Na Filipínach uniesli turistov: Výkupné chceli štyria policajti

2024-06-05 20:00:00 |   |    | 

Filipínske úrady zadržali štyroch policajtov, ktorí uniesli dvoch turistov a následne za ich prepustenie požadovali výkupné, informovala včera agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov tamojších bezpečnostných zložiek.



 

Strážcovia zákona v hlavnom meste Manila cez víkend zastavili luxusný automobil, v ktorom išli traja čínski turisti a jeden turista z Malajzie. Ozbrojení spolupáchatelia policajtov turistov spútali a pokúsili sa ich odvliecť do odstavenej dodávky. Dvom sa ale podarilo utiecť a následne o únose uvedomiť políciu.

Dvoch zvyšných turistov únoscovia zbili a následne tej istej noci prepustili po vyplatení výkupného vo výške 2,5 milióna filipínskych pesos (131.500 eur), uviedol zástupca filipínskeho ministerstva vnútra Benhur Abalos. Informácie od oslobodených turistov a záznamy z bezpečnostných kamier podľa neho viedli k zadržaniu štyroch policajtov vrátane hlavného policajného dôstojníka. Na kamerových záznamoch, ktoré polícia získala, má na sebe jeden z podozrivých policajnú uniformu.

"Šokovalo ma, že do toho boli zapletení policajti. Táto udalosť je vážnym porušením dôvery verejnosti a hodnôt samotných policajných zložiek," povedal Abalos na tlačovej konferencii. Polícia uviedla, že preveruje najmenej desať ďalších podozrivých, policajti medzi nimi už nie sú. Únoscovia čelia obvineniu z únosu, krádeže auta a lúpeže.

Bývalý filipínsky prezident Rodrigo Duterte o filipínskej národnej polícii, v ktorej slúži viac ako 230-tisíc policajtov, predtým vyhlásil, že je "prehnitá do špiku kosti". S policajtmi však Duterte spolupracoval na vymáhaní protidrogového zákona, ktorý viedol k zabitiu tisícov ľudí, pripomína AP. Medzinárodný trestný súd rozsiahle zabíjanie civilistov vyšetruje ako možný zločin proti ľudskosti. Duterte a vedenie národnej polície odmietajú, že by zabíjanie schvaľovali alebo k nemu nabádali.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 20. jún. 2024. Meniny má Valéria.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa