Osobnosti

Pred 320 rokmi sa narodil A. Celsius: Slávu získal vďaka výprave aj meraniu teploty

Anders Celsius
2021-11-28 12:00:00

Súčasťou každodenného života sa stali predpovede počasia a údaje o nameranej či predpokladanej teplote vzduchu. Stupne Celzia, v ktorých sa teplota meria, sú azda najznámejším prínosom švédskeho vedca, podľa ktorého sú aj pomenované. Pomôcku na meranie teploty si najskôr len pre vlastné potreby pri výskumoch zostrojil astronóm a fyzik Anders Celsius. Jeho stupnica merania teploty sa ujala takmer na celom svete, hoci mala pôvodne inú podobu, než dnes. viac »

Králi sa môžu mýliť, ale Baedeker nikdy: Autorovi knižného sprievodcu vďačíme za mnohé

Priekopník cestovných sprievodcov Baedeker
2021-11-03 12:00:00

Vďaka vývoju v dopravnom priemysle vzrástla v 19. storočí aj mobilita ľudí. Železnice a parníky boli už prístupné verejnosti, aj keď ich kvôli stále vysokým cenám využívali skôr majetnejší občania. Európania však túžili cestovať a spoznávať kontinent nielen zo vzdelávacích či obchodných dôvodov, ale aj kvôli zábave. Cieľom nemeckého vydavateľa Karla Baedekera bolo oslobodiť cestujúceho od nutnosti hľadať v rôznych zdrojoch informácie o trasách, doprave, ubytovaní, reštauráciách, pamiatkach, prechádzkach či cenách - a sústrediť ich v jednom cestovnom sprievodcovi. viac »

Meno, ktoré pozná každý: Pred 140 rokmi sa narodil svetoznámy umelec Pablo Picasso

Portrét Ángela Fernándeza de
2021-10-25 12:00:00

Svetoznámy španielsky maliar a sochár Pablo Picasso, ktorý prežil väčšinu svojho tvorivého života v Paríži, bol nielen zakladateľom kubizmu a vplyvnou svetovou osobnosťou, ale hlavne umelcom, ktorý neustále hľadal nové formy výtvarného vyjadrenia. Od jeho narodenia uplynie dnes (25. októbra) 140 rokov. viac »

Najdrahším českým maliarom je František Kupka: Vydajte sa v jeho stopách

Autoportrét Františka Kupku z
2021-10-02 12:00:00

Tento rok si pripomíname rovných 150 rokov od narodenia geniálneho maliara 20. storočia. Jeho diela vystavujú popredné svetové galérie, a keď sa náhodou niektorý z Kupkových obrazov dostane do predaja, jeho ceny atakujú rekordy. Vyberte sa po stopách grafika, ilustrátora a jedného zo zakladateľov abstraktného maliarstva, Františka Kupku. viac »

Londýn: Z domu, kde žila princezná Diana, bude nová turistická atrakcia

Londýn: Na budove, kde
2021-09-30 08:00:00

Na počesť britskej princeznej Diany osadili počas stredajšej slávnostnej ceremónie modrú plaketu na budove v Londýne, kde kedysi bývala. Ako informovali agentúry PA Media a DPA, táto pamätná tabuľa upozorňuje na významné osobnosti v dejinách Spojeného kráľovstva. viac »

Búrlivák v službách umenia: Pred 450 rokmi sa narodil slávny Caravaggio

Portrét Caravaggia od ottavia
2021-09-29 12:00:00

Taliansky maliar Caravaggio známy nielen búrlivým životom na hrane zákona, ale aj priekopníckym maliarskym štýlom, sa považuje za zakladateľa talianskeho barokového realizmu. Postavy z mytológie či biblických výjavov zobrazoval totiž ako reálnych jednoduchých ľudí svojej doby, čím neraz pobúril vtedajšiu spoločnosť. Maliarskou technikou založenou na kontraste svetla a tieňa patril, a dodnes patrí, medzi najoriginálnejších maliarov v dejinách umenia. viac »

Pred 80 rokmi sa narodil Ivan Fiala, priekopník slovenského horolezectva

Pred 80 rokmi sa
2021-08-25 08:00:00

Pri vrcholovom horolezectve bol Ivan Fiala v čase, kedy československá generácia horolezcov patrila medzi absolútnu svetovú špičku. Spolu s Michalom Orolinom vystúpil pred 50 rokmi na deviatu najvyššiu horu sveta Nanga Parbat. Stali sa prvými československými horolezcami, ktorí 11. júla 1971 pokorili vrchol osemtisícovky. viac »

Pred 150 rokmi sa narodil O. Wright, začala sa písať história motorového lietania

Pred 150 rokmi sa
2021-08-19 11:50:00

Bratia Orville a Wilbur Wrightovci sú všeobecne uznávaní ako projektanti a stavitelia prvého motorového lietadla, ktoré bolo riadené pilotom. Vynález týchto dvoch Američanov však na začiatku 20. storočia nevzbudil veľkú dôveru. Od prvého úspešného krátkeho letu v roku 1903 museli bezpečnosť svojho stroja niekoľko rokov demonštrovať, ale napokon sa im podarilo rozprúdiť rozvoj letectva. Od narodenia vynálezcu Orvilla Wrighta uplynie dnes (19. augusta) 150 rokov. viac »

Digitálny nomád Martin: Kanceláriu mám v najkrajších kútoch našej krajiny (ROZHOVOR)

Digitálny nomád Martin vymenil
2021-08-04 19:01:00

Meno Martina Spana je mnohým dobre známe. 36-ročný Slovák je expertom na umelú inteligenciu a široká verejnosť ho vníma aj vďaka deepfake videu Zlatice Puškárovej, kde dokázal, že netreba veriť všetkému, čo nájdete na internete. Má však aj úplne inú vášeň. Najsledovanejší slovenský informatik veľmi rád cestuje, a tak sa pred rokom vydal na dráhu digitálneho nomáda a kanceláriu vymenil za tie najkrajšie miesta Slovenska. V rozhovore o tomto životnom štýle prezradil viac. viac »

OBRAZOM Dom z detstva Kurta Cobaina sa stal významnou pamiatkou

Na nedatovanej snímke mladý
2021-08-01 17:00:00

Dom, v ktorom vyrastal americký grungerockový hudobník Kurt Cobain (1967 - 1994), vyhlásili miestne úrady za historicky významnú kultúrnu pamiatku. Skromná stavba v meste Aberdeen v štáte Washington sa má stať múzeom. viac »


Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa