Zaujímavosti, atrakcie

Pribúdajú cestovatelia, ktorí navštívili všetky krajiny sveta: Sú medzi nimi aj Slováci

Pribúdajú cestovatelia, ktorí navštívili
2024-02-05 10:00:00

Väčšina cestovateľov má zoznam destinácií, kam by sa chceli pozrieť. Navštíviť všetky krajiny sveta sa však pošťastilo zatiaľ relatívne malému počtu ľudí, odhadom asi 400. Toto číslo však rýchlo rastie, pretože ambície precestovať všetky svetové krajiny a potrebné prostriedky na splnenie tohto cieľa má stále viac ľudí, píše spravodajský web CNN. viac »

Päť najkrajších víl Mediciovcov: Pohodlie, luxus a rodové poklady pod jednou strechou

Päť najkrajších víl Mediciovcov:
2024-02-05 00:00:00

Bohato zdobený strop je hotový. Vyobrazený je na ňom aj pápežský znak. Miestnosť totiž obýva Lev X., ktorý sa roku 1513 stal novým Svätým otcom. „A na stenách budú fresky,“ diktuje si hlava katolíckej cirkvi. Práve si totiž zvelebuje komnaty v jednej rezidencii pri Florencii. Ktorý umelec sa mu o nástennú maľbu postará? viac »

Vedci prepisujú históriu: Homo sapiens boli v Európe oveľa skôr, než sa predpokladalo

Vedci prepisujú históriu: Homo
2024-02-04 09:00:00

Úlomky kostí objavené v jaskyni v strednom Nemecku ukazujú, že sa ľudský druh vydal do chladných vyšších zemepisných šírok Európy pred viac ako 45.000 rokmi, teda oveľa skôr, než bolo doteraz známe. Toto zistenie prepisuje podľa agentúry Reuters ranú históriu Homo sapiens na kontinente, ktorý vtedy ešte obývali niekdajší ľudskí bratranci neandertálci. viac »

Všetky chute sveta: Pripravte si s nami 3 rakúske polievky, ktoré poriadne zahrejú

Všetky chute sveta: Pripravte
2024-02-03 00:00:00

K cestovaniu patrí aj ochutnávanie miestnych špecialít. Rakúsko sa spája najmä s viedenským rezňom a Sacherovou tortou, po zimnom dni strávenom pri športových aktivitách však najlepšie zohreje chutná horúca polievka. Pripravte ju s nami podľa pôvodného receptu. viac »

Bude Grónsko samostatné? Podpora kráľovskej rodiny sa bije s túžbou po nezávislosti

Bude Grónsko samostatné? Podpora
2024-02-02 12:00:00

Zatiaľ čo mnoho obyvateľov Grónska minulý mesiac so zaujatím na televíznych obrazovkách sledovalo nástup nového dánskeho kráľa na trón, mladšia generácia sníva o nezávislosti na bývalej koloniálnej správe a ohľadom kráľovskej rodiny má zmiešané pocity. Napísala to agentúra Reuters. viac »

Akvadukt Amoreira patrí k architektonickým zázrakom: Miestni si ho zaplatili zo svojich daní

Akvadukt Amoreira patrí k
2024-02-02 00:00:00

Ľudia z portugalského mesta Elvas, ktoré leží neďaleko hraníc s Kastíliou, chodia k miestnej studni s čoraz väčšími obavami. Tunajší prameň rýchlo vysychá. Za chvíľu už nebude pre všetkých obyvateľov, ktorých naopak pribúda, vôbec stačiť... viac »

Vedci vypestovali úhorie mäso v laboratóriu: V Japonsku ho zaradia do jedálničkov

Vedci vypestovali úhorie mäso
2024-02-01 16:00:00

Izraelskej firme sa ako prvej na svete podarilo laboratórne vypestovať mäso úhorov riečnych. Uviedol to denník The Guardian, podľa ktorého nadmerný rybolov spôsobil, že populácia týchto rýb prudko klesá, hrozí im vyhynutie a ich ceny rastú. viac »

Ako sa rodí poklad: Navštívili sme perlovú farmu vo Vietname

Ako sa rodí poklad:
2024-01-31 00:00:00

Podľa slávnej skladby sú síce najlepším priateľom ženy diamanty, žiadnu by však rozhodne neurazil ani krásny šperk z perál. My sme sa v ďalekom Vietname pozreli, ako tieto nádherné prírodné drahokamy vlastne vznikajú. viac »

Koniec konšpirácií? Prieskumný tím pod morom možno objavil stratené lietadlo Amelie Earhartovej

Amelia Earhart v roku
2024-01-30 16:00:00

Zmiznutie Amelie Earhartovej nad Tichým oceánom pred 87 rokmi je jednou z najväčších záhad v histórii lietania. Minulé dekády dali vzniknúť radu konšpiračných teórií, ktoré vysvetľujú okolnosti jej zmiznutia počas cesty okolo sveta v lete 1937. Teraz prieskumnícky tím Deep Sea Vision oznámil, že pomocou sonarov zachytil na dne oceánu obrys, ktorý zodpovedá stroju Lockheed L-10 Electra, na ktorom lietala. viac »

Britské územie pod hákovým krížom: Pokrývajú Normanské ostrovy masové hroby?

Britské územie pod hákovým
2024-01-30 00:00:00

Zaberajú sotva 190 kilometrov štvorcových polí, lesov a útesov, ale ako súčasť britského impéria majú obrovskú propagandistickú hodnotu, ktorú si cení Hitler aj Goebbels. Obaja si myslia, že ak sa im podarí týchto britských čriepkov v prielive La Manche zmocniť, bude to jedno z najúžasnejších víťazstiev. viac »

Na more vyplávala najväčšia výletná loď sveta: Z toho vybavenia vám padne sánka (VIDEO)

Na more vyplávala najväčšia
2024-01-29 17:00:00

Vody morí a oceánov brázdi nový klenot Icon of the Seas, najväčšia výletná loď na svete. V sobotu vyplávala z amerického štátu Florida na svoju prvú plavbu, počas ktorej pasažierom sľubuje luxus a zábavu, o akej doteraz nechyrovali. Najväčší vodný park, najväčší bazén, najvyšší vodopád aj najdlhší tobogan - to sú rekordy, ktorými sa pýši nová kráľovná morí. viac »

Šelma z Valča: Českí vedci objavili doteraz neznámy druh pravekej šelmy

Šelma z Valča: Českí
2024-01-29 16:30:00

Českí vedci pri geologickom výskume objavili dosiaľ neznámy a nepopísaný druh pravekej šelmy. Je to podľa nich najstarší dôkaz prítomnosti mačkovitých šeliem v Európe. Unikátny nález si verejnosť bude môcť prezrieť od júna tohto roka v Národnom múzeu v Prahe. V pondelok to uviedla hovorkyňa múzea Kristina Kvapilová. viac »

Staroveké puzzle: Škótski reštaurátori z viac než 100 kusov zložili časť rímskej zbroje (VIDEO)

Staroveké puzzle: Škótski reštaurátori
2024-01-28 14:00:00

Reštaurátori Škótskeho národného múzea zrekonštruovali časť starorímskej zbroje starej viac než 1800 rokov, ktorá bola rozbitá na viac než 100 kusov. Hotový predmet bude súčasťou chystanej expozície. TASR informuje na základe správy servera Live Science. viac »

Británia dlhodobo zapožičia Ghane korunovačné klenoty odvezené v ére kolónií

Británia dlhodobo zapožičia Ghane
2024-01-28 10:00:00

Britské inštitúcie dlhodobo zapožičajú späť do Ghany sadu zlatých klenotov a ďalších predmetov, používaných pred stovkami rokov pri korunováciách panovníkov západoafrickej krajiny. Informoval o tom web stanicea BBC. Podľa zástupcu Ghany môže krok dať nový zmysel kultúrnej spolupráci po mnohých rokoch sporov. Británia rovnako ako ďalšie bývalé koloniálne mocnosti eviduje rad žiadostí o vrátenie násilne zabavených umeleckých a historických cenností, v britskom prípade však často úplnému vráteniu bránia zákony. viac »

Archeologická senzácia: V rašelinisku v Severnom Írsku našli 2,500-ročnú mŕtvolu

Archeologická senzácia: V rašelinisku
2024-01-27 14:00:00

Keď bola vlani v októbri polícia v Severnom Írsku privolaná k nálezu mŕtvoly v rašelinisku pri dedine Bellaghy v grófstve Londonderry, nedokázala určiť, aké staré pozostatky sú. Z výskumu ale teraz vyplynulo, že patrili chlapcovi, ktorý žil okolo roku 500 pred naším letopočtom, píše internetový portál BelfastLive. viac »


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa