: Ikonická Žehlička zdvíha ženám sukne

2023-05-09 12:00:00 |   |    | 

Pri spomienkach na New York a jeho rušné ulice sa vám v mysli istotne vynorí aj "Žehličková budova", jedna z jeho najcharakteristickejších stavieb v meste. Málokto však vie, že 22-poschodový mrakodrap Flatiron bol vôbec prvým v meste.



 

Pôvodne sa volala po „otcovi mrakodrapov“

Autorom stavebných plánov nezvyčajnej budovy bol architekt Daniel Burnham, ktorý pochádzal z Chicaga. Toho si najala firma Fuller Company, aby postavil výnimočnú stavbu, ktorá by však zároveň mala aj praktické využitie. Majiteľom spoločnosti bol George A. Fuller, ktorého prezývali aj „otec mrakodrapov“. Podobné výškové budovy ho fascinovali, preto do ich výstavby investoval nemalé peniaze.

Flatiron bol od počiatku jeho srdcovou záležitosťou, no jeho dostavania sa už, žiaľ, nedočkal. Fuller nešťastne zomrel v roku 1900, teda dva roky pred finálnym dokončením inšpiratívneho mrakodrapu, vo veku iba 49 rokov. Po jeho úmrtí sa firma rozhodla, že stavbu pomenuje po ňom, a tak ju teda počas prvých rokov nenazývali Flatiron, ale Fullerova stavba.

 

Zabudli na toalety pre ženy

Keď sa obyvatelia New Yorku dozvedeli o Fullerových plánoch, boli veľmi skeptickí. Mali totiž pocit, že tak úzka budova s trojuholníkovým tvarom jednoducho nemôže držať pokope. Obávali sa, že spadne čoskoro po dostavaní, preto sa na ňu pozerali s určitou obavou. Neskôr bolo pre všetkých prekvapením, že sa po dokončení nielen udržala bez narušenia, ale navyše nemala nikdy problémy so statikou.

Práve v čase výstavby však boli prijaté zákony, podľa ktorých mali byť podobné výškové stavby vystužené oceľou, aby sa zabezpečila bezpečnosť obyvateľov aj okoloidúcich. Tie síce dodržali, pri plánovaní budovy však predsa urobili jednu chybu. V čase výstavby netušili, že by ju raz mohlo využívať veľa žien a jednoducho zabudli na toalety pre ne. Neskôr tento problém vyriešili šalamúnsky. Záchody na nepárnych poschodiach prestavali na ženské a tie na párnych zostali mužské.

 

Budova s jediným schodiskom

Po jednotlivých poschodiach sa pritom mohli ľudia len pohybovať pomocou výťahov. V celej budove sa totiž nachádza len jediné schodisko, ktoré bolo určené na evakuačné účely. Neskôr plánovali pristavať ešte jedno, ale k tomu už nikdy nedošlo. Novšie schody vedú len na vrchné poschodie, ktoré bolo dostavané dodatočne.

Flatiron však ukrýva aj ďalšiu zaujímavosť. Jeho tvar a poloha totiž spôsobuje, že pri jej úzkom cípe bolo vždy dosť veterno. To neskôr zneužívali mladí muži, ktorí zistili, že vietor nadvihuje sukne žien, prechádzajúcich okolo, a tak ich tam chodili huncútsky špehovať.

 

Hviezda viacerých filmov

Keďže sa z Flatironu stal rýchlo symbol mesta, začali ho často využívať pri natáčaní. Stačil jeden záber na budovu, aby ľudia presne vedeli, že sa tá scénka odohráva v New Yorku. Mrakodrap sa objavil napríklad vo filme Godzilla, niekoľkokrát ste ho mohli vidieť v seriáli Priatelia a stal sa dokonca aj súčasťou zvučky obľúbenej šou Davida Lettermana.

 

Chceli ju odkúpiť za 190 miliónov dolárov

Flatiron ešte nedávno vlastnilo päť majiteľov, ktorí však po vypuknutí pandémie nedokázali nájsť nájomcov priestorov, a tak dali budovu do dražby. Vyvolávacia cena bola 50 miliónov dolárov, napokon sa však vyšplhala na neuveriteľných 190 miliónov dolárov, ktoré ponúkol menej známy finančník Jacob Garlick.

Ten vyhlásil, že vlastniť túto jedinečnú budovu bolo vždy jeho snom, no napokon sa postaral o poriadnu blamáž. Nezaplatil totiž ani len zálohovú zábezpeku v hodnote 19 miliónov a z toho dôvodu stratil právo na výhru. Ďalší osud ikonickej budovy je tak naďalej nejasný.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 20. máj. 2024. Meniny má Bernard.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa