Melaka - kúsok Európy v ďalekej Malajzii

2022-10-28 12:00:00 |   |    | 

Melaka vždy patrila medzi najvýznamnejšie mestá v Malajzii. Postupne ju vybudovali okolo dôležitého prístavu, ktorý ovplyvnil aj jej dejiny. Práve vďaka nemu totiž mali do tohto regiónu dobrý prístup aj cudzinci a postupne sa tam usídľovalo čoraz viac Portugalcov, Angličanov a Holanďanov. Tí významne ovplyvnili podobu mesta a Melaka dnes spája pôvodné ázijské tradície s európskym vplyvom, čo z nej robí ešte atraktívnejší turistický cieľ.



 

Pevnosť Famosa

V minulosti bola pevnosť Famosa najväčšou stavbou v meste. Začali ju konštruovať v roku 1511, keď práve v Melake prebiehala portugalská invázia. Preto i samotná stavba je najlepšie uchovanou pamiatkou v architektonickom štýle tejto krajiny. Pevnosť sa neskôr rozrástla do väčšieho komplexu, v ktorom sa dokonca nachádzala aj dobová nemocnica, kostoly a strážne veže. Žiaľ, dodnes sa z týchto budov podarilo uchovať len veľmi malú časť. V najlepšom stave je bývalá vstupná brána Porta de Santiago, ktorú po dostavaní využívali ako centrum portugalskej administratívy v tomto regióne. Famosa sa dodnes pokladá za najstaršiu pamiatku v Juhovýchodnej Ázii, ktorá bola vybudovaná v európskom architektonickom štýle. Pevnosť je situovaná v centre mesta a máte odtiaľ veľmi blízko aj k ostatným atrakciám.

 

Menara Taming Sari

Okrem historických pamiatok nájdete v Melake aj veľa zaujímavých moderných stavieb. Jednou z nich je veža Menara Taming Sari, ktorá je vysoká 110 metrov. Je to prvá a jediná vyhliadková veža s otočnou plošinou v Malajzii. Ponúka perfektný 360-stupňový výhľad na historické centrum mesta so všetkými dôležitými pamiatkami, ale aj prístav. Počas jednej návštevy tam môže byť naraz 80 ľudí. Veža patrí medzi najvyťaženejšie zaujímavosti v meste a ak sa tam chcete dostať v najzaujímavejších časoch, napríklad počas západu slnka, rezervujte si vstupenku s predstihom online.

 

Kostol svätého Pavla

Neďaleko pozostatkov pevnosti Famosa sa nachádza kostol svätého Pavla. Ani ten sa nepodarilo uchovať v pôvodnom stave, ale jeho ruina ponúka dokonalý obraz o tom, ako vyzeral v minulosti. Svätostánok vybudovali v roku 1521 a opäť zaň vďačíme Portugalčanom. Kapitán Duarte Coelho chcel vzdať úctu Panne Márii za to, že sa jemu a jeho posádke podarilo v zdraví prežiť búrku na mori. Preto dal postaviť menší chrám, v ktorom sa ku nej modlieval. Pred kostolom sa nachádza socha svätého Františka Xaviera z roku 1953, ktorej chýba jedna ruka. Legenda hovorí, že keď Vatikán svätca kanonizoval, požiadali o jeho pravú ruku, ktorá sa mala stať relikviou. I keď už bol vtedy pár rokov po smrti, rana začala krvácať. Preto vraj hneď ako inštalovali sochu, aj z nej odpadla táto končatina.

 

Ulica Jonker

Najvychytenejšou ulicou v Melake je Jonker. Nech sa tam vyberiete kedykoľvek, vždy tam panuje živá atmosféra.  Cez deň sú otvorené mnohé obchody, v ktorých si kúpite všetko od suvenírov cez potraviny až po bežné denné potreby a večer sa tam zas pravidelne koná nočný trh, kde si pochutnáte na tradičných pouličných pokrmoch. Najobľúbenejšie sú čerstvé jarné rolky s rôznymi plnkami. Zájdite tiež do niektorého z barov, reštaurácií alebo klubov.

 

Stadthuys

Neprehliadnuteľnou budovou v centre mesta je Stadthuys (v starej holandčine „radnica“). Bola postavená z terakotových tehál medzi rokmi 1641 a 1660 v blízkosti hodinovej veže ako sídlo holandského guvernéra. Podľa historikov sa jedná o vôbec najstaršiu budovu postavenú Holanďanmi v Ázii! V súčasnosti sa v nej nachádza múzeum a ponúka tiež pekný výhľad na centrum.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa