To najkrajšie u susedov: V Malopoľsku nájdete množstvo hradov a krásnu prírodu

2017-07-30 00:00:01 |   |    | 

Obrovská topografická rôznorodosť Malopoľska a búrlivé dejiny mali vplyv na to, že sa tento región, tak ako žiaden iný v Poľsku, môže pochváliť obrovským počtom pamiatok a pekným prostredím. Nájdeme tu rôznorodé architektonické štýly a ukryté perly dávnych storočí.



 

Hlavné mesto regiónu - Krakov - bolo prvou pamiatkou Poľska zapísanou do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO. V roku 2000 bol Krakov Európskym hlavným mestom kultúry, o 13 rokov neskôr sa stal Mestom literatúry UNESCO a v 2016 prijal milióny pútnikov na Svetové dni mládeže. Mesto každoročne priťahuje turistov svojimi pamiatkami, ako aj rôznorodými kultúrnymi festivalmi.

Pamiatok svetového významu je však v regióne viac, medzi najzaujímavejšie patria soľná baňa vo Vieličke založená už v XIII. storočí, nádherný kláštorný komplex Kalvárie Zebrzydovskej, a taktiež memento II. svetovej vojny, čiže koncentračný tábor Auschwitz-Birkenau. Tu sa však zaujímavosti krakovského územia nekončia. Takže, ak sa z mesta vyberiete kamkoľvek, nebudete sa nudiť.

V Malopoľsku skoro na každom kroku stretávame hrady, zrúcaniny stredovekých pevností a magnátske rezidencie z obdobia renesancie a baroku. Najčastejšie boli stavané na vysokých, z ďaleka viditeľných pahorkoch, vďaka čomu predstavujú jeden z najcharakteristickejších prvkov krajiny v regióne.

Na rozkaz kráľa Kazimíra Veľkého bol postavený pás hradov, na štítoch skalných strmých horských vrcholov Krakovsko-Čenstochovskej vysočiny. Tento pás, nazývaný Chodníkom Orlích hniezd, vytvoril ochranný pás strážiaci hranice kráľovstva od strany Sliezska. Väčšinu chodníka tvoria zrúcaniny, medzi objekty, ktoré sa zachovali v celku, patrí napríklad renesančná rezidencia v Pieskovej skale alebo obnovené sídlo rytierov v Korzkwi.

Malopoľsko je posiate tematickými chodníkmi, v ich širokej ponuke si každý nájde niečo pre seba. Stopy romantizmu v Malopoľsku nájdete na Románskom chodníku. Renesančné pamiatky boli zhromaždené na Chodníku renesancie, milovníkov Mladého Poľska pozývame na chodník „Mladopoľské Malopoľsko“.

Vďaka tomu, že bol vytýčený a označený Chodník stredovekých mestečiek Malopoľska (ako np. Lanckorona, Lipnica Murowana, Stary Sącz), ľahko sa dostanete do malebných malých miest, kde čas plynie pomalšie a na vlastnej koži môžete pocítiť idylickú atmosféru pokoja. Na Chodníku drevenej architektúry nájdete viac ako 250 veľmi vzácnych pamiatkových objektov, vrátane ôsmich chrámov zapísaných do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Novým impulzom pre pútnikov v regióne bola voľba krakovského arcibiskupa Karola Wojtylu za pápeža. Jedným z takých miest sú Wadowice, v ktorom sa nachádza Múzeum rodný dom Jána Pavla II. Je to najstaršie múzeum venované poľskému svätému, ktoré pred niekoľkými rokmi získalo pozoruhodné artefakty z Vatikánu.

Región ponúka rozličné možnosti trávenia voľného času a pokojné miesta na oddych a regeneráciu. Je aj skutočným rajom pre amatérov skalného lezenia. Skalné útesy Tatier alebo vápencové skalné útvary Krakovsko-Čenstochovskej vysočiny, dokonca aj pieskovcové skaly a balvany Karpatského pohoria, ponúkajú tisíce lezeckých ciest. K peším a cyklistickým výletom nabáda Ojcowský národný park.

Svojou malebnosťou vás okúzlia lokálne jazerá a rieky. Najznámejší je pieninský prielom Dunajca, ktorý je využívaný na splavovanie. Výnimočne pekný je aj prielom Popradu v Sadeckých Beskydách. Predelením rieky Dunajec, ktorá spája Poľsko aj Slovensko, vznikla umelá vodná nádrž - Čorštýnske jazero. Na dvoch brehoch jazera sa vznáša malebný hrad Nedeca a zrúcanina hradu Čorštyn. Pevnosti, ktoré v minulosti tvorili časti obranných pásiem, v súčasnosti ponúkajú úžasné vyhliadkové body – len na skok od Červeného kláštora.

Ak hľadáte miesto, kde sa môžu vaše ratolesti do sýtosti vyšantiť, navštívte Rabkoland. Tento zábavný park, plný atrakcií pre celú rodinu, sa nachádza v mestečku Rabka-Zdrój, jeden kilometer od Zakopianky - hlavnej cesty z Krakova do Zakopaného. Len 90 km od Kysúc, v obci Zator, na hranici Sliezska a Małopolska, sa nachádza Energylandia - park plný zábavy, adrenalínu a vodných atrakcií.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Flickr
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa