Zaujímavosti, atrakcie

Najkrajšie útesy sveta: Tu sa všetky problémy zdajú byť malicherné

2024-03-29 00:00:00 |

Morské brehy často lemujú majestátne útesy, ktoré sú nielen nádherné, ale dokazujú tiež obrovskú silu prírody. Keď sa postavíte vedľa nich, budete sa odrazu cítiť nesmierne maličký a problémy sa budú zdať malicherné. Toto sú najkrajšie útesy sveta.

Viac článkov

OBRAZOM z KĽDR: Takto privítali nový rok v najizolovanejšej krajine sveta

OBRAZOM z KĽDR: Takto
2024-01-01 09:00:00

Celý svet vstúpil do nového roka 2024 veľkolepými oslavami a KĽDR, azda najizolovanejšia krajina sveta, nebola výnimkou. Na námestí Kima Il-songa v Pchjongjangu sa zhromaždilo množstvo ľudí, ktorí si spoločne zatancovali a sledovali program s vystúpeniami a ohňostrojom. K novoročným zvykom zas patrí poklonenie sa portrétom zosnulých vodcov Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi. viac »

Príveľa piesku na pláži či kajak bez WC: Najbizarnejšie sťažnosti turistov vás dostanú

Príveľa piesku na pláži
2023-12-31 10:00:00

Nevedno, či to myslia vážne, alebo je to len pokus vytiahnuť peniaze z cestovných kancelárií. Niektoré sťažnosti cestovateľov sú skutočne viac než bizarné. Slaná voda a ryby v mori? Príliš horúce slnko a priveľa piesku na pláži? Nuž áno, aj toto môže turistom podľa ich názoru pokaziť celú dovolenku. viac »

Fotografie, ktoré vás prekvapia: Takto v skutočnosti rastú obľúbené orechy a oriešky

Fotografie, ktoré vás prekvapia:
2023-12-29 10:30:00

Vianoce sú nielen sviatkami pokoja, ale aj hodovania, a tak sa stoly prehýbajú pod rôznymi koláčmi, ovocím či orieškami. Vlašské či lieskové rastú aj u nás, iné však treba dovážať z veľkých diaľok. Pozrite sa s nami na to, ako vlastne tieto obľúbené pochúťky rastú. viac »

Záhada svetoznámeho obrazu vyriešená: Kto je skutočným autorom Madony s ružou?

Záhada svetoznámeho obrazu vyriešená:
2023-12-29 10:00:00

Kunsthistorikom sa s pomocou umelej inteligencie (AI) zrejme podarilo rozlúštiť záhadu týkajúcu sa slávneho obrazu renesančného majstra Raffaela, ktorý má v zbierkach madridské múzeum Prado. Odborníci sa roky nemohli zhodnúť na tom, či niektoré časti olejomaľby nazvanej Madona s ružou nie sú dielom iného maliara. Algoritmus vyvinutý vedcami z univerzity v britskom Bradforde teraz túto verziu potvrdil - podľa neho postavu svätého Jozefa namaľovala iná ruka ako Raffaelova, napísal denník The Guardian. viac »

Záhada Agathy Christie: Kráľovná detektívok na 11 dní zmizla zo sveta

Záhada Agathy Christie: Kráľovná
2023-12-27 00:00:00

Je chladný decembrový večer, krátko po pol desiatej večer. Agatha Christie vstane z kresla, nakukne do izby svojej sedemročnej dcéry, pobozká ju na čelo a potom vybehne z domu. Rozhliadne sa po ulici a nasadne do svojho vozidla Morris Cowley. Od tohto okamihu je nezvestná. viac »

Unikátny nález: Archeológovia vytiahli z latríny stredoveký olovený zvitok s kliatbou

Unikátny nález: Archeológovia vytiahli
2023-12-26 12:00:00

Archeológovia vytiahli z latríny na severe Nemecka stredoveký olovený zvitok s kliatbou vzývajúci Belzebuba. TASR informuje na základe správy servera Live Science. viac »

Posledná večera tyranosaura: Zachovaný obsah žalúdka odhalil, čo jedli praveké predátory

Ilustrácia Marka P. Witton
2023-12-26 12:00:00

Vedci objavili skamenené pozostatky mäsožravého príbuzného obávaného Tyrannosaura rex, vrátane obsahu jeho žalúdka. Mladý gorgosaurus, ktorý žil zhruba pred 75 miliónmi rokov, si pre svoju poslednú večeru vybral dve dinosaurie mláďatá. To odborníkom pomohlo poodhaliť stravovacie návyky týchto obrích predátorov a formulovať hypotézy, že sa ich potrava počas života dramaticky zmenila, informuje agentúra Reuters. viac »

Indický Amritsar je centrom sikhov: Toľko dobra na jednom mieste len tak nezažijete

Indický Amritsar je centrom
2023-12-26 00:00:00

V indickom meste Amritsar človek na prvý pohľad spozoruje inú atmosféru oproti ostatným mestám. Po uliciach behajú muži s turbanmi a uprostred vás zaujme hlavné pútnické miesto prívržencov náboženstva sikhizmus. viac »

Skutočne unikátny zvyk: V tejto dedine oslavujú Vianoce až vo februári

Skutočne unikátny zvyk: V
2023-12-25 12:00:00

V dedine Quinamayó na severozápade Kolumbie a v jej okolí sa Vianoce oslavujú vo februári, a nie na konci decembra ako vo zvyšku sveta. Ide o pozostatok koloniálnej doby, keď v oblasti žilo mnoho černošských otrokov. Februárové Vianoce sprevádza v uliciach tanec a hudba, píše francúzsky magazín Courrier International. viac »

OBRAZOM: Najúžasnejšie vianočné stromčeky sveta

Vilnius, Litva
2023-12-24 12:00:00

Snáď každé mesto na svete v tomto období žiari tisíckami svetiel a farieb a ich dominantou sa stávajú vianočné stromčeky. Pozrite sa s nami na tie najkrajšie. viac »

Milióny zlatých a strieborných mincí: Kolumbia chce vyloviť obrovský poklad z vraku galeóny

Milióny zlatých a strieborných
2023-12-24 10:00:00

Kolumbijská vláda oznámila, že sa pokúsi vyzdvihnúť predmety z vraku galeóny San José z roku 1708, o ktorom sa predpokladá, že obsahuje náklad v hodnote miliárd dolárov. Informovala o tom agentúra AP. viac »

Žreby, fastfood aj kolieskové korčule: Toto je 8 najbizarnejších vianočných tradícií sveta

Žreby, fastfood aj kolieskové
2023-12-24 00:00:00

My si nevieme predstaviť Vianoce bez kapustnice, ryby so šalátom, kolied a darčekov. Ale ako je to vo svete? Niektoré zvyky vás istotne prekvapia a možno sa vám pár z nich zapáči natoľko, že si ich budete chcieť taktiež vyskúšať. viac »

Ako chutí svet: Vianoce v Chorvátsku sú sviatkom pre všetky zmysly

Ako chutí svet: Vianoce
2023-12-23 12:00:00

V mnohých krajinách sveta sa už zajtra pri vianočnom stole zídu rodiny a priatelia. Nebude tomu inak ani v Chorvátsku, kde k sviatočnej nálade prispeje prepychovo ozdobený stôl a na ňom štedrá hostina. Chorvátsko je krajina, kde sa môžete dobre najesť po celý rok, no na Vianoce môžete zažiť skutočné gastronomické kúzla, ktoré nenechajú nikoho ľahostajným. viac »

Fúkané gule, svetelné reťaze aj luskáčikovia: Spoznajte s nami príbehy vianočných dekorácií

Fúkané gule, svetelné reťaze
2023-12-23 00:00:00

Najkrajším symbolom Vianoc je nádherne ozdobený stromček. Niekto uprednostňuje tradičné dekorácie, iní siahnu aj po modernejších verziách. Gule a svetelné reťaze však nevynechá azda nikto a v mnohých domácnostiach sa veľkej popularite tešia aj postavičky Luskáčika. Spoznajte s nami ich čarovné príbehy. viac »

Hodujte ako cisári: Vyskúšajte pôvodné recepty na dobroty habsburského dvora

Hodujte ako cisári: Vyskúšajte
2023-12-21 12:00:00

Vo všeobecnosti platí, že človek je to, čo je. To znamená, že ľudia v Rakúsku sa môžu cítiť ako cisári, pretože mnoho jedál, ktoré dnes patria ku klasike rakúskej kuchyne, sa podávali na tabuli cisára Františka Jozefa I. Skúste si ich podľa pôvodných receptúr pripraviť aj vy. viac »


Piatok, 29. marec. 2024. Meniny má Miroslav.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa