TÉMA Turistická sezóna na Slovensku

2009-05-21 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Napriek pretrvávajúcim rizikám bola sezóna 2008 podľa SACKA úspešná. V cestovnej kancelárii si vlani kúpilo letecký zájazd 631 tisíc. Českí turisti sa tento rok Slovensku vyhýbajú.



Turistická sezóna v roku 2008 na Slovensku bola pre organizovaný domáci cestovný ruch úspešná, ale s potvrdením rizík, ktoré sú evidentné už mnoho rokov. Konštatovali to zástupcovia Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA).

     
Destinácia Slovensko je podľa asociácie príliš závislá od troch hlavných zdrojových trhov, ktorými sú Česko, Poľsko a Nemecko. Spolu tvoria približne 60 percent prenocovaní. Pozícia Nemecka sa však výrazne oslabuje. Nedostatočné je tiež využívanie potenciálu nových zdrojových trhov ako Rusko a Ukrajina, ale nevyužitý potenciál existuje aj v Rakúsku a Maďarsku, spresnil prezident SACKA Tomáš Hasala. Podiel turizmu na hrubom domácom produkte (HDP) SR predstavuje 2,7 %, čo je menej ako v okolitých krajinách. Rizikom aj v roku 2008 zostalo zdražovanie produktov v súvislosti s posilňovaním slovenskej koruny.
     
Podľa jeho slov posilňovanie slovenskej koruny sa naplno prejavilo v zime na prelome rokov, keď meny okolitých krajín výrazne oslabili voči euru. Zavedenie eura na Slovensku spolu s prejavmi finančnej a hospodárskej krízy oslabili dopyt po službách cestovného ruchu a spôsobili veľký úbytok turistov v zariadeniach cestovného ruchu na Slovensku.
     
Vlani počet dovolenkujúcich osôb v rámci organizovaného domáceho turizmu dosiahol 61 197. Absolvovali 264 846 pobytových dní. Priemerný čas pobytu bol 4,3 dňa, pričom od roku 2004 do roku 2007 táto veličina nepresiahla 2,2 dňa. Zariadenia cestovného ruchu vygenerovali tržby v sume viac ako 15,58 milióna eur (469,47 milióna Sk). Od roku 2006 do konca roka 2008, teda tretí rok po sebe, sa zvyšoval počet prenocovaní Slovákov. Vlani sa ich počet medziročne zvýšil o 13,1 % na 7,2 milióna nocí, a to vďaka rastu životnej úrovne a investíciám do infraštruktúry cestovného ruchu.


V cestovnej kancelárii si vlani kúpilo letecký zájazd 631 tisíc Slovákov

 

Chorvátsko, Grécko a Egypt boli v roku 2008 najvyhľadávanejšími destináciami u občanov Slovenska, ktorí si v cestovnej kancelárii (CK) zakúpili zájazd. Dovedna sa cez cestovné kancelárie rekreovalo 631 tisíc Slovákov.

"U leteckých zájazdov sme zaznamenali medziročný nárast počtu pasažierov o 15 %, to znamená, že cez CK odcestovalo na letecký zájazd 276.032 slovenských turistov," konštatoval predseda pobočky Klubu touroperátorov pri SACKA Mikuláš Milko.
 
Podľa neho iba viac ako 5 % populácie SR vlani odcestovalo na dovolenku letecky, čo je pri porovnaní tohto ukazovateľa napr. s Českom (11 až 12 %), Rakúskom a Nemeckom veľmi málo. Medzi dôvody, prečo Slováci v roku 2008 cestovali málo na zahraničný pobyt letecky, zaradil predovšetkým zavedenie eura a zvýšenie nezamestnanosti, čo stlmilo záujem o cestovanie.

Leteckú dopravu vlani zabezpečovali najmä slovenskí leteckí prepravcovia - Air Slovakia, SkyEurope Airlines, Seagle air a viac ako osem zahraničných leteckých dopravcov. Letisko Košice oproti roku 2007 zvýšilo počet prepravených cestujúcich do turistických destinácií asi o 12 % (97.864 osôb). Letiská v Košiciach a Bratislave prepravili napr. do Grécka 140 175 osôb a do Egypta 143 128 ľudí.
 
"Hoci do marca tohto roka podľa nakontrahovaných zájazdov bol pokles leteckých zájazdov viac ako o 30 %, dochádza k pozitívnemu obratu a pokles sa teraz blíži k 10 %," povedal. Klub touroperátorov sa dožaduje, aby sa zájazdy predávali za normálne ceny. V cene zájazdu nie je zanedbateľný ani podiel servisných poplatkov leteckých dopravcov závislých od ceny paliva. Keďže cena leteckého paliva klesla, väčšina slovenských leteckých dopravcov znížila aj servisné poplatky.

"Ale napríklad cena leteckého paliva Letiska Košice je o 50 % vyššia, ako má bratislavské letisko." To znamená, že aj keď sa v priemere zníži cena leteckého paliva, na Slovensku je aj tak jeho cena vyššia ako v Európe. Slovenským CK tak neostáva nič iné, iba prijať ceny, ktoré sú fakturované leteckými spoločnosťami príslušných letísk, čo sa premietne do cien leteckých zájazdov, potvrdil Milko.


Českí turisti sa tento rok Slovensku vyhýbajú

 

Aktuálna ponuka jednej z najnižších cien, za ktorú sa môžu českí turisti ubytovať v najobľúbenejšej oblasti Slovenska, v Tatrách, je 12 eur, teda zhruba 320 Kč. Prevažná väčšina ponúk penziónov a hotelov v tomto regióne však prekračuje hranicu 20 eur a šplhá sa skôr k 30 a viac eurám. Výsledkom je pokles záujmu, a nielen Čechov, o dovolenku na Slovensku, konštatuje dnes na svojej internetovej stránke český hospodársky denník E15

"Prepad v turistickom priemysle je skutočne katastrofálny," uviedol pre E15 Bohuš Palovič, manažér cestovnej kancelárie CK Liptour, ktorá je jedným z najväčších v oblasti Liptova, teda aj vo Vysokých a Nízkych Tatrách. Palovič odhaduje, že počet českých turistov, ktorí strávia tento rok letnú a zimnú dovolenku v oblasti Liptova, klesne o viac ako 50 %.
     
Jedným z dôvodov je slabý kurz českej koruny oproti euru. "Oveľa väčší vplyv na pokles návštevnosti má zlá cenová politika zo strany slovenských podnikov," domnieva sa. Podľa neho mali slovenskí hotelieri a majitelia reštaurácií reagovať na svetovú krízu znížením cien už od zimnej sezóny. "Až teraz, keď je neskoro, prichádzajú s rôznymi zľavami, namiesto toho, aby pred mesiacmi systémovo zredukovali ceny," konštatuje.
     
Pokles záujmu českých turistov o Slovensko, nielen o Tatry, potvrdzujú aj české cestovné kancelárie. "V počte predaných pobytov to predstavuje výpadok 25 až 30 %," uviedol riaditeľ cestovnej kancelárie Atis Petr Krč. Tento výpadok sa týka tak Tatier, ako aj kúpeľov či Bratislavy. Na vine je podľa neho slabá koruna a nárast cien služieb.
     
"Ceny za ubytovanie a ďalšie hotelové služby v SR vzrástli až o 20 %," potvrdila Pavlína Pešová z CK Firo-tour. V dôsledku toho klesol predaj zájazdov na Slovensko na polovicu.
     
"Záujem o Tatry sa dá označiť za fiasko," tvrdí Ladislav Peška z CK Slantour, ktorý už vlani upozorňoval slovenských partnerov, že ich ponuky sa vysoké ceny stávajú nepredajnými. "Až v ostatných týždňoch rad našich partnerov konečne znížil ceny ponúkaných služieb zhruba o 10 %," dodal.
     
Zástupcovia cestovných kancelárií sa zhodujú v tom, že veľa Čechov zamieri radšej do západnej Európy než na Slovensko.

 

Zdroj/autor:  sacka,tasr,drom

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa