Tipy na jarné prázdniny: Ako využiť spoločný týždeň s deťmi?

2015-01-29 08:00:00 |   |    | 

Ešte ste si nestihli vydýchnuť po vianočných a polročných prázdninách a už tu majú vaše deti ďalší týždeň voľna. Jarné prázdniny sú skvelou možnosťou, ako utužiť rodinné vzťahy a vybrať sa opäť na spoločné cestovanie. V závislosti od vášho rozpočtu môžete vyjsť na krátky denný výlet, víkendový pobyt alebo týždennú dovolenku. Prinášame vám preto niekoľko tipov, vďaka ktorým sa môžete inšpirovať aj pre ten váš výlet.



 

Lyžovačka

 

Hlavný a pochopiteľne logický prázdninový tip. Keďže počas Vianoc ste možno nemali toľko príležitostí na sánkovanie a lyžovanie, teraz je ten správny čas využiť to vo svoj prospech. Na lyžovačku sa môžete vybrať nielen na Slovensko, ale aj do zahraničia. Najmä ak bývate v niektorej z hraničných častí. Nezamierte len do Rakúska, zaujímavou alternatívou môže byť aj Poľsko s fantastickou atmosférou a Česká republika. Vyskúšať môžete aj oveľa zaujímavejšiu alternatívu. Neplaťte hotely a nevyužívajte len jediné stredisko. Zostaňte doma, vyberte sa vždy niekde inde a možno budete prekvapení, aké služby vám dokážu ponúknuť aj malé zjazdovky. Je tam pokojnejšia atmosféra a v konečnom dôsledku si môžete zalyžovať viac, ako vo veľkom stredisku. Jeden deň si oddýchnite doma a v ten druhý sa vyberte niekde inde. Skúste využiť aj špeciálne ponuky hotelov a penziónov, ktoré sa viažu práve k týmto prázdninám a často poskytujú zľavy najmä pre deti.

 

Taliansko autom

 

Alebo to vymeňte za nejakú inú z európskych krajín. Taliansko vám však ponúkne dokonalú kombináciu toho, čo hľadáte. V južnejších oblastiach je už príjemne teplo. Oproti našim pomerom tam zažijete už krásne jarné počasie. No v Alpách môžete ešte stále lyžovať. Taktiež si môžete pozrieť nádherné historické mestá a pamiatky bez toho, aby boli pohltené davmi fanúšikov tak, ako v lete. Navyše vtedy je tam priveľmi horúce počasie a tieto veci si ani nedokážete vychutnať. Navyše v Benátkach trvá do 17. februára ešte karnevalový festival a tak si prví prázdninujúci zo stredného Slovenska môžu vychutnať aj túto parádičku.

 

Spoznajte niektorú metropolu

 

Ak sa vám nechce cestovať autom, skúste pozrieť pre celú rodinku nejaké lacné letenky. Keď vystihnete včas akcie, vyjde vás to menej, ako cesta autom. Vyberte si niektorú z metropol a urobte si vlastný poznávací zájazd. Ak na to nemáte odvahu, pozrite si ponuky cestovných kancelárií a portálov špecializujúcich sa práve na takéto krátke letecké dovolenky. Napríklad Londýn môžete nájsť vrátane cesty a ubytovania s raňajkami už za 140 eur na osobu. Keď si k tomu pripočítate množstvo múzeí a pamiatok zadarmo, ďalšie náklady už nebudú tak veľké.

 

Košice, Banská Bystrica, Bratislava

 

Zaujímavé víkendové pobyty si môžete urobiť aj na Slovensku. Keď nechcete ísť ďaleko ponúkame metropoly jednotlivých regiónov, ktoré budú mať práve prázdniny. V Košiciach je najväčšou perlou samotné centrum. Honosná katedrála, múzeá, ulička remeselníkov, ale aj výlet železničkou, ktorá poteší najmä deti. V blízkosti sa nachádza mesto Prešov, kde si môžete urobiť ďalšiu zo zastávok. Banská Bystrica ponúka zase pamätník k povstaniu, na ktoré by istotne nemali deti zabudnúť, centrum s typickými meštianskymi domami, baštu a štátnu operu. Z blízkych miest stojí za návštevu jednoznačne Banská Štiavnica. Hlavné mesto ponúka predovšetkým Bratislavský hrad s krásnou vyhliadkou z jednej z veží, naše národné múzeá, prechádzku pri Devíne a výlet si môžete urobiť do niektorých blízkych rakúskych miest, s ktorými nás spája aj miestna doprava.

 

Víkendová chata

 

Prípadne keď chcete trošku ušetriť a môžete si zobrať dovolenku, zájdite s deťmi na dve alebo tri noci niekedy v týždni, keď je ubytovanie trošku lacnejšie. Lokalitu si vyberte podľa toho, ktorý región Slovenska ešte nemáte preskúmaný. Nádherný je Spiš, Záhorie, mnoho toho uvidíte aj na Orave. Väčšina týchto oblastí má navyše výhodu, že si tam dokážete nájsť program pri peknom i upršanom počasí.

 

Martin a okolie

 

Vynikajúcu pozíciu pre vymyslenie skvelého dovolenkového plánu má Martin. Mesto má pre slovenské dejiny dôležitú pozíciu a stále so sebou nesie príjemnú atmosféru. Nachádza sa tam zaujímavé múzeum, naša najväčšia knižnica s mnohými literárnymi perlami, národný cintorín, ateliér nášho známeho maliara Martina Benku a matičné gymnázium. Vo večerných hodinách si nenechajte ujsť aspoň jedno predstavenie tunajšieho divadla. V blízkom okolí sa nachádza skanzen, neďaleko je aj hrad Strečno, navštíviť môžete Oravský zámok, ale aj mesto Ružomberok s tunajším múzeom, lyžovačkou na Malinom Brde a dedinkou Vlkolínec.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.0/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 23. apríl. 2024. Meniny má Vojtech.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa