Pochybnosti okolo indického korenia: Spôsobuje obľúbená prísada rakovinu?

2024-05-23 07:30:00 |   |    | 

Rozmanitosť chutí je ohromujúca. Indické korenie vylepšuje nakladanú zeleninu aj mäso a dochucuje ostrá pouličné jedlá. Pikantné korenie dodáva "šťavu" miestnym ovocným nápojom aj štipľavý nádych ovocným a zeleninovým šalátom. Nie je preto divu, že sa India stala svetovou veľmocou v oblasti produkcie a vývozu korenia, napísal server BBC News.



 

"Pre Indov je korenie ako paleta plná farieb," hovorí indická herečka Madhu Džaffrejová, ktorá sa začala venovať písaniu o jedle. "Z rovnakého korenia získavame rôzne odtiene vďaka tomu, že s ním niečo urobíme," dodáva. Inými slovami sa dá korenie opražiť alebo treba namlieť na prášok.

Podľa indických úradov krajina vyváža viac ako 200 druhov korenia a koreniacich zmesí v hodnote štyroch miliárd dolárov približne do 180 krajín sveta. Samotný domáci trh má hodnotu ohromujúcich desiatich miliárd dolárov, čo z Indie robí najväčšieho spotrebiteľa korenia na svete.

V poslednej dobe sa ale objavujú obavy ohľadom bezpečnosti presláveného indického korenia. Minulý mesiac Singapur a Hongkong zastavili predaj niektorých druhov korenín vyrábaných indickými spoločnosťami MDH a Everest Food Products, a to kvôli podozreniu, že v nich je zvýšený obsah etylénoxidu, pesticídu spôsobujúceho rakovinu.

To ale nie je všetko. Kvôli možnému obsahu pesticídu produkty týchto dvoch populárnych značiek preveruje aj americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), povedal hovorca úradu agentúre Reuters.

Analýza údajov amerických regulačných orgánov zistila, že od roku 2021 bolo v priemere 14,5 percenta amerických zásielok korenia značky MDH odmietnutých kvôli prítomnosti baktérií. Obe značky ale trvajú na tom, že ich výrobky sú bezpečné.

Znepokojenie vyjadrila aj Európska únia, keď objavila rovnakú rakovinotvornú látku vo vzorkách čili papričiek a korenia z Indie. Správy uvádzajú, že vyšetrovanie začali aj úrady regulujúce potravinársky trh na Maledivách, v Bangladéši a v Austrálii.

To všetko je veľmi znepokojujúce. V prvom rade sú obe značky veľmi obľúbené a ľudia im dôverujú. Kultová rodinná firma MDH, ktorá existuje 105 rokov a pôsobí v Dillí, ponúka škálu viac ako 60 druhov koreniacich zmesí a mletého korenia. Spoločnosť Everest funguje 57 rokov a tvrdí, že je najväčším indickým výrobcom korenia a koreniacich zmesí, ktoré vyváža do viac ako 80 krajín sveta.

Isté je, že toto nie je prvý prípad, kedy bola zistená kontaminácia indického korenia. V roku 2014 testovala odborníčka na biochémiu Ipsita Mazumdarová v Kalkate obľúbené značky korenia, ktoré vyrábali chilli, rascu, karí a garam masalu. V potravinárskych farbivách používaných na dodanie žiarivo oranžových alebo červených odtieňov korenia našla olovo.

A tento rok v apríli úrady pre kontrolu potravín a liečiv v Gudžaráte zabavili viac ako 60.000 kilogramov korenia, ktoré bolo "rezané" lacnejšími prísadami. Išlo o chilli, kurkumu, koriander a masalu.

V reakcii na to indická federálna vláda nariadila všetkým štátnym vládam, aby vykonávali testy kvality. Rada pre korenie - ktorá má päť laboratórií pre hodnotenie kvality - vydala pokyny pre vývozcov, aby kontrolovali používanie etylénoxidu a vzorky testuje aj Indický úrad pre bezpečnosť a normy potravín (FSSAI).

Indické ministerstvo zdravotníctva tvrdí, že krajina má jedny z najprísnejších noriem pre maximálne limity rezíduí (MRL) na svete, pričom MRL pesticídov sa líšia podľa potravinárskych komodít a sú stanovené na základe prísneho vyhodnotenia rizík.

Zdá sa ale, že normy a ich dodržiavanie sú dve rozdielne veci. V roku 2022 upozornil americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv na nedostatočné hygienické zázemie, skladovanie a požiadavky na čistotu v jednej z popredných indických tovární na výrobu korenia.

"India je po stáročia vývozcom korenia. V posledných rokoch však jej povesť upadá v dôsledku nedostatočnej pozornosti vlády. Zatiaľ nevieme, v akej fáze dochádza ku kontaminácii korenia. Poľnohospodári etylénoxid nepoužívajú. Ide pravdepodobne o zvyšky po spracovaní nasledujúcom po zbere," povedal nezávislý výskumník a aktivista Narasimha Reddí.

"Nejde len o negatívnu pozornosť. Opakované prípady nadmerného výskytu rezíduí môžu mať dlhodobý účinok. V minulosti na niekoľko rokov poškodilo vývoz manga do USA zistenie, že plody obsahujú rezíduá pesticídov," dodal Reddí. Expertná skupina Global Trade Research Initiative (GTRI) so sídlom v Dillí sa domnieva, že nedávne obavy o kvalitu by mohli ohroziť polovicu indického vývozu korenia kvôli regulačným opatreniam v mnohých krajinách.

Pre milovníkov korenia na Západe zostáva pôvod týchto ochucovadiel v ich potravinách nejasný. "Myslím, že väčšina ľudí si neuvedomuje, odkiaľ ich korenie pochádza. Ja rozhodne nie, a to používam korenie veľa! Bývam pár blokov od hlavnej indickej nákupnej štvrti Devon Avenue v Chicagu, kde si korenie kupujem. Predpokladám, že pochádza z Indie, ale nikdy som sa tým nezaoberala,“ povedala autorka špecializujúca sa na indickú kuchyňu Colleen Taylor Senová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK / BBC News

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 16. jún. 2024. Meniny má Bianka, Blanka.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa