Hongkong

2016-08-16 12:00:00 |   |    | 

"Ázijské Las Vegas", "najbohatšie mesto sveta" či "obchodné centrum Ázie". Hong Kong označujú rôznymi prezývkami a na všetkých je kus pravdy. Napriek tomu, že patrí k najdrahším miestam na svete, Hong Kong rozhodne stojí za vašu návštevu. Nikde inde nenájdete tradície a moderné technológie, biznis a náboženstvo vo väčšej symbióze.



 

Hongkong sa nachádza v južnej časti Čínskej ľudovej republiky (východná Ázia) pri ústí Perlovej rieky do Juhočínskeho mora. Podľa archeologických prieskumov bolo toto územie osídlené už pred 5000 rokmi, počas vlády dynastie Chan toto územie obsadili Číňania, ktorí ho neskôr začali využívať ako prístav.

Názov mesta znamená „Voňavý prístav“ a dokonalo vystihuje jeho charakter. Hong Kong je plný vôní a rôznych farebných svetiel, ktoré dotvárajú jeho neopakovateľnú atmosféru.  Pri potulkách nájdete veľa obchodov ponúkajúcich množstvo tovaru - oblečenie, šperky, bižutériu či elektroniku. Na svoje si prídu milovníci kvality, ale i „fejkov.“ Na bulvároch prevládajú luxusné predajne svetoznámych značiek, na trhoch zas nájdete „podobný tovar“ za zlomkovú cenu.

Okrem skvelých nákupov tu môžete okúsiť i výbornú domácu kuchyňu. Kantonská gastronómia je založená na morských rybách, hubách shi-take, sladkých zemiakoch či sójovej omáčke. Dochucujú ju najrôznejšie pasty a jednotlivé suroviny sa šetrne pripravujú. Vďaka tomu je miestna kuchyňa veľmi zdravá. Zaujímavosťou pre nás Európanov je tzv. dim sum. Je to malé občerstvenie, ktoré má pohladiť nielen chuťové poháriky, ale aj srdce. Skladá sa z maličkostí a podáva sa v košíčkoch z bambusu. Prekvapiť vás môžu cestové taštičky s bravčovým mäsom, či fazuľové pyré a plnené knedle. Vychutnať si môžete aj čaj lo cha, ten má príjemné chladivé účinky na ľudský organizmus.

Po skvelom jedle si môžete vychutnať jedinečnú prehliadku mesta so všetkými jej krásami. Jedným z najnavštevovanejších miest je prístav Victória, ktorý predstavuje vodnú cestu medzi polostrovom Kowloon a ostrovom Hongkong. Návštevníkom ponúka veľkolepý panoramatický výhľad.

Čo sa týka výhľadu, konkurovať mu môže len mestský pahorok s názvom The Peak. Už od roku 1885 sem cestujúcich priváža historická električka. Na vrchole nájdete okrem úžasného výhľadu na okolie aj množstvo reštaurácií a obchodov rôznych cenových kategórií.

Ak hľadáte niečo skutočne jedinečné, určite vás nesklame Tian Tan Budha, väčšiu sochu sediaceho Budhu na voľnom priestranstve nenájdete na celom svete. Dostanete sa k nej trajektom do Mui Wo, potom autobusom z Tung Chung a záver cesty absolvujete lanovkou Ngong Ping 360.

Milovníkov Disneyho rozprávok poteší miestny Hong Kong Disneyland. Ten ponúka širokú paletu postavičiek a rekvizít z klasických rozprávok, ale aj moderných filmov ako napr. Star Wars. Ak máte radi zvieratá, nezabudnite navštíviť Oceanpark. Priam na dotyk sa môžete dostať k rôznym zvieratám ako sú delfín, tučniak, tuleň, panda či dokonca žralok. Nezabudnuteľným zážitkom je kŕmenie živočíchov, ktoré si môžete sami vyskúšať. Okrem toho nájdete v parku aj množstvo atrakcií vo forme kolotočov a horských dráh.

Hongkong zlákal už nejedného turistu, ak hľadáte mesto plné mnohých možností, nechajte sa zlákať jeho čarom i vy.  

 

Autor: Mária Janková

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.5/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa