TÉMA Európa a turistická sezóna

2009-06-22 09:00:00 |   |    | 

EURÓPSKA ÚNIA - Európske hlavné mestá a letoviská sa pripravujú na slabšiu letnú sezónu než po minulé roky.



Ako ukázali údaje zverejnené na minulotýždňovej Európskej konferencii o cestovnom ruchu v Prahe, obsadenosť európskych hotelov klesla v 1. štvrťroku v priemere o 10 percent.

Rezervácie hotelových izieb v Prahe klesli o 18 %, Budapešti o 20 % a v Paríži, najnavštevovanejšom meste sveta, o 5 %. Celková hodnota európskeho turistického priemyslu, ktorá ročne dosahuje vyše 163 miliárd eur (4,91 bilióna Sk), by mala v tomto roku klesnúť medziročne o 3,5 %.

     
"Žijeme v období ekonomických otrasov, kríza má svoje následky a my musíme nájsť novú stratégiu," povedal Konstantinos Tatsis z Výboru regiónov Európskej únie. Kríze neunikla ani jedna z krajín EÚ.

V Španielsku klesla obsadenosť hotelov v 1. štvrťroku medziročne o 15 % a v cestovnom ruchu prišlo o prácu tento rok okolo 60 tisíc ľudí. Podobná situácia je v Portugalsku, kde Európske združenie hotelových a stravovacích služieb (HOTREC) očakáva pokles obsadenosti hotelov za celý tento rok o 10 až 20 %.
     
"Počet výletov a zájazdov síce rastie, no ľudia míňajú menej peňazí, hľadajú lacnejšie ubytovanie a vyberajú si aj lacnejšie jedlo v reštaurácii," povedal Christophe Demunter z európskeho štatistického úradu Eurostat. 
     
Podľa najnovších zistení Eurostatu nepôjde na dovolenku toto leto pre krízu každý šiesty Európan a približne tretina opýtaných obyvateľov starého kontinentu uviedla, že kríza ovplyvnila ich dovolenkové plány. Tí, ktorí sa rozhodli, že na dovolenku predsa len pôjdu, zvolili oproti minulým rokom kratšie dovolenky, pričom mnohí sa rozhodli pre dovolenku mimo hlavnej sezóny.
     
Toto by mohlo vysvetľovať napríklad aj mierny rast návštevníkov v pražských hoteloch v apríli, ktorý nasledoval po prudkom poklese návštevnosti v prvých troch mesiacoch roka. Informovali o tom miestne zdroje cestovného ruchu. České hlavné mesto podobne ako iné oblasti utrpelo najmä v dôsledku prudkého poklesu takzvaného firemného turizmu, keď v dôsledku krízy veľký počet podnikov obmedzil služobné cesty svojich manažérov a znížil aj počet firemných akcií a večierkov.     

"Dúfajme, že sme už dosiahli dno, no náznaky oživenia tohto sektora sú zatiaľ veľmi slabé," povedal Ákos Niklai z Hotrec. "V stávke je pritom prežitie 1,6 milióna európskych podnikov a 9 miliónov pracovných miest," dodal.
     
Manažéri európskych hotelov a reštaurácií teraz dúfajú aspoň v nepriamu pomoc svojich štátov, ako je zníženie dane z pridanej hodnoty či zrušenie turistickej dane. Podľa belgického odborníka na cestovný ruchu Rafaela Mynckeho však sektor nemôže iba čakať na prípadnú štátnu pomoc alebo na zníženie cien, ale musí prísť s novými nápadmi a prilákať viac ľudí z neeurópskych krajín. Tí tvoria v súčasnom období len 13 percent z celkového počtu turistov v Európe.  
     
Dánsky analytik Jakob Stouman z výskumnej spoločnosti Oxford Research povedal, že jedným z riešení je napríklad ekoturizmus, ktorý je v Európe stále iba v začiatkoch. Ten je atraktívny pre skupinu bohatších ľudí, ktorých kríza do takej miery nezasiahla a ktorí majú záujem o atypické dovolenky. Priznal však, že percento takýchto turistov nebude veľké a väčšina ľudí uprednostní v lete dovolenky, ktoré budú "nenáročné a neďaleko ich domova".
     
Jeho slová už potvrdili údaje z Francúzska. Zatiaľ čo hotelové rezervácie na letné mesiace oproti predchádzajúcemu roku klesli, kempingy zaznamenali nečakaný rast o 3 % oproti roku 2008, ktorý bol sám o sebe rekordný.
     

 

Zdroj/autor: afp,tasr,drom

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: jupiterimages

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa