Magická hlbočina: Grécky ostrov Amorgos preslávil nevšedný tvar aj kultový film

2024-06-12 13:00:00 |   |    | 

Ostrov Amorgos sa po celom svete preslávil vďaka svojmu nevšednému tvaru. Keď sa naň totiž pozriete na mape, vyzerá ako morský koník, čomu vďačí aj za jednu zo svojich prezývok. To však nie je jediná vec, ktorá tento trochu drsný, ale očarujúci kút Grécka premenila na vyhľadávanú turistickú atrakciu.



 

Magická hlbočina

Ak ste niekedy videli kultový film Magická hlbočina, poznáte aj Amorgos. Práve tu sa totiž v osemdesiatych rokoch nakrúcali slávne scény so Jeanom Renom. More okolo ostrova sa môže pochváliť nádhernou modrou farbou a tak ako hovorí názov filmu, má až magický odtieň. Môže za to práve väčšia hĺbka, ktorá je priam ideálna na potápanie aj šnorchlovanie. Môžete si tam však vyskúšať aj iné vodné športy, napríklad windsurfing, ktorému na ostrove praje veternejšie počasie.

 

Ideálny na turistiku

Množstvo možností na aktívnu dovolenku ale nájdete aj mimo pobrežia, lemovanom útesmi. Vo vnútrozemí totiž Amorgos pokrýva horské pásmo, ideálne na turistiku. Dokopy nim prechádza až 36 hlavných trás, ktoré sa ešte rozdeľujú na ďalšie kratšie chodníky. Pre tých náročnejších sú k dispozícii a horské steny, kde si vyskúšajú svoje horolezecké schopnosti. K plavkám si teda nezabudnite pribaliť aj pevnú obuv. Pri spoznávaní jednotlivých kútov ostrova a najmä úžasných výhľadov, ktoré sa vám odtiaľ naskytnú, to istotne neoľutujete.

 

Kláštor Chozoviotissa

Na svoje si prídete aj v prípade, ak počas dovolenky radšej navštevujete vzácne historické miesta. Okrem rovnomenného hlavného mesta s so starobylým centrom by ste na Amorgose nemali vynechať ani kláštor Chozoviotissa z 11. storočia, ktorý je druhým najstarším v Grécku. Súčasťou kláštora je aj nádherná záhrada plná rozmanitých kvetov, najkrajšia počas jarného obdobia. Mnísi dokonca svoje návštevy ochotne pohostia. Môžete si pochutnať na ich tradičnej sladkosti loukoumi a likéri raki a ak sa tam vyberiete podvečer, zažijete aj jeden z najkrajších západov slnka na pobrežie.

 

Pláž Mouros

Najkrajšou plážou ostrova Mouros, ktorá síce nie je rozlohou veľká, ale všetko dobieha nádhernou atmosférou. Obklopujú ju totiž nádherné útesy, ktoré vytvárajú nezabudnuteľnú scenériu. Pláž je pokrytá menšími okruhliakmi a hneď v jej susedstve sa nachádzajú menšie jaskyne, v ktorých sa dá aj plávať. Počas horúcich dní ponúkajú príjemný chládok a zážitok navyše. Okrem toho sa dá z viacerých častí útesov skákať priamo do vody, takže si môžete užiť aj takúto zábavku.

 

Kde sa ubytovať?

Na ostrove nenájdete veľa klasických hotelových rezortov. Skôr sú v ponuke menšie rodinné zariadenia, ktoré však svojou príjemnou atmosféru predbehnú aj päťhviezdičkové rezorty. Ich špecialitou sú boutique hotely, situované do nádherných historických budov. To isté platí aj pre reštaurácie. Vyhľadávajte najmä lokálne taverny, v ktorých sa stravujú aj domáci a popri prístave podniky špecializujúce sa na ryby a morské plody.

 

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa