Nemý hluk: Niektoré žaby vrieskajú, že to trhá uši, len my ich nepočujeme

2024-06-16 12:00:00 |   |    | 

Niektoré žaby vrieskajú tak prenikavo, že to iným živočíchom trhá uši, ľudské ucho ale zvuky s takto vysokou frekvenciou nepočujú. O zistení brazílskych vedcov napísala britská televízia Sky News.



 

Vedci z univerzity v Campinase si pri štúdiu žiab v amazonskom pralese všimli niečo pozoruhodné. Malé žaby sa prehýbali v chrbte, zakláňali hlavy a doširoka otvárali ústa. Vyzerali, akoby vrieskali, ale nič nebolo počuť. Vedci sa preto rozhodli tieto žaby druhu Haddadus binotatus nahrať pomocou zariadenia schopného zaznamenať vysokofrekvenčné zvuky.

Výsledkom bolo, že zdokumentovali prvý prípad takzvaného "obranného ultrazvuku" u obojživelníka. Podľa vedcov žaby takto reagujú na predátorov. Zároveň môže zvuk byť výzvou ďalším živočíchom, aby na predátora zaútočili.

Žabie volanie o pomoc sa výskumníkom podarilo nahrať dvakrát. Keď zvuk zanalyzovali pomocou špeciálneho softvéru, zistili, že má frekvenčný rozsah medzi siedmimi kilohertzmi (kHz) a 44 kHz. Človek nepočuje frekvencie presahujúce 20 kHz, ktoré sú klasifikované ako ultrazvuk.

Členka vedeckého tímu Mariana Retuci Pontesová uviedla, že sa s podobným správaním u žiab stretla pri inej výskumnej ceste, ale nemala k dispozícii vhodnú technológiu na zaznamenanie ultrazvuku.

Netopiere, veľryby, nosorožce, psy, holuby, sépie a mnoho ďalších zvierat používa na komunikáciu ultrazvukovej alebo infrazvukovej frekvencie, pričom ľudia nič z toho nepočujú. Sky News preto čitateľov nabáda, aby si na to spomenuli, až si budú nabudúce užívať pokojnú prechádzku v parku. Môže tam totiž byť spleť zvukov, ktoré však len nepočujú.

 

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: ČTK / Sky News

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 25. jún. 2024. Meniny má Olívia, Tadeáš.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa