Laos: budhistické chrámy a tisíc ostrovov Mekongu

2013-03-08 15:45:00 |   |    | 

LAOS - Krajina s bohatou históriou, ktorá je nám takmer neznáma. Vnútrozemský štát, ktorý bol oddávna pod nadvládou okolitých krajín. V 19. storočí ho okupovali Francúzi a začlenili Laos do nimi kolonizovanej Francúzskej Indočíny, kde patrila aj Kambodža, Vietnam a časť Thajska. V 70. rokoch 20. storočia sa k moci dostal komunistický režim, nastala pre krajinu doba temna a časy vietnamskej vojny. Od roku 1991 je Laos demokratickou republikou a postupne sa ekonomicky spamätáva. No aj tak ostáva najchudobnejšou krajinou v regióne.



Hornatý sever a najväčšia dedina v krajine

My sme si Laos vybrali kvôli jeho prírode a hlavne kvôli tomu, že oproti susedným krajinám je tam podstatne menej turistov. Najjednoduchší variant, ako sa tam dostať, bolo letecky cez Bangkok. Pristávame na severe Laosu v Luang Prabangu. Laos aj miestni ľudia nás však milo prekvapili. Popravde sme boli pripravení na oveľa horšie podmienky.

O Luang Prabangu sa hovorí, že je to najväčšia dedina v krajine. A tak aj pôsobí. Kedysi to bolo hlavné mesto krajiny. Celé mestečko je obkolesené horami a dažďovým pralesom. Nespomínam si, že by niektorá budova okrem chrámov bola vyššia ako palmy. Všetky mali tak maximálne tri-štyri poschodia. Väčšina pôvodných stavieb pochádza z čias Francúzskej kolonizácie, ktorá  prebiehala v juhovýchodnej Ázii koncom 19. storočia.

Francúzi tu zanechali pár budov a recepty na výrobu bagiet. Tie boli naozaj skvelé. Budovy, ktoré prežili vietnamskú vojnu, sú pekne zrekonštruované a poväčšine sú v nich hotely a ubytovne pre turistov. Samotné mesto sa dá obísť za jeden deň. Z výletov do okolia sú to plavby loďou po Mekongu k jaskyniam tisícich Budhov alebo turistika po okolitých kopcoch.

 

Cesty necesty

Cestovanie a kúpa lístku je tu veľmi jednoduchý proces. Buď sa to dá všetko vybaviť a aj zaplatiť priamo v hoteli alebo v ktorejkoľvek cestovnej agentúre. Každá predáva lístky nielen v rámci krajiny, ale aj do okolitých štátov. Na výber máte luxusný autobus, obyčajný autobus alebo dodávku - mikrobus pre 10 ľudí. My sme si vybrali mikrobus. Aj keď bol o máličko drahší, bol najrýchlejší.

Z Luang Prabangu nás čakalo 6 hodín cesty cez hory do dedinky Vang Vieng, kde sme plánovali ďalšiu zastávku. Ide sa po hlavnom ťahu krajiny zo severu na juh. Cesta sa kľukatí v kopcoch, cez džungľu, kde nadmorská výška miestami dosahuje  cez 1 500 metrov nad morom. Kvalita ciest dosť kolíše. Časté diery alebo chýbajúci asfalt nie sú žiadnym prekvapením. Keď si však človek zoberie, že ešte začiatkom 90-tych rokov tu neboli takmer žiadne cesty, je to veľký pokrok.

Vang Vieng je dedinka, kde sa isto oplatí na pár dní zastaviť. Je tu pomerne živo. Veľa mladých ľudí sem prichádza za zábavou najrôznejšieho druhu. Cestovné kancelárie tu ponúkajú širokú paletu aktivít. Od klasických peších, cyklistických či motorkových  výletov do okolia, cez kajaky, tubbing na rieke až po horolezecké aktivity v neďalekých horách. Na nás veľ mi zapôsobila plavba na dušiach cez jaskyňu zaplavenú vodou.

V hlavnom meste Vantiene, ktoré leží na hranici s Thajskom, nie je okrem pár chrámov čo pozerať. Za zmienku a návštevu tu stojí chrám Pha That Luang, ktorý je symbolom Laosu, víťazný oblúk Patuxai a kúsok za mestom Budha park. Tu návštevník nájde 120 metrovú sochu ležiaceho Budhu a desiatky ďalších sôch, ktoré predstavujú rôzne hinduistické božstvá.

 

Juh krajiny a tisíc ostrovov Mekongu

Cestu na juh krajiny do mesta Pakse, vzdialeného 680 km od Vantiene, je najlepšie plánovať ako nočný presun. Z hlavného mesta vyrážajú „sleep bus“ každý deň okolo ôsmej večer a ráno ste už na mieste. V autobuse sú lôžka podobné ako u nás vo vlakoch. Sú však projektované na ázijské veľkosti. Čiže Európan s výškou 180 cm má trošku problém sa tam vystrieť, ale je to určite lepšie ako obyčajný autobus so sedadlami.

Mesto Pakse je výborným východiskovým bodom na výlety po južnom cípe krajiny. Pekným výletom je okruh po náhornej plošine Bolaven, kde počas jedného dňa môžete vidieť niekoľko vodopádov, pozrieť si pestovanie kávy a navštíviť dedinky s domorodým obyvateľstvom. Obľúbené sú aj výlety ku kambodžským hraniciam, kde leží na Mekongu lokalita tisícich ostrovov. Ubytovať sa môžete na niekoľkých z nich. Za 1 euro na cely deň si tam môžete požičať bicykel a vlastným tempom prejsť vidiekom po celom ostrove.

Alebo zájsť k neďalekým vodopádom na Mekongu či pozorovať sladkovodné delfíny. Pre milovníkov histórie sa 20 km od Pakse pri dedinke Champassak v rovnomennej provincii  nachádza chrám Wat Phu. Chrámový komplex z 13. storočia patrí medzi tie najstaršie v krajine. Všade vládne pokoj, pohoda a zástupy turistov tu veru nestretnete.

Krajina je síce chudobná, to však neuberá na jej prírodných krásach. Vládne tu pokoj, milí ľudia a malý, ale fungujúci  turizmus. K tomu výborná strava, nízke ceny, aj to je pomaly rozvíjajúci sa Laos, ktorý stojí za návštevu.

 

Zdroj/autor: Peter Janove, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.8/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 25. apríl. 2024. Meniny má Marek, Marko, Markus.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa