Príroda

Na Floride ulovili rekordného pytóna: Meria 5,5 metra a váži takmer metrák! (VIDEO)

Na Floride ulovili rekordného
2023-11-13 12:00:00

Obrovského tmavého pytóna ulovila na Floride skupina mužov, ktorí sa vydali chytať tento invázny druh hada do Národnej rezervácie Big Cypress. Samica, ktorá sa im priplazila do cesty, merala 550 centimetrov a jej hmotnosť dosahovala takmer 90 kilogramov. viac »

Krugerov národný park - to najlepšie safari v srdci africkej divočiny

Krugerov národný park -
2023-11-07 12:00:00

Počas návštevy Afriky sa turisti najviac tešia na spoznávanie tunajšej prírody a safari. Až keď na vlastnej koži zažijete divočinu, pochopíte, prečo tento kontinent mnohí tak veľmi milujú. Krugerov národný park v JAR patrí k najstarším na svete a obýva ho množstvo nádherných zvierat, ktoré ste dovtedy poznali iba zo ZOO. Nielen pre milovníkov prírody to bude zážitok, na ktorý už nikdy nezabudnú. viac »

Nádherný podvod: Japonské záhrady vôbec nevznikli v Japonsku

Hrad Himedži, Japonsko
2023-11-02 12:00:00

Pri cestovaní po svete si radi obzrieme aj rôzne záhrady a parky. Spomedzi všetkých býva tým najobľúbenejším japonský štýl úpravy. Už na prvý pohľad ponúka dokonalé pohladenie pre oči i pre dušu, čo bolo aj hlavnou myšlienkou, ktorá stála za vznikom tohto záhradníckeho trendu. Z Japonska sa postupne aj vďaka šľachticom dostal do celého sveta a pomerne často ho môžete vidieť i v Európe. viac »

Stav najvyššej núdze: Klimatickí vedci varujú, život na Zemi je ohrozený

Gudrónové jamy v Predajnej
2023-10-29 10:00:00

Zmena klímy predstavuje "existenciálnu hrozbu" pre život na Zemi. Varovala pred tým skupina popredných vedcov v správe analyzujúcej extrémne javy počasia a nedostatočné protiopatrenia. Štúdia, ktorú publikoval časopis BioScience, skúmala 35 globálnych javov zásadných pre život, vrátane znečistenia oxidom uhličitým (CO2), spotreby energie a mäsa na hlavu, vypaľovania lesov alebo počtu dní s extrémnymi horúčavami. Dvadsať z týchto ukazovateľov dosiahlo v roku 2023 rekordnú úroveň, varuje medzinárodná vedecká koalícia. viac »

Žiadna diétka: VIDEO Na grilovačku prišli medvede, burgre zapili kolou

Žiadna diétka: VIDEO Na
2023-10-23 12:00:00

Vôňa mletého hovädzieho prilákala na popoludňajšie grilovanie v americkom štáte Tennessee párok medveďov baribalov. Kým hostitelia radšej miesto opustili, jedna zo šeliem si zručne otvorila gril a spráskala desať hamburgerov, napísal sever denníka New York Post (NYP). viac »

Vedci varujú: Takmer polovici známych kvitnúcich rastlín hrozí vyhynutie, problém bude aj s liekmi

Vedci varujú: Takmer polovici
2023-10-16 08:30:00

Päťdesiatjeden percentám známych kvitnúcich rastlín na svete hrozí vyhynutie, varujú v novej štúdii vedci z britskej Kráľovskej botanickej záhrady v Kew. Medzi rastlinami ohrozenými klimatickou zmenou a stratou biodiverzity sú orchidey, niektoré odrody ananásu i mnoho dôležitých druhov plodín, píše server BBC. viac »

K vymiznutiu veľrýb z európskych vôd prispeli stredovekí rybári, uvádza štúdia

Maľba Abrahama Storcka
2023-10-13 20:00:00

K vymiznutiu veľrýb z európskych vôd prispel nielen ich priemyselný lov v 19. a 20. storočí, ale aj veľrybárstvo stredovekých Európanov. Ukazuje to analýza dávnych veľrybích kostí, ktorú zverejnil odborný časopis Royal Society Open Science, napísal denník The New York Times. viac »

Šokujúce zistenie o žabách: Aby sa vyhli páreniu, predstierajú smrť!

Šokujúce zistenie o žabách:
2023-10-11 11:00:00

Samičky skokana hnedého majú niekoľko stratégií, ako sa vyhnúť nechcenej pozornosti samcov, ktorí sa chcú páriť. Jednou z nich je aj strnulá poloha s natiahnutými nohami, kedy samičky predstierajú smrť. Inokedy zas imitujú samčie kvákanie, aby odvrátili pozornosť príliš mnohých náprotivkov. Vyplýva to z vedeckej štúdie vytlačenej v časopise Royal Society Open Science. viac »

Nórske fjordy sú ako pohladenie pre dušu. Tieto sú najkrajšie

Nórske fjordy sú ako
2023-09-16 00:00:00

Dovolenky v Nórsku vyhľadávajú najmä ľudia, ktorí milujú prírodu. Máte tam nespočetné možnosti na turistiku a objavovanie ich zaujímavých zákutí. Najväčšou atrakciou je z tohto pohľadu polárna žiara. A hneď na druhom mieste sú fjordy. Ku tým si môžete urobiť túru alebo si objednajte lístky na plavbu, na ktorej si ešte lepšie užijete krásu týchto odľahlých oblastí. viac »

Vedci objavili na dne oceánu záhadnú zlatú guľu, môže ísť o vajce neznámeho tvora

Vedci objavili na dne
2023-09-09 10:00:00

Vedci na dne oceánu pri tichomorskom pobreží Aljašky objavili záhadnú zlatú guľu, ktorá podľa nich môže byť vajcom nakladeným neznámym morským tvorom alebo morskou hubou. Teraz objekt analyzuje americký Národný úrad pre oceán a atmosféru (NOAA), napísal denník The Guardian. viac »


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa