Mestá Slovenska

Piešťany - perla slovenských kúpeľných miest

Piešťany
2012-12-02 10:00:00

SLOVENSKO - Miesto, kde leží mesto Piešťany, bolo osídlené od predhistorických dôb, sem prichádzali ľudia kvôli minerálnym prameňom. V okolí sa našiel jeden z najvýznamnejších archeologických artefaktov, Moravianska Venuša. Nájdený bol v obci Moravany nad Váhom, ktoré ležia v blízkosti mesta. viac »

Pár slov o Považskej Bystrici

Považská Bystrica
2012-10-26 12:30:00

SLOVENSKO - Čo si predstavíte, keď počujete slovné spojenie slovenské diaľnice? Mne osobne sa vynorí nekonečná stavba úseku diaľnice v Považskej Bystrici. Považská Bystrica sa rozprestiera v údolí Javorníkov, Strážovskej hornatiny a Bielych Karpát. Týmto údolím preteká rieka Váh. viac »

Ružomberok: neopakovateľné spojenie prírody a histórie

Ružomberok
2012-10-21 10:00:00

SLOVENSKO - Prvá písomná zmienka o tomto mestečku pochádza z roku 1233, kedy sa mesto označovalo ako terra Reuche. Neskôr patrilo do Liptovskej stolice. Označenie Rosenberg mu dali nemeckí novousadlíci, ktorí dosiahli to, aby mesto dostalo mestské výsady. Mestské výsady potvrdil v roku 1340 Karol Róbert z Anjou. viac »

Žilina, mesto futbalovej vášne

Žilina
2012-09-22 14:00:00

SLOVENSKO - Čo si vybavíte, keď počujete slovo Žilina? Určite sa všetci nezhodneme, ale predpokladám, že väčšina z vás si spomenie na futbal. Futbalisti Žiliny vybojovali za svoju históriu v najvyššej lige už 6 ligových titulov, „šošoni“ majú silnú oporu aj vo svojich fanúšikoch, ktorí vytvorili silný, jednotný fan klub, ktorý v každej situácii podrží svojich „miláčikov“. viac »

Piešťany - mesto so symbolom „Barlolámača“

Piešťany
2012-08-21 10:00:00

SLOVENSKO - Piešťany sú preslávené najmä vďaka kúpeľom, ktoré majú v meste, ležiacom pod západnými svahmi Inovca a v údolí rieky Váh, dlhú tradíciu. Historickým medzníkom v histórii mesta resp. jeho okolia bolo napríklad objavenie významného archeologického nálezu, ktorým je Moravianska Venuša. viac »

Trenčín a jeho dominanty

Trenčín
2012-04-29 14:00:00

SLOVENSKO - Bývalá križovatka obchodných ciest, dnešné významné centrum Považia, patrí k trom najstarším mestám Slovenska. Historické mesto má za sebou slávne i kruté časy panovania mnohých kráľov zo vznešených rodov. Najznámejším z nich bol mocný uhorský vladár Matúš Čák Trenčiansky. O jeho obrovskom vplyve a nevídanom bohatstve svedčil fakt, že mu patrili desiatky hradov, panstiev i menších sídel v blízkom i ďalekom okolí. Jedným z nich bol majestátny Trenčiansky hrad, ktorý je v súčasnosti skvostom Trenčína a magnetom pre turistov z celej Európy. viac »

Kežmarok - spišská perla Vysokých Tatier

Kežmarský hrad
2012-03-07 17:05:00

Po príchode vlakom z Popradu vystúpite na železničnej stanici, nádhernej historickej budove z roku 1914, ktorá bola postavená vo vtedy modernom secesnom štýle. Kúsok odtiaľ je Basilica Minor sv. Kríža, najstaršie kamenné časti kostola pochádzajú z polovice 13. storočia, dnešná podoba kostola pochádza z prestavby v rokoch 1444 až 1498. Kostol je trojloďový a má aj trojakú klenbu. Hneď vedľa Kostola sv. Kríža je renesančná zvonica z roku 1591, považovaná za najkrajšiu spišskú kampanilu. Zdobí ju renesančná štítková atika s erbami cisárskeho Habsburského rodu, Uhorska a mesta Kežmarku. viac »

Prešov - metropola Šariša

Prešovská radnica, dnes vínne
2012-03-05 12:15:00

SLOVENSKO - Tretie najväčšie mesto Slovenska vždy predstavovalo významnú obchodnú a vzdelanostnú križovatku, vďaka čomu sa v ňom snúbia hodnoty východu i západu. Jedinečná zmes národov a kultúr, taký je oddávna Prešov, jedno z našich najkrajších a najpútavejších miest. viac »

Levoča - truhlica slovenských pokladov

Levoča
2012-01-10 16:55:00

SLOVENSKO - Spišské mesto Levoča sa za stáročia svojej existencie stalo jedinečným míľnikom v slovenskej histórii, a to nielen ako významné centrum rozvoja kultúry a vzdelanosti. Jeho hodnotu dokazujú aj početné hmotné pamiatky, ktoré sa na území mesta a jeho okolia zachovali a patria k najhodnotnejším na Slovensku. viac »

Mesto Partizánske skrášľuje nový betlehem, zabíjačka už bola

Partizánske
2011-12-19 15:55:00

SLOVENSKO - Hlavné mesto Bratislava sa môže chváliť tým, že má tie najnavštevovanejšie vianočné trhy na Slovensku, mesto Hlohovec, že má tu najdrahšiu vianočnú výzdobu na Slovensku a mesto Partizánske, že má tú najúprimnejšiu radosť z vianočných sviatkov. viac »


Streda, 26. jún. 2024. Meniny má Adriána.

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa