Amerika – exotická dovolenka

Čo ukrýva Amazonský prales? Desivé pirane, ružové delfíny, ale aj ženy, ktoré dojčia opice

Tepnou Amazonského pralesa je
2015-02-08 09:00:00

Amazónia - to je nekonečná zeleň, z veľkej časti človekom dodnes nepreskúmaná. Klimatizácia planéty, ktorá znižuje teplotu zemegule o dva stupne Celzia, DNA banka, ktorá ešte dnes, v čase, keď odhaľujeme aj tajomstvá hlbokého vesmíru, ukrýva živočíšne druhy, ktoré človek nepozná. A tiež domorodé kmene a ružové delfíny, o ktorých miestni domorodci tvrdia, že sa s príchodom večera menia na krásnych mladíkov a zvádzajú dievčatá ... viac »

El Dorado - po stopách stratených pokladov Inkov. Peru nie je len Machu Picchu

jazero Titicaca, Peru
2014-12-08 08:45:47

Legenda o El Dorade stratenom meste Inkov, ktoré skrýva nevyčísliteľné bohatstvo, vzrušuje hľadačov pokladov už 5. storočí. Kde a ako táto legenda vznikla? Aké poklady ukrývajú peruánske Andy a mestá. Čo sa vlastne stalo s Inkami? viac »

Machu Picchu: osirelé mesto na vrchole hôr hostilo drastické obrady

Machu Picchu, Peru
2014-11-29 09:00:00

Ako mohli tak úchvatné stavby vyrásť v takej výške? Ako sem robotníci dostali materiál? Kam zmizli obyvatelia starovekého mesta? Čo ich odtiaľto vyhnalo a aké tajomné rituály tu vykonávali? Uspokojivých odpovedí na tieto a mnohé iné otázky sa možno nikdy nedočkáme, ale čo vlastne vieme o tajomnom Machu Picchu dnes? Prejdime si zopár faktov a fotografií z miesta, ktoré je opradené množstvom legiend. viac »

Prejsť sa po Mesiaci a vidieť chodiace sochy? V Južnej Amerike pokojne áno

Tu nejde o zúfalú
2014-11-23 09:00:00

Amerických astronautov, vtáčieho muža, obrovské kaktusy a mnoho ďalšieho môžete vidieť na západnom pobreží Južnej Ameriky. Len čo návštevník opustí letisko, už na neho dýcha atmosféra typických stavieb a miestnych trhov so šperkmi, píšťalkami, tradičnými druhmi pokrmov. Na každom rohu narazíme na rušné priestranstvá, ale všade predsa len sála bezstarostnosť a pohoda. Čo na tom, že v Andách sa rozhodne nežije ľahko? Akoby tu stále bolo cítiť prítomnosť starých božstiev. viac »

Vitajte v raji na Florida Keys. Pripravte sa na nekonečné more

Florida Keys, USA
2014-11-21 17:00:00

Florida Keys je považovaná za jedno z najpopulárnejších turistických miest Spojených štátov amerických. Aj bez opustenia krajiny, majú Američania možnosť zažiť jednu z najkrajších tropických dovoleniek. No aj napriek takejto výhode, veľký počet Američanov sa tam nikdy nedostane. viac »

Portoriko: Tam, kde v noci svieti voda a obrovský teleskop počúva vesmír

Bioluminescentný záliv, Portoriko
2014-11-17 10:00:00

Stačí nepatrné sčerenie vodnej hladiny a rozsvietia sa v nej milióny drobných podvodných „žiaroviek“. Sú to bičíkovce, ktoré aj pri najmenšom pohybe vodnej masy fosforeskujú a ktorých je tu abnormálna koncentrácia. Preto za temných nocí prichádzajú do zátoky La Parguera v Portoriku turisti a kúpu sa vo vode, ktorá žiari a všetko obaľuje diamantovou vrstvou. viac »

TOP fakty o Amazonskom pralese – Vedeli ste že...

Zvieratá Amazónie
2014-11-12 16:30:00

Tak veľká a predsa ohrozená. Amazonka a jej povodie je jedným z najohrozenejších organizmov našej planéty. Hoci tu žijú milióny druhov aj tak si sami nevedia pomôcť a denne vymierajú takmer po stovkách. Našou nešetrnou činnosťou prichádzame o unikát, ktorý široko-ďaleko (myslíme tým vesmír) nemá porovnania. Našťastie sa naša civilizácia postupne spamätáva a uvedomuje si nevyhnutnosť ochrany prírodných zdrojov. Hoci žijeme takmer na opačnej strane planéty aj nám Amazonský prales poskytuje všetko nevyhnutné pre život. Čo to teda je? viac »

Oslavy dňa mŕtvych – V Mexiku sa smrti vysmievajú

Oltár počas osláv Día
2014-10-31 09:00:00

Iný kraj iný mrav. Všetci dobre vieme, že ak cestujeme spoznávame iné kultúry a tradície. Od krajiny ku krajine sú vždy iné. V rámci Európy ale zvykneme naraziť len na podobné zvyky. Máme spoločnú minulosť a ovplyvnili nás podobné historické udalosti. Čo ale ak pôjdeme ďalej, alebo prekročíme oceán? Môžeme postretnúť niečo, čo sa aj môže tváriť podobne, no je od nás na míle vzdialené. viac »

Magická modrá v temnotách zeme – Odkryte záhady Patagónie

Mramorová jaskyňa na jazere
2014-10-30 18:00:00

V útrobách zeme občas nachádzame miesta, ktoré by sme pripísali skôr výtvoru šikovného umelca, ako náhodnej moci prírodných živlov. No v tomto prípade hovoríme o prírode. O jej sile, ktorá aj z tvrdých hornín vie vytvoriť umelecké diela vyrážajúce dych hoci len pri pohľade na fotografiu. viac »

Svetové národné parky - Kamenné stĺpy ako najväčšie lákadlo

Národný park Bryce Canyon,
2014-10-21 13:00:00

Na ceste po Spojených štátoch amerických narazíte na obrovské množstvo národných parkov a prírodných rezervácií. Každá z nich je špecifická a vždy a oplatí navštíviť niektorú z lokalít, kde na jednom mieste nájdete aj viacero parkov. Takouto oblasťou je aj južný Utah, kde si každý cestovateľ nájde to svoje miestečko. Čo tak Národný park Bryce Canyon? viac »


Sobota, 18. máj. 2024. Meniny má Viola.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa