Rekordy zaoceánskych výletných lodí: Oboznámte sa s technickými zázrakmi na mori

2016-10-30 00:00:01 |   |    | 

Dom s 2700 bytmi si na súši predstavíte len ťažko, ale na mori sa s kolosmi s 2700 kajutami stretnete. Stavitelia obrovských korábov idú stále ďalej a konštruujú nové plávajúce technické zázraky. Viete, že najdlhšie výletné lode brázdiace svetové oceány, merajú na dĺžku 360 metrov? Poďte s nami do sveta námorných rekordov.



 

Zatiaľ čo v minulosti sa po oceánoch námorníci plavili mesiace a roky, plavba cez Atlantik sa dnes dá absolvovať za pár dní. Ale plávať na rýchlosť by nebola žiadna zábava, a tak veľké zaoceánske lode s niekoľkými tisícmi pasažierov robia zastávky na najkrajších ostrovoch na ceste, takže také plavby trvajú často dva alebo tri týždne.

Mimochodom, tie najrýchlejšie lode dokážu vyvinúť rýchlosť okolo 30 uzlov, teda 55 kilometrov za hodinu (Queen Mary 2).Tie úplne najväčšie zaoceánske výletné lode ako Harmony of the Seas alebo Oasis of the Seas sa plavia rýchlosťou okolo 22 uzlov, teda asi 41 kilometrov za hodinu.

Keď už sme pri tých najväčších – vôbec najdlhšia zo všetkých je Harmony of the Seas s viac než 362 metrami na dĺžku. Len o pár centimetrov kratšie sú jej sestry od plavebnej spoločnosti Royal Caribbean Cruises – Allure of the Seas a Oasis of the Seas.

V prvej desiatke najdlhších lodí má Royal Caribbean hneď osem zástupcov. Najvyššie z ostatných je Norwegian Escape, ktorej do dĺžky Harmony of the Seas chýba vyše 36 metrov.

Harmony of the Seas má ešte niekoľko pozoruhodných „naj“. Najzaujímavejší je Ultimate Abyss, najvyšší tobogan na mori. Vyzerá veľmi pôsobivo. Týči sa do výšky takmer 30 metrov a na jeho vrchole je sklená podlaha, cez ktorú je vidieť dole na more. Naozaj pôsobivé. A trochu mrazivé. Tobogan vinúci sa cez 10 palúb nie je niečo, čo by ste videli každý deň.

Fakty o lodi Queen Victoria

Nie medzi tie úplne najväčšie, ale rozhodne medzi najoriginálnejšie lode svetových morí patrí Queen Victoria. Noblesa a štýl, to sú asi dve najvhodnejšie slová, ktoré ju charakterizujú. Divadelná sála s lóžami, elegantná knižnica obložená drevom, bary a reštaurácie s decentnou štýlovou výzdobou… na tejto lodi majú všetko zladené do najmenších detailov.

Pozrime sa na niekoľko čísiel a faktických údajov tohto impozantného plavidla:

  • dĺžka: 294 metrov
  • šírka: 32 metrov
  • hrubý objem: 90.000 t
  • kapacita: 2014 osôb
  • posádka: 900 osôb
  • rýchlosť: 23,7 uzlov (44 kilometrov/hodinu)
  • počet palúb: 16 (12 pre pasažierov)
  • slávnostný krst: 2007
  • krajina pôvodu: Taliansko

 

Okolo sveta za 120 dní

Títo obri vozia cestujúcich po všetkých možných kútoch sveta. Napríklad Harmony of the Seas brázdi veľmi často vody Karibiku. Vydáva sa do nich obvykle z floridského Fort Laurdedale. Potom sa s cestujúcimi vydáva na najkrajšie pláže a ostrovy v okolí. Cestujúci si tak podľa aktuálneho programu môžu užívať na plážach na Bahamách, na ostrove St. Martin alebo na mexickom Cozumele.

Pre tých, ktorí si chcú splniť sen a vydať sa na plavbu okolo sveta, existujú rekordné štvormesačné (120 dní) plavby okolo sveta. Počas nich účastníci obvykle uvidia tichomorské raje ako Bora Bora alebo Fidži, nezriedka sa dostanú i na ostrovy pri pobreží Afriky alebo juhovýchodnej Ázie.

 

Inzertné oznámenie:

 

Jar za oceánom

Svätý Martin prichádza na bielom koni, ale na ostrove Svätý Martin nejde o sneh, ale o svetlý jemný piesok na prekrásnych plážach. Spoznajte jeho krásy a tiež ekonomické centrum strednej Ameriky – bahamské Nassau alebo palmy a pláže na Amerických Panenských ostrovoch. Odpočívať na ceste môžete v jednej z luxusných kajút obrovskej lode Harmony of the Seas.

 

Najkrajšie prístavy sveta

Pri okružnej plavbe loďou si možno vychutnať nielen krásne pláže na panenských ostrovoch uprostred oceánu, ale tiež obdivovať historické pamiatky – to podľa toho, do ktorých prístavov s loďou zavítate. Ktoré prístavy sú údajne tie najkrajšie na svete, to sa dočítate v článku na portáli Cestovinky.cz, kde nájdete rozprávanie i o ďalších destináciách, kam se môžete pozrieť so zájazdmi cestovnej kancelárie ESO travel.

 

To najlepšie z Ameriky

Ako sa líšia Britské Panenské ostrovy od Amerických Panenských ostrovov? Parádne pláže s jemným pieskom, ležadlá v tieni paliem a skvelé podmienky pre potápanie sú na oboch miestach, takže vlastne zas taký veľký rozdiel tam nevidieť. Ale New York a čulý ruch v jeho uliciach, to je úplne iný zážitok. Spoznajte to najlepšie z Ameriky na dvadsaťdennej plavbe po Amerike s Queen Mary 2!

 

Zdieľať článok na Facebooku

Foto: eso travel / bigstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.3/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa