Slnečná Florida s nádychom luxusu

2013-03-10 14:00:00 |   |    | 

Lacné letenky a bezvízový styk lákajú k výprave do Spojených štátov amerických. Dnes sa budeme venovať Floride, Miami a cestu zakončíme na Cape Canaveral, pýche amerického vesmírneho programu.



Florida, obľúbené miesto turistov

Keď sa povie Florida, väčšina ľudí si predstaví slnečné pláže plné amerických seniorov a prírodné parky obývané aligátormi. V tomto pôvodne španielskom štáte (jeho meno v preklade znamená „kvetinový“) však môžete dať prednosť i romantickým ostrovčekom a odľahlým rezerváciám, kde na turistov nenarazíte. K Floride patrí tiež množstvo zábavných atrakcií, najznámejšie sú Disney World, Morský svet a vesmírne stredisko na Myse Canaveral.

 

Horúca metropola Miami

Okruh po Floride začína v južnej časti polostrova návštevou najznámejšieho (nie však hlavného) mesta Floridy - Miami. V tejto zvodnej metropole s vysokými mrakodrapmi a nádhernou plážou Miami Beach môžete vychutnávať nočný život, jedlo a kokteily typické pre tropickú Kubu či Mexiko. So seriálom Kriminálka Miami má realita spoločné jediné: naozaj tu stretnete opálené krásky v bikinách preháňajúce sa na kolieskových korčuliach po Ocean Avenue.

Ak navštívite pláž Miami Beach, dlhý piesočný raj s palmami a prehriatym morom, vyhraďte si čas na prehliadku slávnej štvrte v štýle art deco. Viac než tisícka farebných viliek a domčekov z dvadsiatych a tridsiatych rokov minulého storočia na vás dýchne atmosféru Stredomoria zmiešaného s kubánskym vplyvom. Ide o najväčšie zoskupenie budov v tomto štýle na svete, preto je štvrť Art Deco architektonicky chránenou pamiatkou.

 

Romantické ostrovčeky Florida Keys

Z Miami vedie trasa na juh po diaľnici, ktorá s pevninskou časťou Floridy nekončí, ale pokračuje po fascinujúcich mostoch medzi desiatkami ostrovčekov súostrovia Florida Keys. Zhruba po dvoch hodinách jazdy vás privedie až na najjužnejší bod USA - ostrov Key West, vzdialený len 90 míľ od Kuby.

Cestu si môžete spríjemniť kúpaním v priezračnom mori, rybárčením či opaľovaním na piesočných plážach; Key Largo zase láka milovníkov potápania na organizované plavby ku koralovému útesu. Na Key West môžete zavítať do obľúbeného baru Ernesta Hemingwaya, sledovať krásne západy slnka spojené s večernou šou pouličných umelcov alebo si v pirátskom múzeu poťažkať ozajstný zlatý prút. Ostrov bol tiež obľúbeným letným sídlom amerických prezidentov, prezidentská vila je stále prístupná návštevníkom.

 

Kŕmenie aligátorov zakázané!

Ak chcete tráviť dovolenku na Floride akčnejšie, nevynechajte návštevu vyhlásenej prírodnej rezervácie Everglades. Čo vyzerá pre nezasvätených ako veľký močiar, je v skutočnosti préria, ktorou veľmi pomaly preteká široká rieka s jedinečným ekosystémom. Je domovom pre aligátory, sirény, volavky, bielohlavé orly a ďalšie ohrozené druhy. Ak ich chcete vidieť, vydajte sa do parku radšej v zimnej suchej sezóne (december až apríl). V lete je tu horúco, vlhko a mraky komárov, ale i tak za to Everglades rozhodne stojí.

 

Najkrajšie mestá západnej Floridy

Po krásnej prírode zamierime na západné pobrežie Floridy, kde sa nachádzajú mestá Fort Myers, St. Petersburg a Tampa. V Mexickom zálive ležiace St. Pete láka turistov nádhernými karibskými plážami i svojím kultúrnym zázemím. Preslávené je Salvador Dalí Museum s najväčšou mimošpanielskou zbierkou Dalího prác.

V Tampe potom nakúpite pravé ručne balené cigary. V 19. storočí ich produkcia prilákala stovky kubánskych, španielskych a talianskych imigrantov, ktorí založili dláždenú štvrť Ybor city. Dnes tu môžete navštíviť múzeum cigár a sledovať kubánskych majstrov priamo pri práci. Ak vás voňavé zvitky tabakových listov nezaujímajú, vyrazte do neďalekého zábavného parku Bush Gardens, kde prevádzkujú údajne najdrastickejšie horské dráhy na juhozápade USA.

 

Orlando, cieľ miliónov turistov

Najobľúbenejším návštevným miestom Floridy je Orlando. Honbu za zábavou rozpútalo v 70. rokoch otvorenie najväčšieho komplexu zábavných parkov na svete Walt Disney World. Atrakcie sú roztrúsené na ploche mnohých štvorcových míľ, jednodenná vstupenka vás bude stáť takmer 50 dolárov. Vyhraďte si popoludnie i na návštevu orlandského Sea World, morského parku s kosatkami, ľadovými medveďmi, žralokmi, ale i horskými dráhami a šmýkačkami.

Po asi hodine cesty autom východne od Orlanda narazíte na ďalšiu hojne navštevovanú atrakciu - Kennedy Space Centre. Vesmírne stredisko je jadrom amerického vesmírneho programu NASA a zároveň obrím zábavným parkom, ponúkajúcim prehliadky odpaľovacích rámp na Cape Canaveral, výstavy historických skafandrov, raketoplánov a satelitov, ale i 3D filmy v kine IMAX. Zábava vám tu vystačí na celý deň, počítajte s 38$ za základné a 59$ za rozšírené vstupné.

Cesta späť do Miami vedie pozdĺž malebného pobrežia, ktoré z veľkej časti zostalo nepoznačené priemyselným i turistickým rozvojom. Za zastávku stojí mestečko Boca Raton s múzeom výtvarných diel, ale tiež luxusná plážová destinácia Palm Beach, domov Donalda Trumpa.

 

 

Reklamný odkaz Tipy na cestu do USA

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, Dominikánsku republiku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka USA:

 

  • To najlepšie v USA: Unikátny program ESO travel, ktorý spája turistické šlágre východu USA s omračujúcou nádherou národných parkov juhozápadu krajiny.
  • Mestá a príroda východu USA: Nesmierne obľúbená trasa pokrývajúca severovýchod USA, legendárne Niagarské vodopády a mnoho miest, ktoré zohrali zásadnú rolu v dejinách krajiny.
  • To najlepšie z Floridy: Pred sto rokmi bola Florida miestom džunglí a močiarov. Teraz je miestom pláží, sporo oblečených dievčat, barov, exotického Key Westu či zábavného Orlanda.

 

 

Zdroj/autor: Mirka Reifová, ESO travel, reklamný článok, drom


 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (19 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 24. apríl. 2024. Meniny má Juraj.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa