Zaujímavosti, atrakcie

Mardi Gras je francúzskou verziou fašiangov, pastva pre oči láka tisíce turistov

Mardi Gras je francúzskou
2024-01-10 00:00:00

Začiatok roka sa v mnohých krajinách nesie v znamení rôznych slávností. U nás sú to napríklad fašiangy, obdobie plesov, osláv, svadieb a hojnosti, ktoré je predzvesťou pôstneho obdobia pred Veľkou nocou. Vo Francúzsku zas majú počas nasledujúcich týždňov slávny Mardi Gras, ktorý sa spája aj s okázalými akciami. viac »

Obrovský objav: Archeológovia zo Slovenska našli v Guatemale jedno z najstarších mayských miest

Obrovský objav: Archeológovia zo
2024-01-09 12:00:00

Česko-slovenský archeologický tím vlani objavil na severe Guatemaly v provincii Petén jedno z najstarších mayských miest s takmer 3000 rokov starou históriou. Archeológovia využili pri príprave expedície okrem iného aj výstupy z leteckého snímkovania a odhalili paláce, sochy, pozostatky rituálov, astronomické observatóriá a ďalšie objekty. Nálezy pomôžu odkryť neobjasnené a rozhodujúce fázy mayských dejín. viac »

Slávny chirurg John Hunter bol poriadnym čudákom: Ochutnal múmiu a pitval obra?

Operácia na maľbe G.
2024-01-09 00:00:00

Prestížna Kráľovská spoločnosť víta nového člena. Roku 1767 sa ním stáva lekár John Hunter. Ten v priebehu rokov úplne zmení odbor chirurgie. Hunter má však aj temnú stránku. Možno, keby ju členovia Kráľovskej spoločnosti poznali, škótskeho rodáka by medzi seba neprijali. Čo hrozné pred nimi tají? viac »

Najdlhšia lanovka sveta spája dva ostrovy, Slováci ju majú na dosah

Najdlhšia lanovka sveta spája
2024-01-08 13:00:00

Vietnamský ostrov Phu Quoc, kam sa lieta aj z Bratislavy, nie je známy len svojou nedotknutou prírodou, ale aj vďaka rôznym zaujímavým atrakciám. K tým najunikátnejším patrí lanovka, ktorá vedie ponad more. Je najdlhšia na svete! viac »

FOTOREPORTÁŽ: Kirgizskí nomádi žijú ako pred stáročiami

FOTOREPORTÁŽ: Kirgizskí nomádi žijú
2024-01-07 00:00:00

Je skoré ráno, na zemi sa stále drží mráz, no lúče slnka pomaly zobúdzajú ospalé divé kone na zelenej planine. Kým všetci hostia spia, domáci už doja kozy a pripravujú prístroj na výrobu smotany. Toto sú typické ranné aktivity jednej z niekoľkých rodín, ktoré sa rozhodli žiť nomádskym spôsobom života tak, ako ich predkovia. viac »

V Pompejach oživili antické techniky farbenia textilu, výrobky ponúkajú turistom

V Pompejach oživili antické
2024-01-06 12:00:00

V archeologickom komplexe v Pompejach na juhu Talianska sa inšpirovali zachovanými freskami a rozhodli sa oživiť antické techniky farbenia textilu pomocou prírodných pigmentov. Výsledné produkty, na ktorých sa objavuje farebná škála podobná známym miestnym nástenným maľbám, potom ponúkajú turistom. Tí si môžu kúpiť napríklad šatky zafarbené marenou farbiarskou, bazou, šupkami orechov alebo kardamómom. viac »

Vikingovia boli veľkými cestovateľmi, počas výprav sa dostali až do Kanady či Bagdadu

Vikingovia boli veľkými cestovateľmi,
2024-01-06 08:30:00

Vikingovia sa počas troch storočí lúpežných nájazdov a prieskumných výprav dostali do vzdialených kútov sveta. Archeologické dôkazy a historické záznamy svedčia o tom, že sa dostali nielen do Severnej Ameriky, ale aj do Bagdadu. TASR informuje podľa článku servera Live Science. viac »

Záhadné monumenty v púšti: Komu spievali Memnonove kolosy?

Záhadné monumenty v púšti:
2024-01-05 00:00:00

Slnko je ešte za obzorom, keď sa pred dvoma kamennými monumentmi v púšti zhromaždí malá skupinka Grékov. Chvíľu tu netrpezlivo postávajú, kým sa z jednej zo sôch začne ozývať tichý, tklivý zvuk. Muži sú ako vo vytržení. „Aj ja som ten zvuk počul,“ prizná neskôr filozof Strabón. Už vtedy sú Memnonove kolosy hotovou atrakciou. viac »

Búrlivé dejiny Islandu: Prví osadníci na ostrov ušli pred hnevom a pomstou

Búrlivé dejiny Islandu: Prví
2024-01-02 12:00:00

Na tom, ktorý moreplavec ako prvý pristál pri brehoch Islandu, sa možno historici nikdy nezhodnú. Česť byť prvým islandským osadníkom však patrí nórskemu dobrodruhovi Ingolfurovi Arnarsonovi, ktorý na ostrov vlastne utiekol. viac »

OBRAZOM z KĽDR: Takto privítali nový rok v najizolovanejšej krajine sveta

OBRAZOM z KĽDR: Takto
2024-01-01 09:00:00

Celý svet vstúpil do nového roka 2024 veľkolepými oslavami a KĽDR, azda najizolovanejšia krajina sveta, nebola výnimkou. Na námestí Kima Il-songa v Pchjongjangu sa zhromaždilo množstvo ľudí, ktorí si spoločne zatancovali a sledovali program s vystúpeniami a ohňostrojom. K novoročným zvykom zas patrí poklonenie sa portrétom zosnulých vodcov Kim Ir-senovi a Kim Čong-ilovi. viac »

Príveľa piesku na pláži či kajak bez WC: Najbizarnejšie sťažnosti turistov vás dostanú

Príveľa piesku na pláži
2023-12-31 10:00:00

Nevedno, či to myslia vážne, alebo je to len pokus vytiahnuť peniaze z cestovných kancelárií. Niektoré sťažnosti cestovateľov sú skutočne viac než bizarné. Slaná voda a ryby v mori? Príliš horúce slnko a priveľa piesku na pláži? Nuž áno, aj toto môže turistom podľa ich názoru pokaziť celú dovolenku. viac »

Fotografie, ktoré vás prekvapia: Takto v skutočnosti rastú obľúbené orechy a oriešky

Fotografie, ktoré vás prekvapia:
2023-12-29 10:30:00

Vianoce sú nielen sviatkami pokoja, ale aj hodovania, a tak sa stoly prehýbajú pod rôznymi koláčmi, ovocím či orieškami. Vlašské či lieskové rastú aj u nás, iné však treba dovážať z veľkých diaľok. Pozrite sa s nami na to, ako vlastne tieto obľúbené pochúťky rastú. viac »

Záhada svetoznámeho obrazu vyriešená: Kto je skutočným autorom Madony s ružou?

Záhada svetoznámeho obrazu vyriešená:
2023-12-29 10:00:00

Kunsthistorikom sa s pomocou umelej inteligencie (AI) zrejme podarilo rozlúštiť záhadu týkajúcu sa slávneho obrazu renesančného majstra Raffaela, ktorý má v zbierkach madridské múzeum Prado. Odborníci sa roky nemohli zhodnúť na tom, či niektoré časti olejomaľby nazvanej Madona s ružou nie sú dielom iného maliara. Algoritmus vyvinutý vedcami z univerzity v britskom Bradforde teraz túto verziu potvrdil - podľa neho postavu svätého Jozefa namaľovala iná ruka ako Raffaelova, napísal denník The Guardian. viac »

Záhada Agathy Christie: Kráľovná detektívok na 11 dní zmizla zo sveta

Záhada Agathy Christie: Kráľovná
2023-12-27 00:00:00

Je chladný decembrový večer, krátko po pol desiatej večer. Agatha Christie vstane z kresla, nakukne do izby svojej sedemročnej dcéry, pobozká ju na čelo a potom vybehne z domu. Rozhliadne sa po ulici a nasadne do svojho vozidla Morris Cowley. Od tohto okamihu je nezvestná. viac »

Unikátny nález: Archeológovia vytiahli z latríny stredoveký olovený zvitok s kliatbou

Unikátny nález: Archeológovia vytiahli
2023-12-26 12:00:00

Archeológovia vytiahli z latríny na severe Nemecka stredoveký olovený zvitok s kliatbou vzývajúci Belzebuba. TASR informuje na základe správy servera Live Science. viac »


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa