Päť najslávnejších módnych ikon: Udusil sa Dior rybou kosťou?

2023-07-29 00:00:00 |   |    | 

„To je tá talianska umelkyňa, ktorá zhodou náhod robí šaty,“ hovorí o Else Schiaparelli jej rivalka Coco Chanel. Pravdu má ale tradične kúsavá Francúzka len napoly. Elsa nie je len bohémskou umelkyňou, do ktorej sa s obľubou štylizuje, je zároveň podnikavou vizionárkou a veľmi schopnou obchodníčkou. A jej hviezda rýchlo stúpa.



 

Je excentrická a úplne nekonvenčná. Dokáže svoje majetné klientky presvedčiť, aby sa nebáli výstredností, aby sa obliekali ako bohémky a umelkyne, nie ako usadené aristokratky. Zatiaľ čo jej súčasníčky vsádzajú na eleganciu a umiernenosť, Elsa túži po revolúcii. A divoká, dynamicky sa meniaca doba po prvej svetovej vojne jej to všetko umožní. Navrhuje klobúky v tvare kalamára, kurčaťa alebo jahňacieho stehna, experimentuje s vinylom a celofánom a vôbec prvýkrát použije na šatách odtieň sýto ružovej. „V čase pastelovej elegancie bola farba „shocking pink“ asi taká šokujúca ako pozvánka do nevestinca,“ pripomína francúzsky historik módy Francois Baudot.

Na výstrednosť a dekadenciu je však nálada iba do druhej svetovej vojny. V čase, keď sa bojuje o holé prežitie, nemá na fantastické výstrelky nikto ani pomyslenie. Zo svetiel reflektorov sa vtedy Schiaparelli radšej stiahne. A nečakane chýba, keď povojnový hlad po všetkom krásnom a luxusnom plne využije nováčik na módnej scéne Christian Dior, ktorý v roku 1947 predstaví svoj „New Look“, typický širokými sukňami a korzetmi. Do povojnového kolotoča potom opäť rýchlo naskočí aj Coco Chanel…

 

1. STÁLI ZA JEJ ÚSPECHOM MUŽI?

Ikona: Coco Chanel

Životné dáta: 1883–1971

Známa ako: haute couture dizajnérka a parfumérka

Ikonický kúsok: kostým z čiernej vlny so zlatými gombíkmi

 

Žena, ktorú svet pozná pod menom Gabrielle „Coco“ Chanel, prichádza na svet 19. augusta 1883 v malom mestečku Saumur na rieke Loire. Matka, ktorej má pri jej narodení len 19 rokov, má chatrné zdravie a po dvoch rokoch zomiera na následky vyčerpania a podvýživy. Otec, večne na cestách za obchodom, sa nemôže o deti starať, a tak Gabrielle musí vo svojich 12 rokoch odísť so sestrami do chudobinca, kde strávi šesť rokov. Keď sa jej neskôr pýtali, ako prežila toto obdobie, tak jednoducho odpovie: „Žila som s množstvom rokov, ktoré ma nemali rady.

 

Z krajčírky speváčkou

Nezahorkne. Je veselej a družnej povahy a už od mladosti je veľmi pracovitá. Od svojich 17 rokov sa živí ako krajčírka, neskôr sa snaží presadiť ako barová speváčka. Spieva v parížskych kabaretoch, a práve počas tejto doby začne používať prezývku Coco. Zoznámi sa s množstvom vplyvných mužov, s ktorými prežije množstvo milostných románikov. Až do pohľadného anglického hráča póla Arthura Capela (1881-1919) sa však skutočne zamiluje. „Strávili spolu desať rokov, počas ktorých jej Capel v obľúbenom letovisku Deauville, kam jazdievala francúzska smotánka, zriadil aj prvý butik,“ spomína súčasná britská spisovateľka Lisa Chaneyová. Coco v ňom čoskoro po otvorení začne ponúkať svoje vlastné výtvory, hlavne jazdecké saká, svetre a nohavice. Experimentuje aj s kožušinou alebo čipkami a strih dámskych odevov veľmi zjednoduší. Je neuveriteľne kreatívna a každým svojim kúskom diktuje trendy.

 

Rozprávkové bohatstvo

Počas 20. rokov je už Coco legendou. Okrem bohatej klientely sa jej klania aj Hollywood a značka Chanel zažije mohutný rozmach. Tiež sa takmer vydá za jedného z najbohatších mužov vtedajšej Európy, Hugha Grosvenora (1879-1953), vojvodu z Westminsteru. Keď sa jej neskôr pýtajú, prečo tak neurobila, s úsmevom na perách odpovie: „Vojvodkýň z Westminsteru už bolo mnohos. Ale Chanel je iba jedna.“ Počas vojny svoj podnik zavrie a začne si románik s nacistickým dôstojníkom Hansom Güntherom von Dincklage (1896–1974). Za to sa dočká rozsiahlej kritiky, a preto až do roku 1954 zotrváva v ústraní. Potom sa ale k navrhovaniu znovu vráti a úspech si zaistí predstavením svojho najslávnejšieho kostýmu, ktorý sa nosí dodnes a je nespočetnekrát skopírovaný aj inými slávnymi tvorcami. Coco je v závere života jednou z najbohatších žien sveta. Podľa odhadov jej majetok vtedy dosahuje závratných 20 miliárd dolárov.

 

2. ŽENY ZAHALILA DO RUŽOVEJ

Ikona: Elsa Schiaparelli

Životné údaje: 1890–1973

Národnosť: talianska

Známa ako: milovníčka surrealistických výstrelkov

Ikonický kúsok: klobúk v tvare topánky

 

Zatiaľ čo väčšina jej súčasníkov pochádza z pomerne chudobných pomerov, Elsa je iná. V roku 1890 sa narodila do prepychu a na vlastnej koži spozná prostredie luxusných palácov a servisu služobníctva. Ona sama sa však luxusu skôr stráni, stretáva sa s básnikmi, umelcami a ľuďmi z okraja spoločnosti. Veľa cestuje, nejaký čas sa zdržiava v Anglicku, v New Yorku, až sa nakoniec usadí vo Francúzsku. Nadchne ju prostredie parížskej bohémy, všetka tá extravagancia, výstrednosť, dekadencia až do krajnosti. Myšlienku rozbehnúť vlastný biznis a presadiť sa mimo všetkých konvencií, ktoré vo vtedajšej móde panujú, jej vnukne jej dobrý priateľ, slávny módny návrhár Paul Poiret (1879–1944).

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Deco London (@deco_london)

 

Miláčik umelcov

Je úplne iná ako jej konkurencia, salóny Lanvin alebo Chanel. Chce zaujať, šokovať. Vytvára kostýmy, ktoré majú namiesto vreciek štylizované zásuvky, kabelky v tvare visiacich zámkov, klobúky v tvare topánok alebo šaty s úplne originálnym zdobením. Priatelí sa s umelcami z kruhu dadaistov a surrealistov, ktorí jej sú inšpiráciou, ale aj spolupracovníkmi. Návrhy pre svoj salón netvorí len ona sama. Kreslí pre ňu napríklad básnik Jean Cocteau (1889–1963), maliari Christian Bérard (1902–1949) alebo Salvador Dalí (1904–1989). Elsa potom ich fantázie, vzniknuté nad fľašami vína a pohármi absintu, pretvára na originálne modely. „Vytvárala som absurdné kreácie. Niekedy sa sama sebe musím smiať. Ale mohla si ich obliecť každá elegantná žena, pretože nikdy nenarušovali niečiu eleganciu,“ bilancuje svoju tvorbu návrhárka na sklonku života. Svoje zákazníčky nechá kráčať v šatách s umelými vypchatými rebrami alebo v ružových kožušinách v dobách, kedy vojna a s ňou spojené útrapy sú už na spadnutie, s očami uprenými do sveta snov a fantazmagórií. Po vojne o tieto hry už nikto nestojí.

 

3. PRVÝ MODEL UŠIL MAČKE

Ikona: Cristóbal Balenciaga

Životné údaje: 1895–1972

Národnosť: španielska

Známy ako: majster ihly a nite

Ikonický kúsok: envelope dress (obálkové šaty)

Navštívte: Cristóbal Balenciaga Museoa v Getarii

 

Cristóbal Balenciaga pochádza z veľmi skromných pomerov, jeho otec je rybár, matka krajčírka. Do vienka je mu však daný obrovský talent na šitie a doslova bezbrehá fantázia. Prvý model ušije iba v šiestich rokoch a jeho zákazníčkou je rodinná mačka, ktorá dostane úplne nový oblečok a stuhu s perličkami. Nevšednú ozdobu si všimne vznešená dáma zo susedstva, markíza de Casa Torres, ktorá sa stane jeho prvou patrónkou a pošle ho do učenia. Práve vďaka jej podpore si mladý Cristóbal v roku 1918 otvorí vlastný butik v baskickom San Sebastiane. Ambície ho však stále poháňajú ďalej, do trblietavého sveta vysokej aristokracie.

 

Vyženie ho vojna

Šije nesmierne rád a vzhľadom na to, že ako jeden z mála návrhárov zvláda aj umenie strihať, dokáže vytvoriť skutočne precízne kúsky. Čoskoro je žiadaný na dvore, pracuje pre španielsku kráľovnú Viktóriu Evženiu (1887–1969) i kráľovnú-matku Máriu Kristínu (1858–1929). V roku 1937 sa vtedy 42-ročný návrhár presťahuje do Paríža a otvorí si tu butik. To, čo je často nenaplneným snom mnohých návrhárov, je pre Balenciagu nutnosť – z domova ho vyhnala španielska občianska vojna.

 

Šaty len pre vyvolených

Salón si čoskoro získa reputáciu najdrahšieho miesta s najbohatšími klientmi. Je ho možné navštíviť len s osobnou pozvánkou a na jeden jediný model sa vtedy čaká napríklad aj dva mesiace. S veľkou obľubou sem v neskorších rokoch mieri napríklad americká prvá dáma Jacqueline Kennedyová (1929–1994), monacká kňažná Grace (1929–1982), herečka Audrey Hepburnová (1929–1993) alebo americká filantropka Mona von Bismarck. Majstrovským umom Balenciagy sa inšpirujú aj jeho kolegovia z brandže, napríklad Christian Dior či Oscar de la Renta (1932-2014). „Myslím, že ani Biblia ma nenaučila toľko ako Balenciaga,“ nechá sa raz počuť Hubert de Givenchy (1927–2018). Balenciagov odchod do dôchodku v roku 1968 zasiahne mnohých priaznivcov. Zdrvená Mona vraj vtedy tri dni nevylezie zo spálne.

 

4. TOPÁNKY, KTORÉ ZNAMENAJÚ SVET

Ikona: Salvatore Ferragamo

Životné údaje: 1898–1960

Národnosť: talianska

Známy ako: obuvník Hollywoodu

Ikonický kúsok: topánky vo farbe dúhy pre Judy Garlandovú

Navštívte: Ferragamo Museo vo Florencii

 

Malý Salvatore má iba deväť, keď ušije svoje prvé topánky. Nie sú pre neho, ale pre jeho sestru, aby si mala čo obuť na sväté prijímanie. O dva roky neskôr už pracuje pre miestneho obuvníka a zhruba ako 15-ročný si otvára vlastnú dielňu. Spokojný však nie je a roku 1914 emigruje za lepším životom do Ameriky. Usadí sa v Kalifornii, najprv v Santa Barbare a potom v Hollywoode, kde začne vyrábať topánky na mieru. Nechce sa zmieriť s tým, že jeho lodičky budú len krásne, ale nepohodlné, a preto vyštuduje anatómiu na Juhokalifornskej univerzite. Ako ďalší odbor si pridá aj matematiku.

 

Bakelit, sklo alebo zátky

Experimentuje s novými materiálmi, napríklad so sklom a zátkami od vína, a jeho hviezda rýchlo stúpa. Šije nielen pre bohatú klientelu, ale aj pre film a v jeho butiku sa dvere doslova nezavrú. Začne sa mu však cnieť po rodnej vlasti a po 13 rokoch za oceánom sa vráti do Talianska. O zákazky nemá núdzu ani tu, medzi jeho stále klientky patrí napríklad manželka argentínskeho prezidenta Eva Perónová (1919–1952) alebo herečka Marilyn Monroe (1926–1962). Ferragamo pracuje neúnavne až do svojich 60 rokov, za ten čas si nechá zaregistrovať viac ako 350 patentov. Medzi jeho najslávnejšie kúsky patria topánky vo farbe dúhy pre herečku Judy Garlandovú (1922–1969) či lodičky zdobené 18-karátovým zlatom pre manželku istého austrálskeho magnáta.

 

5. 100 000 ŠIAT ZA DESAŤ ROKOV

Ikona: Christian Dior

Životné údaje: 1905–1957

Národnosť: talianska

Známy ako: génius módneho priemyslu

Ikonický kúsok: šaty s osím pásom a širokou sukňou

Navštívte: Musée Christian Dior v Granville

 

Paríž 20. rokov mladému Christianovi učaruje. Neprichádza tam ale študovať architektúru, ako si praje, ale podvolí sa prianiu rodiny a zapíše sa na politické vedy. Vo chvíli, keď mu umiera matka a brat ťažko ochorie, rozhodne sa, ako naivný anarchista a presvedčený ľavičiar, odísť do Sovietskeho zväzu. Vráti sa v šoku, sklamaný, zbavený všetkých doterajších ilúzií. Psychicky trpí, žije v Paríži ako tulák, bez záujmu o čokoľvek. Z depresií ho vytiahne až jeho kamarát z detstva, Marcel Boussac (1889-1980), v tom čase jeden z najbohatších mužov Francúzska a majiteľ niekoľkých textilných tovární. Správne predpokladá, že mu Dior pomôže predovšetkým s odbytom jeho látok...

 

Brat ho tyranizuje!

A nadaný návrhár ho nesklame. Snáď v kontraste s tým, čo všetko vo svojom živote prežil a videl, pľuje do tváre rovnostárskej demokracii a v mnohých obmenách opakuje: „Chcem, aby sa bohatí zase cítili ako bohatí!“ Na to konto začne tvoriť rýdzo luxusné kúsky. Návrhy sú dokonalé, strih bezchybný, úprava nekonečne trpezlivá a presná. Úspech módneho domu sa dostaví takmer okamžite, objem zákaziek potom nepretržite stúpa počas ďalších desiatich rokov. „Za tú dobu Dior predal cez 100 000 šiat, na ktoré sa spotrebovalo 1000 míľ látky,“ podotýka britský spisovateľ Paul Johnson.

 

Tajomstvo smrti na dovolenke

Hoci na módnom poli žne Dior obrovské úspechy, v jeho súkromí to škrípe. Vedie hektický život, poznačený neustálymi hádkami s rodinou kvôli jeho homosexualite. Snáď najväčšie spory má návrhár so svojim bratom Raymondom (1900–1967), ktorý ho už v detstve tyranizoval. Návrhár zomiera len v 52 rokoch na dovolenke v Taliansku, podľa oficiálnej verzie na infarkt. Hovorí sa však aj to, že mu srdce zlyhalo potom, čo prehltol rybiu kosť, ktorá sa mu vzpriečila v krku, a on sa začal dusiť. Jeden z Diorových priateľov príde dokonca s tvrdením, že za jeho smrťou stojí nebývalo intenzívny pohlavný styk!

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Aneta Bartoníková

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 16. jún. 2024. Meniny má Bianka, Blanka.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa