Riviera del Brenta – najkrajšia časť Benátska, ktorú miloval aj dóža s rodinou

2024-06-12 20:00:00 |   |    | 

Benátky majú radi všetci turisti, obrovská krása sa skrýva aj kúsok od nich. Čaro Brentskej riviéry si podmanilo samotného dóžu, ktorý sa rozhodol postaviť tam svoj víkendový palác. Čoskoro ho nasledovali mnohí ďalší šľachtici...



 

Dostali sa tam len na člne

Riviera del Brenta sa rozprestiera pri rieke Naviglio del Brenta, skrátene len Brenta. Zahrňuje takmer celú oblasť okolo obce Dolo, ktorá bola osídlená už v dávnej minulosti, no najväčší rozmach zaznamenala v16. až 18. storočí. Vtedy toto miesto objavili benátski šľachtici, pre ktorých bola obrovskou výhodou najmä poloha. Slávne mesto na vode nie je vôbec ďaleko, takže tam mohli jazdiť počas víkendov i letných mesiacov.

Zrazu sa ocitli v úplne inom, oveľa pokojnejšom svete. Okolitá príroda im ponúkala dokonalý relax a keď mali chuť na zábavu, tak si k sebe pozvali pár priateľov a večierok vystrojili ďaleko od centra, kde by ich pozorovali ostatní ľudia. Ich súkromiu nahrával i fakt, že sa do tejto oblasti kedysi nedalo dostať na koči či pešo, takže boli dostatočne izolovaní od zvyšku sveta. Jedinou alternatívou bolo presunúť sa na člne alebo menšej lodi, takto sa tam skutočne nedostal nikto nepovolaný a panstvo našlo svoj raj na zemi. V súčasnosti tam už však samozrejme vedú cesty a dostanete sa tam dokonca aj pomocou železničnej dopravy.

 

Vily zbožňované smotánkou

Rozmach regiónu nastal v období, keď sa do Riviery del Brenta začala postupne sťahovať smotánka. Získať pozemok v blízkosti koryta značilo určitú prestíž a stavať tam si mohli dovoliť len tí najbohatší. Preto pozdĺž rieky vyrástli skutočne prepychové paláce, z ktorých mnohé sa podarilo uchovať až dodnes. Niektoré sú stále v osobnom vlastníctve šľachtických rodín a dedia sa z generácie na generáciu, iné chátrajú. Zohnať tu niektorú z historických víl je však takmer nemožné a ich cena aj preto ich stále rastie. Malá časť víl a viliek je sprístupnená pre verejnosť, väčšinou na prenájom počas dovoleniek.

 

Zamilovali si to tu aj umelci

Popri šľachtickej smotánke sa počas celých dejín po tejto oblasti potulovali aj ľudia z umeleckej obce a rôzni odborníci. Tí tam často prichádzali na pozvanie boháčov, aby zabavili hostí, ktorí si do Riviery del Brenta prichádzali oddýchnuť. Potom vždy zostali aj na posedení a diskusii a tí šťastnejší tu strávili pár dní. Na predmestie Benátok sa tak okrem členov významných rodín z Talianska, Francúzska a zvyšku Európy dostali napríklad poprední maliari a spisovatelia, ale aj Casanova či Galileo Galilei.

 

Dóžova vila

Nepochybne tým najvýznamnejším palácom je ten, ktorý patril benátskemu dóžovi a jeho rodine. Villa Pisani je klenotom tohto regiónu, ktorá neskôr zlákala aj Hitlera a Mussoliniho. Postavili ju v 18. storočí a využívali na rekreačné účely. Jej miestnosti sú bohato zdobené, aby sa tak demonštroval majetok bývalých majiteľov. Podarilo sa tam tiež sústrediť veľké množstvo úžitkových predmetov a klenotov, ktoré uvidíte počas výstavy. Rovnako nádherný je aj priľahlý park, v ktorom nájdete labyrint lásky, ľadovňu a predovšetkým veľké množstvo rôznych kvetín a rastlín. Najmä počas neskorej jari je to pastva pre oči.

 

Preslávil ich obuvnícky priemysel

V súčasnosti je už ťažiskovým bodom tohto regiónu obuvnícky priemysel. Vďačia za to dvom osobnostiam – Giovannimu Luigimu Voltanovi a Narcisovi Rossim, ktorí v oblasti Riviery del Brenta rozbehli firmy so zameraním na obuvníctvo a začiatkom 20. storočia tak z nej spravili jedno z ústredných miest v krajine, odkiaľ sa topánky produkujú do celého sveta. Postupne sa začali špecializovať na tvorbu luxusnej obuvi, čím táto oblasť získala veľkú prestíž. Preto ak máte chuť kúpiť si skutočne vkusné a exkluzívne topánky, odneste si ich ako suvenír z návštevy tejto oblasti.

 

Náš tip: Prenajmite si bicykel

Riviera del Brenta poskytuje turistom ešte jednu fantastickú možnosť, dá sa totiž preskúmať na bicykli. Popri rieke vedie cesta so zníženou rýchlosťou a slabšou premávkou, ktorú sme zvládli aj s  deťmi. Zážitok je k nezaplateniu – bicyklujete popri rieke, cestou obdivujte množstvo krásnych stavieb a zastávku si môžete spraviť aj na brehu. Keď sa budete chcieť občerstviť, zastavte sa napríklad v reštaurácii v mestečku Dolo, ktorá má vo svojich priestoroch vodný mlyn.

V prípade, že do Talianska nebudete cestovať s vlastným bicyklom, môžete si ho prenajať v centre mestečka Oriano di Mira, kde sa dá aj parkovať. Na stránke požičovne nájdete mapky so zaujímavosťami, dĺžkou trasy a odhadovým časom, takže sa viete pripraviť aj vopred. Nezabudnite si potom bicykel radšej s predstihom rezervovať.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 28. jún. 2024. Meniny má Beáta.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa