Poriadne bizarné múzeum: Zberateľ vystavuje výkaly dinosaurov, najväčší má vyše pol metra!

2024-06-13 14:00:00 |   |    | 

Držiteľ zápisnice v Guinnessovej knihe rekordov za najväčšiu zbierku fosílií výkalov si v americkom štáte Arizona otvoril múzeum, kde svoje poklady vystavuje. Informoval o tom spravodajský web BBC.



Múzeum v mestečku Williams, podľa zbierky príznačne nazvanej Poozeum, čo sa dá voľne preložiť ako Výkaleum, bolo pôvodne založené v roku 2014 ako virtuálne bádateľské centrum. Od mája si však tisíce exponátov, vrátane najväčšieho skameneného exkrementu, môže prezrieť aj verejnosť.

 

Zakladateľ múzea George Frandsen uviedol, že ho k otvoreniu výstavy prinútila "do očí bijúca" neprítomnosť koprolitu, ako sa odborne nazýva skamenený výkal, v múzejných expozíciách. Zbierať skamenené výkaly začal Frandsen ako násťročný po tom, čo si prvýkrát jeden prezrel v obchode s fosíliami v Utahu. "Od začiatku mi to pripadalo vtipné a zároveň fascinujúce," povedal. Skameneliny ho pritom fascinovali od detstva.

V rozhovore do Guinnessovej knihy rekordov zberateľ uviedol, že si uvedomil, že ide o "prehistorické časové schránky" odhaľujúce životy dávnych tvorov.

Frandsen drží rekord od roku 2015, kedy mal v zbierke 1277 skamenelín výkalov. Teraz má jeho zbierka asi 8000 kusov a zahŕňa aj koprolity dinosaurov. Najprv fosílie požičiaval múzeám a organizoval putovné výstavy, o ktoré bol veľký záujem, čo ho priviedlo k myšlienke otvoriť si múzeum.

 

Tento rok dal 45-ročný Frandsen výpoveď v zdravotníckej firme, kde pracoval 14 rokov, aby si splnil sen otvoriť si múzeum fosílií.

Po rokoch zbierania ďalších exemplárov sa teraz podľa svojich slov sústredí na hľadanie "tých najúžasnejších kúskov na svete". Medzi skamenelými nálezmi v zbierke múzea je aj najväčší nájdený koprolit patriaci mäsožravci, exemplár meria 67,5 centimetra.

Poozeum je "jediné svojho druhu", povedal Frandsen s tým, že vstup je zadarmo, pretože verí, že "nedostatok peňazí by nikdy nemal nikomu brániť v tom, aby videl divy". "Keď sa ľudia dozvedia o Poozeu, mnoho z nich povie 'fuj' alebo sa smeje," povedal a dodal, že po zhliadnutí zbierky sa reakcia návštevníkov mení na úžas.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa