Dominikánska republika

2013-12-31 10:00:00 |   |    | 

Keď do Dominikánskej republiky prídete na jar, narazíte na tradičný festival stavania hradov z piesku. V rozsiahlych hotelových komplexoch tiež nebude problém požičať si golfovú palicu a prebehnúť sa po neskutočne zelenom trávniku. V novembri zasa Dominikánska republika žije jazzom. Koná sa tu pravidelne veľký jazzový festival.



Vedľa svojich tropických kolegov vyzerá Dominikánska republika možno trochu „preturistovane“, ale i tak dokáže prekvapiť a uspokojiť i náročnejších cestovateľov. Na Jamajke, Martiniku či Barbadose síce nenájdete také mravenisko hotelov, do značnej miery to však spôsobuje práve cena zájazdov.

Zatiaľ čo Dominikánska republika vás na 11 dní bude stáť okolo 1 350 eur all inclusive, Martinik vám vysype z vrecka hneď 3 000 eur. Ľudia sem preto logicky lietajú častejšie. V Punta Cane, jednom z najznámejších dominikánskych letovísk, je počas sezóny v prevádzke až 28 tisíc rôznych hotelových izieb. Vyberie si teda i ten najprieberčivejší dovolenkár.

 

Golfová Mekka medzi zrnkami piesku

Medzi rekreačnými, ale i profesionálnymi golfistami je Dominikánska republika známym pojmom. Krásnym golfovým ihriskom sa tu pýšia nielen luxusné hotely. Ak máte chuť si zahrať golf trochu „exoticky“, nezostáva nám iné než vám túto krajinu odporučiť. Dominikánska republika sa vďaka rozmachu turizmu pomaly, ale isto posúva na post golfovej Mekky Karibiku. V súčasnej dobe disponuje 12 precíznymi ihriskami. Okrem športu o palici tu však nájdete i strediská dynamických športov ako motokros, horská cyklistika či jazda na koni.

Čítať o nekonečných plážach, jemnom piesku a blankytne modrej vode v spojení s Dominikánskou republikou prešlo do stereotypu a tisíckrát otrepaného klišé. Ale keď napríklad jednu z pláží Baváro v Punta Cana uvidíte na vlastné oči, tieto otrepané slová radi uznáte za pravdivé.

Pokiaľ o nej budete čítať, veľmi sa nenadchnete. Zistíte len, že je to pláž dlhá 35 kilometrov a je považovaná za jednu z najkrajších v Karibiku. Slová, slová, slová. Spoločnosť Future Brand ju tiež ocenila ako jednu z najlepšie upravených prírodných pláží. Efekt sa na vás prilepí až v okamihu, kedy sa budete prechádzať po plážach a medzi prsty vám budú pretekať biele zrnká, zalievané azúrovou „soľničkou“ z mora. Vedľa „ležiacej“ turistiky však zaujme i dovolenka „poznávacia“. Architektúra okolo Punta Cana je gulášom mexickej, španielskej a domácej kuchyne. Napríklad rybárske dedinky v okolí siahajú svojimi koreňmi až do šestnásteho storočia.

 

  • Lichôtky od „Macha“
    Upozornenie! Výhradne pre ženy. Pláž so sebou nesie i jednu malú pehu škaredosti. Miestni „piesoční muži“ sú síce krásni, ale vyzerajú, ako by ste ich vytiahli z pece. A to nie vďaka ich tmavej pleti, ale kvôli ich „horúcim“ lichotivým jazykom. Lichotenie berú skôr ako šport, sociálny prvok pre ukotvenie ich mužnosti. Preto nevenujte „Machom“ príliš pozornosti a povedzte radšej, že ste vydatá. Svadba nesvadba. Zadaná žena tu vzbudzuje rešpekt.
      


 

Juan Dolio s príchuťou vanilky

Juan Dolio je jedno z popredných stredísk na juhu ostrova. I táto osada prepadla turistickému pozlátku a tak karibský plášť vás prikryje jemnou vrstvou piesku a ponukou all inclusive hotelov. Juan Dolio je ideálne stredisko pre tých, ktorí sa chystajú preskúmať Santo Domingo, hlavné mesto krajiny. Metropola je odtiaľto vzdialená totiž len 30 kilometrov.

Okrem ďalších luxusných golfových trávnikov vás iste zaujme i koralové podmorské kráľovstvo, ktoré vlastní veľké množstvo rýb. Nezabudnite si teda so sebou vziať topánky, aby ste svojím chodidlom nerozpučili nemotornú morskú „príšeru“. Pokiaľ patríte k šplechotavým vrhačom udičky, iste uvítate i prítomnosť rybárskych stredísk.

K najpútavejším výletom v tejto destinácii patrí výlet na safari. Nečakajte tu stáda divých šeliem, Dominikánska republika nie je Keňa, ale pripravte sa na príjemný výlet do hôr, kde na plantážach miestni obyvatelia zbierajú cukrovú trstinu a okolitá civilizácia je im ľahostajná. Navštívite tiež typický dominikánsky dom, kde si budete môcť nakúpiť pravú juhoamerickú vanilku, kakao, kávu či med.

 

Malebné“ jaskyne v Bayahibe

Znovu popisovať destináciu, ktorá sa v mnohom podobá svojim dvom predchádzajúcim kolegom, snáď nie je potreba. Azda len jedna „mušlička“ na torte - lastúr tu nájdete požehnane, takže morskí zberatelia nech si pretiahnu prsty a oprášia svoje dózičky.

Určite sa vydajte do neďalekej La Romani, ktorá vás ovešia trhovými reťazami veľkomesta. Ale i samotné Bayahibe je pozoruhodné vďaka svojim vápencovým terasám a jaskyniam s prastarými indiánskymi kresbami, ktoré sa nachádzajú v neďalekom parku Del Este. Pocit z miestnych zákutí bude teda iste viac než „malebný“.

Populárny je tiež neďaleký ostrov Isla Saona, kam nadšení turisti putujú za šnorchlovaním s vidinou, že im partnerov bude robiť miestny gang delfínov.

 

Nenechajte si ujsť

 

  • Kúpanie s pískajúcimi chytrákmi: Blízko Punta Cana sa nachádza ojedinelý zábavný Manati park. Okrem klasických bazénov tu totiž nájdete tiež nádrž plnú delfínov. Pod dohľadom personálu sa môžete s týmito pískajúcimi chytrákmi vykúpať a možno uzavrieť i nové netradičné priateľstvo. 
  • Pokiaľ vás smrť nerozdelí: Biele šaty, krémový oblek, prstienky v kokosovom orechu a kňaz po kolená vo vode. I tak môže vyzerať vaša svadba. Cestovné kancelárie teraz organizujú ojedinelé svadobné obrady v Dominikánskej republike. Kostoly už asi nelákajú. 
  • Santo Domingo: Hlavné mesto sa nachádza len 20 kilometrov od letiska a teda jeho návšteva významne klope na dvere. Bude vás tam hostiť prvá veľká obchodná trieda v Novom svete či katedrála Santa María de la Encarnación zo zoznamu UNESCO.


 

Reklamný odkaz

Tipy na zájazdy do Dominikánskej republiky

Cestovná kancelária  ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Dominikánska republika:

 

  • Exotický raj Punta Cana: Najznámejšie stredisko Dominikánskej republiky vám doslova vyrazí dych nekonečnými plážami s bielym prachovým pieskom, ktoré sú lemované hustými palmovými hájmi.
  • Kúpanie v Juan Doliu: Obľúbené stredisko preslávené predovšetkým ako východiskové miesto k poznávaniu Dominikánskej republiky a vďaka vynikajúcim podmienkam k potápaniu. Piesočné pláže sa striedajú s koralovými záhradami, pre ktoré pri kúpaní odporúčame topánky do vody.
  • Romantika v Bayahibe: Pokojná hladina blankytne modrého mora je ideálnym miestom pre športové využitie i potápanie. Veľmi populárne sú i výlety loďou na neďaleké ostrovčeky Saona a Catalina.

 

Zdroj/autor: Ondřej Moravec, ESO travel, reklamný článok, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 19. apríl. 2024. Meniny má Jela.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa