Rýchly autotrip naprieč Balkánom: Krajina druhá - Čierna Hora

2018-12-22 00:00:01 |   |    | 

Túto jeseň sa skupina štyroch mladých Slovákov vydala na 9-dňový autotrip naprieč Balkánom. V každej krajine strávili približne deň až dva, a tak sa im podarilo navštíviť až päť krajín temperamentného Balkánu. Minulý týždeň sme vám priniesli málo poznané tipy na návštevu Bosny a Hercegoviny a dnes je na rade atraktívna Čierna Hora.



 

Najväčším lákadlom turistov sú piesočnaté a kamenné čiernohorské pláže s historicky a architektonicky zaujímavými mestami. Najkrajšia a najvyhľadávanejšia časť pobrežia sa rozprestiera v meste Budva. To je populárne najmä kvôli malebnému starému mestu s úzkymi uličkami, obrannými kamennými múrmi, vežami a citadelou.

V okolí Budvy sa nachádzajú ďalšie podobne príjemné mestečká ako napr. Petrovac, Sveti Stefan, Bar a Kotor. Kotor sa rozprestiera na úpätí horského masívu v hlbokom zálive, čím je jeho poloha jedinečná. Je jedným z najzachovalejších stredovekých miest s bohatstvom historických budov. Kotor bol súčasťou križovatky obchodných ciest a takisto bol mestom námorníkov. Okrem čarovného starého mesta môžete navštíviť aj Námorné múzeum, ktoré rozpráva o živote kotorských moreplavcov a takisto ponúka aj zbierku zbraní, modelov lodí a nástrojov.

Ostrovček Sveti Štefan je síce najfotografovanejším miestom čiernohorských pláží, avšak od roku 2007 je vstup na ostrov zakázaný z dôvodu rekonštrukcie viliek a prenájmu ostrova ako rezortu singapurskou spoločnosťou na ďalších 30 rokov.

Vnútrozemie Čiernej Hory je nemenej atraktívne ako pobrežie, láka však najmä turistov, cyklistov a motorkárov. Za návštevu určite stojí masívne pohorie a národný park Durmitor, ktorý sa tiež nachádza na zozname svetového dedičstva UNESCO. V najkrajšom pohorí na Balkáne je roztrúsených iba zopár dediniek, kde žijú pastieri.

Horský turizmus sa sústreďuje najmä v mestečku Žabljak, ktoré zabezpečuje turistické aktivity ako lyžovanie, raftovanie a aplinizmus, vrátane výstupov na najvyšší vrch Durmitoru Bobotov Kuk (2523m). Ak nie ste práve typ na vysokohorský hiking, aj výlet autom popri masívoch vám poskytne čarovné výhľady.

Za návštevu určite stojí aj 1300 metrov hlboký kaňon rieky Tary s dĺžkou 82 km, z čoho sa približne 36 ťahá popri hraniciach s Bosnou a Hercegovinou. Pozdĺž kaňonu tu nájdete približne 80 jaskýň, skalnaté terasy, piesočnaté pláže, kaskády aj pramene.

9-dňový autotrip naprieč Balkánom: Krajina prvá - Bosna a Hercegovina

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Jakub Šebök
Zdroj: Beáta Hajduová

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa