Na vyhliadke Horného kostola v Banskej Štiavnici pribudli zaujímavé novinky

2024-06-04 20:00:00 |   |    | 

Vyhliadka vo veži Horného kostola banskoštiavnickej Kalvárie, ktorú verejnosti sprístupnili v rámci prvej etapy obnovy kostola približne pred rokom, sprostredkuje návštevníkom ešte kvalitnejší zážitok vďaka ďalekohľadu a panoramatickým expozičným tabuliam. Informovala o tom Terézia Sopková z Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Región Banská Štiavnica.



 

Veža kostola s tromi podlažiami patrí medzi najvyššie body v regióne, a keďže je položená vyššie, ako sú koruny stromov, poskytuje panoramatický výhľad na okolie od Svätého Antona, cez Sitno, Banskú Štiavnicu až po Banskú Belú. Pri dobrej viditeľnosti vidieť aj Nízke Tatry či Gerlach.

"Častou otázkou návštevníkov bolo, aké kopce a pohoria vidia. Realizovaním aktivít druhej etapy sa reflektovalo na túto požiadavku a zároveň priblížilo aj vojenskú, v súčasnosti trochu zanedbanú časť histórie. V rámci aktuálnej druhej etapy preto pribudli ďalšie novinky - ďalekohľad a expozičné, panoramatické tabule s popiskami," priblížil predseda Kalvárskeho fondu Martin Macharik.

Pripomenul tiež, že Kalvária má okrem cirkevnej histórie aj históriu spojenú s vojenskými operáciami v tomto priestore. Z 1. aj 2. svetovej vojny sa zachovalo množstvo dokumentačného materiálu, hmotných artefaktov a fotografií o tom, ako zasiahli boje v regióne do života Kalvárie. Mnohé z týchto informácii sa návštevníci dočítajú na nových informačných tabuliach.

Vežu Horného kostola môžu záujemcovia navštíviť v otváracích hodinách kalvárskeho infocentra, kde si za symbolický poplatok môžu vyzdvihnúť kľúče. "Nová vyhliadka sa teší veľkej obľube, za uplynulý rok eviduje Infocentrum Kalvária viac ako 800 záujemcov o zapožičanie kľúča. Pevne veríme, že novinky druhej etapy návštevníkom ponúknu ešte kvalitnejší zážitok a splnia aj akúsi edukačnú funkciu o okolí a histórii tohto vzácneho miesta," podotkla výkonná riaditeľka OOCR Región Banská Štiavnica Aurélia Bachoríková.

Projektová koordinátorka OOCR Región Banská Štiavnica Zuzana Parajová doplnila, že táto etapa projektu stála 10.200 eur. "Z toho 9180 eur sme uhradili z členského príspevku Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja v našej organizácii, desiatimi percentami prispel náš člen, iniciátor a realizátor projektu Kalvársky fond," dodala Parajová.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa