Jedna z ulíc vo viedenskom 22. obvode ponesie meno Alexandera Dubčeka

2024-06-13 10:00:00 |   |    | 

Jedna z ulíc vo viedenskej štvrti Donaustadt ponesie meno československého reformného komunistu Alexandera Dubčeka. Rozhodlo o tom vedenie 22. viedenského mestského obvodu, uviedla podľa agentúry APA sociálna demokracia (SPÖ) v rakúskej metropole.



 

Viedenský sociálnodemokratický starosta Michael Ludwig označil Dubčeka za politickú európsku osobnosť. "Dubček svojim nasadením pre demokraciu, slobodu a ľudské práva formoval tvár dnešnej Európy," povedal Ludwig. Dodal, že má radosť, že pomenovaním ulice po Dubčekovi bude uchovaná pamiatka na politika zasadzujúceho sa o reformy, ktorý "bojoval za demokratickú a humánnu spoločnosť".

Dubček, rodák zo západného Slovenska, sa v roku 1968 stal stelesnením pokusu o reformu komunistického režimu v Československu, ktorý ale skončil augustovou inváziou vojsk Varšavskej zmluvy. K nejednoznačnému hodnoteniu tohto politika prispel jeho podpis pod tzv. pendrekovým zákonom týkajúcim sa perzekúcie demonštrantov protestujúcim pri prvom výročí okupácie. V roku 1970 bol vylúčený z komunistickej strany.

Do politiky sa Dubček vrátil po novembri 1989 a zastával post predsedu Federálneho zhromaždenia. Zomrel v novembri 1992 na následky automobilovej nehody. Vzniku samostatnej Slovenskej republiky sa tak o niekoľko týždňov nedožil.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa