Čad

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Fakty

Názov krajiny: Čadská republika
Hlavné mesto: N´Djamena       
Rozloha: 1 284 200 km2
Počet obyvateľov: 13 670 084 (odhad 2015) 
Štátne zriadenie: Prezidentská republika 
Geografická poloha: Severná, stredná Afrika
Časové pásmo: Slovensko -1 hod.
Ubytovanie: Rezervujte si ubytovanie v N´Djamena online
Podnebie:

Púštne podnebie s častými piesočnými búrkami. V letných mesiacoch dosahujú teploty cez deň až 48°C, v zimných mesiacoch klesajú na 5-8°C.

Predpovede.sk

POZRITE SI AKTUÁLNE POČASIE V MESTE N´DJAMENA

Mena: stredoafrický frank (CFA)  
Jazyky: francúzsky, arabský (úradné)
Správne členenie: 22 regiónov
Národnost. zloženie: okolo 200 národností; moslimovia (sever a stred krajiny): Arabi, Toubou, Fulbe, Kotoko, Hausa, Kanembou, Bagirmi, Boulala, Zaghawa, Hadjerai, Maba; nemoslimovia (stred a juh krajiny): Sara, Ngambaye, Mbaye, Goulaye, Moudang, Moussei, Massa
Náboženstvo:

islam (53%), kresťanstvo (34%), animizmus (10%)

Diplomatické zast.:

SR nemá v krajine diplomatické zastúpenie.

Veľvyslanectvo Slovenskej republiky v Káhire
3, Adel Husein Rostom, Cairo
P.O.BOX 450, 11794 - Ramses Post Office Dokki, Egypt
Telefón:+20 233 358 240, +20 233 357 544, +20 233 376 901
Mobil (pohotovostný):+20 1000 060 968
Fax:+20 233 355 810
E-mail: emb.cairo@mzv.sk
Internet: www.mzv.sk/web/kahira

Víza a doklady:

 

Pre vstup do krajiny je potrebný platný cestovný pas a príslušné vízum.

Ministerstvo zahraničných vecí SR


O krajine

Dejiny: Pred 2500 rokmi malo Čadské jazero obrovskú rozlohu. Krajina bola zavodnená a žili tu divoké zvieratá. Okolie bolo obývané loveckým národom Sao.  Bola tu založená ríša Kanem, existencia ktorej trvala tisíc rokov. Neskôr sem začali viesť trasy karaván. Okolo roku 1200 sa dominantným náboženstvom v regióne stal islam. Kráľovsto Kanem sa stalo mocnou ríšou s trvalo až do roku 1812. Súbežne tu existovali menšie arabské kráľovstvá zaoberajúce sa obchodom s otrokmi, ktorými boli černosi žijúci na juhu krajiny. Koncom 19. storočia sem prišli Francúzi. 

Čad sa časom stal najviac zanedbanou francúzskou kolóniou. Nezávislosť získal v roku 1960. Počas existencie štátu sa neustále prejavujú rozdiely medzi prevažne moslimským, arabským severom a kresťanským, černošským juhom. Prvé nepokoje začali už v roku 1968. Občianska vojna tu trvala nepretržite od roku 1979 do roku 1994. Do konfliktu sa postupne zapojili Líbya, Francúzsko, Zair a Nigéria. V roku 1994 bol ukončený konflikt s Líbyou o oblasť Aouzou. Neskôr s prezidentom Débym a so severnými povstalcami.  V posledných rokoch pretrvávajú občasné útoky geríl v regióne Tibesti na severe krajiny. Prezidentom bol Idriss Deby znovuzvolený v roku 2001. V  rokoch 2002- 2003 prišlo do krajiny 200 000 utečencov zo Sudánu.

V ďalších dvoch voľbách, ktoré boli bojkotované opozíciou aj väčšinou občanov, v rokoch 2006 a 2011, vyhral prezidentské voľby opäť Idriss Déby. Skutočnosť, že Débyho vláda ešte nepadla, môže mať súvislosť s prítomnosťou Francúzov v krajine. Aj keď Francúzi nikdy nepripustili skutočnú účasť na potlačení povstaleckých útokov v rokoch 2006 a 2008, vo francúzskych médiách sa objavili správy, že v roku 2008 poskytlo Francúzsko logistickú podporu vláde Čadu, dodalo vláde zbrane cez Líbyu, ponúklo evakuáciu prezidenta do Francúzska a poslalo špeciálne jednotky na boj s povstalcami.

Bezpečnost. riziká: Čiastočne zhoršené bezpečnostné podmienky vo východnej oblasti krajiny od ozbrojených bojov medzi vládou a povstaleckým i jednotkami v prvej polovici roku 2008. V oblasti saharskej púšte a v príhraničnej oblasti so Sudánom hrozí zvýšené riziko prepadov a únosov zo strany ozbrojených bánd.

Zdravotná starostlivosť: je na veľmi nízkej úrovni. Mimo väčších mieste je problém nájsť možnosť kvalifikovaného ošetrenia alebo liečby. Odporúčame venovať zvýšenú pozornosť osobnej hygiene, hlavne umývaniu rúk. Pozor na konzumáciu surového ovocia a zeleniny, na pitie používajte radšej kupovanú vodu vo fľašiach. Na aktuálne podmienky cestovania do krajiny odporúčame informovať sa pri podávaní žiadosti o víza na ZÚ Čadu.

Internet (.td): https://allafrica.com/chad/, www.africaguide.com/country/chad/index.htm

Komunikácia: Telekom (nie)Orange (áno), O(nie)

Doprava

MZV SR doporučuje úplne sa vyhnúť cestám do južného Čadu, do oblastí na hraniciach s Nigériou, Kamerunom a tiež do oblastí okolo Čadského jazera, s výnimkou hlavného mesta N´Djameny, kde je však tiež nutné zachovávať zvýšenú opatrnosť (riziko teroristických útokov a únosov cudzincov). V oblasti prebiehajú vojenské operácie proti teroristickej skupine Boko Haram. Doporučuje sa tiež vyhnúť sa cestám do severnej časti Čadu, kde hrozí nebezpečie zo strany islamských radikálov. Vzhľadom k dlhodobo zhoršenej bezpečnostnej situácií v Líbyi sa doporučuje vyvarovať sa obzvlášť ciest do provincie Bourkou-Ennedi-Tibetsi, predovšetkým do oblastí na severe od mesta Faya Largeau. Doporučuje se taktiež necestovať do oblastí na hraniciach so Sudánom a do pohraničných oblastí pri severnej hranici so Stredoafrickou republikou. Do ostatných častí krajiny sa doporučuje obmedziť cesty len na nevyhnutne nutné.

Musíte vidieť

hlavné mesto N´Djamena – jedno z najpríjemnejších miest Sahelu, priateľskí ľudia, trh Grand Marché s predavačkami s rukami tetovanými henou;  

Emi Koussi – najvyšší vrch Sahary v pohorí Tibesti; 

Jazero Čad – štvrté najväčšie jazero v Afrike, napriek neustálemu zmenšovaniu je plné rýb;

Národný park Zakouma – jeden z najkrajších parkov stednej Afriky, s veľkými stádami slonov, žiráf, opíc, levov a množstvo vtákov a antilop.




Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa