V Spišskej Kapitule obnovili barokovú záhradu, pripomína Versailles

Záhrada v Spišskej Kapitule
2021-06-26 09:00:00

Obnovenú barokovú Biskupskú záhradu slávnostne sprístupnili a požehnali minulý týždeň v Spišskej Kapitule. Podľa primátora mesta Spišské Podhradie Michala Kapustu je možné zrekonštruovanú národnú kultúrnu pamiatku prirovnať k záhrade na Bratislavskom hrade alebo vo francúzskom Versailles. viac »

V Bratislave otvorili Múzeum športu: Mnohé krajiny nám budú v dobrom závidieť

 V Dome športu
2021-06-24 10:00:00

Nové priestory v zrekonštruovanom Dome športu budú slúžiť Slovenskému olympijskému a športovému výboru (SOŠV) nielen na prácu. Spolu s nimi vyrástla na prízemí budovy aj vlastná stála expozícia – výstavná sieň profesora Vladimíra Černušáka, ktorú v stredu slávnostne uviedli do prevádzky. viac »

OBRAZOM Zlatá Idka - obec s bohatou baníckou tradíciou

Zlatá Idka
2021-06-20 12:00:00

Zlatá Idka, obec s bohatou baníckou tradíciou v okrese Košice-okolie ležiaca pod Kojšovskou hoľou, je obľúbenou turistickou destináciou obyvateľov neďalekých Košíc. V okolí sa nachádzajú viaceré staré banské diela mnohé s potenciálom montánneho turizmu. V minulosti sa tu ťažili rudy aj s obsahom zlata. viac »

Unikát na východe: V hrobke pod hradom Čičva sa kedysi tancovalo

Hrobka rodiny Barkóczyiovcov pod
2021-06-13 12:00:00

Hrobka rodiny Barkóczyiovcov pod hradom Čičva v obci Sedliská v okrese Vranov nad Topľou podstúpila v uplynulých mesiacoch obnovu. Vďaka skultivovaniu jej okolia je tiež možné jednu z národných kultúrnych pamiatok (NKP) nachádzajúcich sa na hradnom kopci vidieť už zďaleka. Ako pre TASR povedal starosta Matej Sabol, obec by v budúcnosti rada nadviazala na jej predchádzajúce využitie ako kultúrneho stánku. viac »

Skuteckého ulica patrí k skvostom B. Bystrice, v minulosti niesla meno aj po Hitlerovi či Stalinovi

Na snímke tzv. Hungária
2021-05-30 12:00:00

Skuteckého ulica v historickom centre mesta pod Urpínom, kde dnes sídlia tri súdy, okresný, krajský a Špecializovaný trestný súd, pracovisko Banská Bystrica, nesie meno po významnom slovenskom maliarovi Dominikovi Skuteckom, ktorý sa pričinil o rozvoj kultúrneho života mesta. viac »

PAMIATKY, KTORÉ PLAČÚ: Z kedysi honosného sídla pavlínskych mníchov je strašidelná ruina

Zrúcanina pavlínskeho kláštora Mariánska
2021-05-29 12:00:00

V katastri obce Veľké Lovce v okrese Nové Zámky stojí zaujímavá pamiatka - zrúcanina pavlínskeho kláštora Mariánska Čeľaď. Niektorí ju považujú za najstrašidelnejšie miesto Slovenska. viac »

Obecné múzeum v Stakčíne prezentuje život v oblasti Polonín: Je plné príbehov

Obecné múzeum v Stakčíne,
2021-05-18 08:00:00

Naplniť myšlienku obecného múzea prezentujúceho život na úpätí Polonín, v minulosti v prihraničnej oblasti, sa obci Stakčín v Sninskom okrese podarilo po približne siedmich rokoch. Po neúspechu so žiadosťou o dotáciu na jeho rekonštrukciu zhromažďovali historické artefakty a rekonštruovali nevyužívanú obecnú budovu svojpomocne. viac »

Opálové bane Červenica: Návštevníkov čaká vynovený turistický okruh

Opálové bane Červenica
2021-05-12 08:00:00

Polročné obdobie, keď pre pandémiu ochorenia COVID-19 nemohli prijímať návštevníkov, využili Slovenské opálové bane na vynovenie turistického okruhu. Pribudlo na ňom viacero nových atrakcií. viac »

Vzácnosť v Bardejove: Do Baziliky sv. Egídia umiestnili dvere z čias panovania Mateja Korvína

V Bardejove osadili starobylé
2021-05-10 08:00:00

Zreštaurovanú renesančnú vstupnú bránu zo 17. storočia, ako aj staršiu gotickú bránu z konca 15. storočia umiestnili do Baziliky sv. Egídia v Bardejove. Staršie dvere z čias panovania Mateja Korvína objavili počas reštaurovania tých novších. viac »

Na Košariskách sprístupnili novú expozíciu Múzea Milana Rastislava Štefánika

Košariská: Sprístupnili novú expozíciu
2021-05-06 08:00:00

Múzeum Milana Rastislava Štefánika otvorilo v jeho rodnom dome na Košariskách novú expozíciu s názvom Milan Rastislav Štefánik. Generál – osloboditeľ. viac »

Turizmus: Liptáci vyhnali ovce na pašu, odštartovali tak nový poznávací projekt

Liptáci vyhnali ovce na
2021-05-03 08:00:00

Vyháňaním ovečiek na pašu odštartoval vo štvrtok na Liptove nový projekt zameraný na spoznávanie regiónu. Nasledujúce mesiace Liptáci online formou postupne predstavia salašníctvo, horské pramene a vodopády, liptovské remeslá, ale aj menej známe prírodné zákutia a túry. viac »

Ľupčiansky skalný hríb - prírodný unikát kúsok od Banskej Bystrice

Ľupčiansky skalný hríb
2021-04-20 08:01:00

Zaujímavé skalné útvary patria k obľúbeným cieľom turistov. Na Slovensku ich máme niekoľko, k najznámejším patrí Skalná ihla v nive rieky Poprad či Čertova skala v prírodnej rezervácii Boky. Nemenej zaujímavý je však aj Ľupčiansky hríb neďaleko Banskej Bystrice. viac »

Nad Hriňovou vzniká nová útulňa: Otvorená bude nonstop a zadarmo

Z bývalej koliby sa
2021-04-16 08:00:00

Práce na obnove ďalšej starej pastierskej koliby na Javorinke nad Hriňovou v Detvianskom okrese pokračujú. Mesto ju plánuje spustiť do prevádzky počas apríla až mája tohto roka. „Momentálne prebiehajú už posledné úpravy interiérového vybavenia,“ uviedol pre TASR projektový manažér z hriňovského mestského úradu Michal Machava. viac »

Krompachy: Mesto chce v bývalej železiarni zriadiť hutnícke múzeum

Mesto Krompachy chce v
2021-04-13 07:00:00

V Krompachoch sa realizuje už štvrtá etapa obnovy národnej kultúrnej pamiatky Železiareň, zlievareň v lokalite Stará Maša. Tento rok by mali na nej osadiť okná a dvere. Pre TASR to uviedla primátorka mesta Iveta Rušinová s tým, že v budúcnosti plánujú v tomto historickom objekte založiť hutnícke múzeum. viac »

Do Rožňavy sa vrátil vzácny ukradnutý obraz, umiestnia ho v katedrálnom kostole

Na snímke obraz sv.
2021-04-08 08:00:00

Obraz svätého Klementa, ktorý bol v roku 1993 spolu s ďalšími dielami odcudzený z kostola na kalvárii v Rožňave, sa v stredu vrátil do mesta. Dielo po 28 rokoch vypátrali vďaka dražbe, do ktorej bol prihlásený. viac »


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa