Rumunsko: 5 úžasných miest, ktoré musíte vidieť

2013-09-29 12:00:00 |   |    | 

RUMUNSKO - Hoci je Rumunsko naším kolegom v Európskej únii, musíme si chtiac nechtiac priznať, že o ňom toho veľa nevieme. Je to sčasti aj preto, že sme ho dlhé roky vnímali ako chudobnú krajinu na európskej periférii, ale dnes sa už situácia našťastie mení k lepšiemu. Rumunsko totiž začína byť čoraz vo väčšej miere vnímané aj ako turistická destinácia. A to je len dobre, pretože sa má svetu naozaj s čím pochváliť a to napríklad aj týmito piatimi miestami, ktoré vám chceme priblížiť v tomto článku.



 

  • Bukurešť

Začať musíme, ako inak, rumunským hlavným mestom. Bukurešť je naozaj veľké mesto, má napokon takmer dva milióny obyvateľov, ale často sa o nej tvrdí, že nepatrí práve k tým najčistejším. No napriek tomuto faktu a aj napriek tomu, že nejde o ktovieako staré mesto, keďže prvá zmienka o ňom pochádza z roku 1459, nájde sa v ňom dostatok pamiatok, ktoré stojí za to vidieť.

Napríklad taký Triumfálny oblúk postavený v roku 1936 podľa vzoru parížskeho Víťazného oblúka na počesť víťazstiev Rumunska v I. svetovej vojne. Ak vás však zaujíma skôr sakrálna architektúra, určite si nenechajte ujsť návštevu chrámu Stavrepoelos, Palatul Patriarhiei alebo monastier Plumbuita. Keďže bolo Rumunsko istú dobu aj kráľovstvom, v Bukurešti sa ako pamiatka na toto historické obdobie nachádza Kráľovský palác. Ako pamiatka na tvrdý Ceausescov režim slúži zasa palác Parlamentului, v ktorom mal tento nemilosrdný diktátor svoje sídlo.

 

  • Brašov

Hoci sa dnes Brašov považuje za jedno z najkrajších miest Rumunska, k tomuto štátu bol pričlenený až v roku 1918. Založené bolo v trinástom storočí Nemcami, ktorí sa usídlili v tejto centrálnej časti dnešného Rumunska. Turistov najviac láka jeho historické centrum, ktoré sa nachádza v strede mesta. Najviac cenenými pamiatkami sú Čierna katedrála, Kostol svätého Mikuláša pochádzajúci zo štrnásteho storočia a takisto budova radnice. Veľkou zaujímavosťou Brašova je jedna z najužších uličiek v Európe, len 130 centimetrová Strada sforii.

 

  • Bran

Nemusíme z Brašova ani ďaleko chodiť, pretože v blízkosti tohto mesta sa nachádza hrad Bran, ktorý láka tisíce turistov ako sídlo legendárneho grófa Draculu. Bran bol postavený asi pred osemsto rokmi a slúžil ako vojenská pevnosť. V súčasnosti je však z neho najväčšia turistická atrakcia celého Rumunska. To je aj samozrejme dôvod, aby bol otvorený po celý rok. Jeho návšteva vám rozpočet nijako nenabúra, keďže jeden vstup pre dospelého stojí iba 3,5 eur, čo naozaj nie je veľa.

Za tieto peniaze sa budete môcť poprechádzať po hrade, kde mocnou rukou vládol gróf Vlad zvaný Tepes, čiže narážač. Túto prezývku si vyslúžil za to, že svojich protivníkov, najčastejšie Turkov, nechal pomerne s veľkou chuťou narážať na kôl. A to bol zrejme aj jeden z dôvodov, prečo si ho Bram Stoker vzal ako predlohu upírskeho grófa Draculu.

 

  • Delta Dunaja

Dunajská delta je niečo ako prírodný zázrak a jej väčšia časť sa nachádza práve v Rumunsku neďaleko mesta Tulcea. Ide o druhú najväčšiu deltu na európskom kontinente. Jej rozloha je skutočne neuveriteľná - 4 152 kilometrov štvorcových, z čoho sa takmer 3,5 tisíc nachádza na rumunskom území. Deltu vytvárajú tri ramená rieky Dunaj, ktoré sa nazývajú Chilia, Sulina a Sfantul Gheorghe ústiace do Čierneho mora. Tieto ramená sú samozrejme nasledované množstvom ďalších menších či väčších ramien, ktoré vytvárujú pôvabné riečne ostrovy.

 

  • Sighisoara

Nakoniec sa pozrieme do mesta Sighisoara, ktoré sa vyznačuje množstvom krásnych pamiatok. Napokon, jeho historické centrum sa nachádza aj v Zozname svetového dedičstva UNESCO. V strede mesta nájdeme stredoveký hrad, ktorý akoby dohliadal nad obyvateľmi Sighisoary. Medzi jej top pamiatky by sme určite mali zaradiť 64 metrov vysokú Hodinú vežu s orlojom s alegorickými postavičkami stelesňujúcimi rôzne neresti a hriechy. Mesto s viac ako 30-tisíc obyvateľmi je známe aj tým, že sa v ňom narodil už spomínaný Vlad Tepes.

 

Zdroj/autor: Alex, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.1/5 (40 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa