Mestečko, kde sa zastavil čas: Castelfranco Veneto je nenápadným klenotom Benátska

2024-05-27 12:00:00 |   |    | 

Kto raz navštívil Taliansko, veľmi dobre vie, ako ťažké je vybrať si cieľ vašej dovolenky. Nech sa totiž pohnete kamkoľvek, všade na vás čaká pútavá história, krásna architektúra, príroda a chutné jedlo. Dnes vám ponúkame ďalší tip, ktorý môžete zaradiť do svojho okruhu favoritov - nenápadné mestečko Castelfranco Veneto.



 

Pôvodné hradby

Castelfranco Veneto sa nachádza v blízkosti trojice turisticky zaujímavých miest Treviso, Benátky a Padova, ktoré ročne lákajú desaťtisíce turistov. Na rozdiel od nich však ponúka oveľa pokojnejšiu atmosféru. Mestečko bolo založené v závere 12. storočia, keď na tomto mieste obyvatelia Trevisa postavili kvôli obrane pred susednými mestami hrad s hradbami a vodnou priekopou, ktoré sa podarilo uchovať až dodnes. Po ich dokončení tam Treviso poslalo sto slobodných mužov a ich majetok oslobodili od daní a bremien. Tak vznikol názov Castelfranco.

 

Historické centrum

Najcennejšou časťou mesta je hrad so štvorcovým pôdorysom, ktorý sa napriek mnohým bojom podarilo uchovať v dobrom stave. Okolo neho sú 17 metrov vysoké hradby so šiestimi strážnymi vežami a dvomi vstupnými bránami. Za nimi môžete vidieť viacero historických budov z rôznych období, napríklad radnicu z konca 19. storočia, o sto rokov staršiu katedrálu so vzácnymi freskami či divadlo, ktoré pochádza z približne rovnakého obdobia, no dodnes sa tam hrajú predstavenia.

 

Giorgionov domov

Najznámejšou osobnosťou Castelfranca Veneto bol Giorgione, ktorý sa v meste narodil okolo roku 1477. Bol jedným z prvých maliarov, ktorí začali používať techniku sfumata a považuje sa za jedného z najvýznamnejších umelcov renesancie. Svojimi slávnymi dielami ako Spiaca Venuša či Búrka ovplyvnil mnohých ďalších umelcov, vrátane slávneho Tiziana, ktorý bol jeho žiakom a spolupracovníkom. Giorgioneov život skončil príliš skoro, keď mal len asi 33 rokov, preto po ňom nezostalo veľa prác, ktoré sú však o to vzácnejšie. Tie najslávnejšie ale môžete vidieť práve v Castelfranco Veneto, kde sa nachádza múzeum, venované životu a práci Giorgioneho.

 

Villa Revedin Bolasco

V širšom centre sa nachádza ešte jedna významná atrakcia - Villa Revedin Bolasco, ktorú si v19. storočí dala postaviť rodina Revedinovcov. V súčasnosti už patrí Padovskej univerzite a vyhľadávaná je najmä kvôli rozsiahlemu parku, ktorý v roku 2018 získal ocenenie ako najkrajší v Taliansku. Je v ňom zasadených viac ako tisíc stromov 65 druhov. Taktiež tam môžete navštíviť skleník s exotickými rastlinami a počas prechádzky si obzrite niektoré z 52 sôch, ktoré pochádzajú od tunajších umelcov. Samotná vila zohrala dôležitú úlohu počas 2. svetovej vojny, keďže sa v nej konali dôležité jednania.

 

Autor: © Zoznam/David, ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa