Pár slov o Považskej Bystrici

2012-10-26 12:30:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Čo si predstavíte, keď počujete slovné spojenie slovenské diaľnice? Mne osobne sa vynorí nekonečná stavba úseku diaľnice v Považskej Bystrici. Považská Bystrica sa rozprestiera v údolí Javorníkov, Strážovskej hornatiny a Bielych Karpát. Týmto údolím preteká rieka Váh.



Mesto Považská Bystrica je známe Považskými strojárňami, ktoré dnes už nemajú svoju zašlú slávu. To sa odzrkadlilo na hospodárskom vývoji, ale aj v zamestnanosti nielen v samotnom meste, ale v celom regióne Stredného Považia.

Považská Bystrica má viac ako 40 tisíc obyvateľov, zaraďuje sa preto medzi stredné veľké mestá. Mesto má viacero mestských častí, ktoré vznikli pripojením pôvodne samostatných obcí, ako napr. Podmanín, Praznov, Zemiansky Kvášov, Považská Teplá, Orlové, Považské Podhradie.

Hoci bolo niekoľko variant stavby tohto úseku diaľnice, nakoniec sa vybral variant, ktorý prechádza cez centrum mesta. Dostavba diaľnice sa konala v roku 2010 a výrazne odľahčila dopravu v centre mesta. Cesty plné nákladných áut sa stali minulosťou a chodci a cyklisti si konečne vydýchli.

Estakáda (cestná stavba príbuzná mostu) sa stala dominantou mesta, keďže samotnému mestu stavba dôležitejšieho architektonického charakteru chýbala. Hlučnosť v okolí tohto gigantického diela je pomerne nízka. Hluk áut začujete skôr na miestnej Kalvárii, ktorá leží na kopci pomerne vzdialenom od diaľnice, má však rovnakú výškovú rovinu ako Estakáda.

Mínusom diaľnice je aj to, že počas jej výstavby sa nebral výrazný dôraz na okolité prostredie, čo sa stalo čiastočne osudným židovskému cintorínu, ktorý leží na kopčeku, na ktorom začína Estakáda.

Pri výstavbe nových architektonických diel by sme nemali zabúdať na svoju minulosť, mali by sme ju skôr chrániť vo všetkých jej formách, veď ona je pamäťou nášho národa.

 

Zdroj/autor: povazska-bystrica.sk, wikipedia, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa