Ružomberok: neopakovateľné spojenie prírody a histórie

2012-10-21 10:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Prvá písomná zmienka o tomto mestečku pochádza z roku 1233, kedy sa mesto označovalo ako terra Reuche. Neskôr patrilo do Liptovskej stolice. Označenie Rosenberg mu dali nemeckí novousadlíci, ktorí dosiahli to, aby mesto dostalo mestské výsady. Mestské výsady potvrdil v roku 1340 Karol Róbert z Anjou.



Významný impulz pre rozvoj mesta znamenalo postavenie Košicko-bohumínskej železnice, čo pomohlo  k vybudovaniu prvých priemyselných závodov. Šlo o rozvoj papierenského a textilného priemyslu, ale aj drevospracujúceho priemyslu. Koncom 19. storočia tu vyrástol priemyselný komplex, textilka v Rybárpoli, ktorá sa stala najväčšou v Uhorsku.

Mesto Ružomberok je obklopené troma pohoriami: Veľkou Fatrou, Chočskými vrchmi a Nízkymi Tatrami. Má viacero mestských častí: Biely Potok, Vlkolínec, Černová.

Dnes je Ružomberok centrom Liptovskej kotliny a okresným mestom. Historické centrum tvorí hlavne Námestie A. Hlinku s historickou budovou mestského úradu, farským kostolom a ďalšími budovami. Mesto má vynovené nielen historické, ale celkové širšie centrum tvoriace jeden harmonický celok.

Ružomberok preslávil aj Vlkolínec, ktorý je zaradený do Zoznamu svetového kultúrneho dedičstva UNESCO ako unikátny krajinno-sídelno-architekotnický komplex. Do zoznamu pamiatkového fondu je zapísaných 73 objektov. Medzi najznámejšie a historicky najhodnotnejšie patrí zrubová dvojpodlažná zvonica z roku 1770, murovaný klasicistický kostol Navštívenia Panny Márie.

Ak chcete navštíviť toto mesto, môžete sa tu dostať pohodlne vlakom. Privíta vás mesto plné histórie, ktorá sála skoro na každom kroku. Do Vlkolínca sa môžete dostať špeciálnou dopravou, ktorá tam premáva tzv. City Busom. Môžete zažiť pritom neopakovateľné spojenie prírody a histórie.

 

Zdroj/autor: wikipedia, vlkolinec.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 5. máj. 2024. Meniny má Lesana, Lesia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa