Osobnosti

Pred 120 rokmi sa narodil Salvador Dalí, jeden z najextravagantnejších umelcov histórie

2024-05-11 11:00:00 |

Patril k najextravagantnejším európskym výtvarným umelcom 20. storočia. Vo svojom surrealistickom období vytvoril najpôsobivejšie diela ako Rozplývajúci sa čas, Zrod voľnej túžby, Horiaca žirafa či Predtucha občianskej vojny.

Viac článkov

Smutná práca z Čiech: Zomrel cestovateľ, spisovateľ a etnograf Miloslav Stingl

Miloslav Stingl
2020-05-13 14:00:00

Po dlhej chorobe zomrel v pondelok 11. mája v Prahe vo veku 89 rokov slávny český spisovateľ, cestovateľ a etnograf Miloslav Stingl. Zážitky zo svojich potuliek svetom spracoval v mnohých cestopisných dokumentoch a viac ako 40 knihách, ktoré vyšli v 239 vydaniach v celkovom náklade takmer 17 miliónov výtlačkov. viac »

Zabudnite na influencerov: Toto je 7 cestovateľov, ktorí skutočne ovplyvnili svet

Zabudnite na influencerov: Toto
2020-05-12 00:01:00

Pustiť sa do spoznávania sveta v súčasnosti už nie je žiadna ťažká výzva. Stačí si otvoriť počítač, jednoducho objednať letenky alebo lístky na iné spoje a potom už len vyhľadať najzaujímavejšie atrakcie. No predstavte si tú romantiku dávnych čias, keď dobrodruhovia objavovali nepoznané kúty sveta... viac »

Hviezdy a vedci vyzývajú: Ľudia, nevracajte sa k normálu!

Hviezdy a vedci vyzývajú_
2020-05-08 15:00:00

Celý rad celebrít a vedcov, vrátane speváčky Madonny, herca Roberta de Nira a skupiny laureátov Nobelových cien, vyzval na radikálnu premenu sveta po skončení koronavírusových obmedzení, nielen na "návrat k normálu". V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP. viac »

Pred 220 rokmi sa narodil Ján Rainer, priekopník turistiky

Pred 220 rokmi sa
2020-04-03 08:00:00

Prvým úspešným podnikateľom v oblasti cestovného ruchu vo Vysokých Tatrách bol Ján Juraj Rainer. Vybudoval prvú tatranskú turistickú chatu, ktorá sa na jeho počesť volá Rainerova chata. Od narodenia priekopníka kúpeľníctva a turistiky vo Vysokých Tatrách a nájomcu Starého Smokovca uplynie v piatok 3. apríla 220 rokov. viac »

Jennifer Lopez zvažuje sťahovanie do Talianska: Starostovia miest sa predháňajú v ponukách

Jennifer Lopez zvažuje sťahovanie
2020-01-31 08:00:00

Hollywoodská superstar Jennifer Lopez sa nedávno zdôverila, že neplánuje prežiť zvyšok svojho života v USA. Jej snom je usadiť sa v malom mestečku v Taliansku alebo na ostrove Bali, kde by mohla „jazdiť na bicykli, jesť chlieb s marmeládou, maľovať, kochať sa pohľadom na olivovníky a staré duby a v hojdacom kresle nasávať ich vôňu". Jej vyjadrenia nenechali chladnými starostov miest a mestečiek na Apenínskom polostrove, ktorí sa doslova predháňajú so svojimi ponukami. viac »

Horolezecká legenda Reinhold Messner navštívil Tatry, v kontroverznej veži bude jeho múzeum

Horolezecká legenda Reinhold Messner
2019-12-17 08:00:00

Legendárny horolezec Reinhold Messner bude mať múzeum na Štrbskom Plese. Messner Mountain Heritage High Tatras bude súčasťou vyhliadkovej veže, pričom ich otvorenie je v pláne v lete 2020. "Mám zodpovednosť hovoriť o skutočnom horolezectve, ctiť ho a zachovávať odkazy horolezcov. Som nadšený, že na Štrbskom Plese vznikne takéto múzeum. Nebude však iba o mne, ale predovšetkým o miestnych horolezcoch," poznamenal Messner. viac »

V Tatrách bude nakrúcať najväčšia bollywoodska hviezda: Vieme, kde ju stretnete

V Tatrách bude nakrúcať
2019-11-30 08:00:01

O kráse našich Tatier zrejme nikto nepochybuje, aj preto už padli do oka nejednému filmárovi. Každému z nás samozrejme ako prvá napadne Medená veža, no v prostredí našich veľhôr nakrúcali aj Anděla na horách či americký seriál Marco Polo. Teraz prostredníctvom plátna spoznajú našu pýchu aj v ďalekej Indii. Do Tatier totiž o pár dní zamieri štáb s bollywoodskou megahviezdou. viac »

Jeden z najslávnejších horolezcov sveta Reinhold Messner má 75 rokov

Reinhold Messsner
2019-09-17 08:00:00

Taliansky horolezec Reinhold Messner vystúpil ako prvý na Mount Everest bez kyslíka, neskôr zdolal všetkých 14 svetových osemtisícoviek. Okrem výstupov na vrcholy prešiel taliansky dobrodruh naprieč Antarktídou a pokoril aj púšť Gobi. Dobrodruh, bývalý poslanec Európskeho parlamentu i autor bestsellerov sa v utorok 17. septembra dožíva 75 rokov. "Bez túžby prekonať nemožné zmiznú výzvy," hovorí Reinhold Messner a dodáva: "Okolo Everestu sa dnes točia len peniaze, honba za prestížou a bezduchý turizmus." viac »

Vzácny hosť v Bratislave: Vyspovedali sme najmladšieho cestovateľa, ktorý navštívil všetky krajiny sveta

James Asquith
2019-08-27 00:00:01

Príbeh Jamesa Asquitha je splneným snom každého cestovateľa. Do veku 24 rokov a 192 dní navštívil všetky krajiny sveta a dodnes je zapísaný v Guinnessovej knihe rekordov ako najmladší, komu sa to podarilo. My sme ho počas jeho návštevy Bratislavy trochu vyspovedali. viac »

České herecké hviezdy na najdivokejšom výlete v živote: Tri mesiace na motorke Južnou Amerikou

Traja dobrodruhovia, tri motorky
2019-08-21 08:00:00

Traja vagamundi na motorkách na ceste v ústrety divočiny Strednej Ameriky! Českí herci Pavel Liška a Honza Révai a kameraman Hynek Bernard sa bez zbytočných špekulácii zbalili a vyrazili na najdivokejší čunder vo svojom živote. Počas troch mesiacov precestovali tisíce kilometrov od Panamy až po pestrofarebné Mexiko. O svoje dobrodružstvo plné nečakaných zážitkov sa podelia v zábavnej cestovateľskej show v septembri v Bratislave, Trnave, Banskej Bystrici a v Žiline. viac »


Utorok, 21. máj. 2024. Meniny má Zina.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa