Tip na víkend: Rimavská Sobota ponúka gotickú cestu a krásnu prírodu

2016-08-05 12:00:00 |   |    | 

Juh Slovenska stále patrí k menej prebádaným turistickým regiónom Slovenska. Je to škoda - aj tu nájdete množstvo zaujímavých miest, ktoré stoja za víkendovú návštevu. Dnes sa vyberieme na výlet do Rimavskej Soboty a jej okolia, kde nájdete gotickú cestu, niekoľko múzeí, ale aj zopár tipov na jednoduchšie túry.



 

Múzeá a galérie v Rimavskej Sobote

V centre Rimavskej Soboty sa nachádza niekoľko pomníkov významným obyvateľom mesta. Ten najznámejší patrí básnikovi a spisovateľovi Šándorovi Petöfimu. Okrem nich si môžete prezrieť niekoľko sakrálnych pamiatok a príjemné námestie. V širšom centre sa nachádza Gemersko-malohontské múzeum, ktoré mapuje dejiny a nezvyčajnosti tohto pestrého regiónu. Najzaujímavejšou časťou výstavy je múmia ženy. Naplánovať si môžete aj návštevu dvoch galérií. Prvá je mestská a sústreďuje sa na tvorbu maliarov z Gemeru. Výstavy sa neustále menia a ponúkajú bohatý program. Galéria Ganevia sa sústredí na tvorbu aj amatérskych umelcov, ktorí tam môžu prezentovať svoju prácu zadarmo.

 

 

Hvezdáreň, Rimavská Sobota

Tunajšia hvezdáreň je vyhľadávaným miestom domácich. V prvom rade plní svoj pôvodný účel, keď tam môžete zájsť na pozorovanie hviezdnej oblohy a dozviete sa niečo viac z astrológie. Vstupné je 1,50 eur, deti majú zľavu 50 centov. Hvezdáreň však tiež organizuje rôzne výstavy, ktoré sú venované rôznym oblastiam prírody, nielen hviezdam. Bonusom sú rôzne spoločenské akcie ako diskusie, koncerty a prednášky.

 

Drienčany

Naoko nenápadná obec 16 kilometrov od Rimavskej Soboty prináša hneď niekoľko zaujímavostí. Navštíviť tam môžete napríklad:

  • Výstava drevených sôch – po vstupe do Drienčan sa budete cítiť ako v rozprávkovom svete. Vďačiť za to môžu dreveným sochám, ktoré sú rozmiestnené po celej obci. Prvé vznikli v roku 2005 a ich autorom je umelecký rezbár Dušan Šarkan. Pozrieť si môžete strigu, trpaslíkov, Janka a Marienku a iné zaujímavosti.
  • Slnečné hodiny – medzi drevenými dielami najviac vynikajú funkčné slnečné hodiny, ktoré tvorí niekoľko rozprávkových postavičiek.
  • Fara Pavla Dobšinského – dôvodom vytvorenia takéhoto rozprávkového centra v Drienčanoch je fakt, že tam v minulosti ako evanjelický farár pôsobil známy rozprávkár Pavol Dobšinský. Z kultúrneho hľadiska ide o mimoriadne cenné obdobie, keď obec navštívilo viacero literárnych velikánov.
  • Kostol so zvonicou – prvá zmienka o kostole je z 13. storočia. Odvtedy už prešiel niekoľkými renováciami, no uchoval si nádherný kazetový strop. Hneď pri ňom je aj vzácna zvonica s pekným výhľadom.
  • Náučný chodník – pri obci sa nachádza aj Drenčiansky kras, ktorým vedie náučný chodník.

 

Zrúcanina Hajnáčka

Keď sme už pri menších túrach, na príjemnú prechádzku, vhodnú aj pre deti, sa môžete vybrať k zrúcanine hradu Hajnáčka. Ten nájdete pri rovnomennej obci. V minulosti nad ňou stál nádherný gotický hrad, ktorý bol pýchou regiónu. Odolal aj nájazdom Turkov, no v 17. storočí vyhorel a odvtedy nie je obývaný. Postupne začal chátrať, no terajším generáciám zanechal aspoň pozostatky múrov a krásny výhľad na Gemer.

 

Gotická cesta

Rimavskou Sobotou a celým regiónom prechádza aj časť gotickej cesty. Prvá zastávka je priamo v meste, kde sa nachádzajú gotické sakrálne pamiatky. Ďalšie zaujímavé kostolíky sa nachádzajú napríklad v Žípe, Kyjatovciach alebo Malých Teriakovciach. Vďaka nádhernému interiéru patrí k tým najzaujímavejším aj kostolv Rimavskej Bani. V Rimavských Janovciach zas nájdete chrám, ktorý pripomína staré anglické kostolíky.

 

Kúpele Číž

Aj v tomto regióne nájdete kúpele, kde si môžete dopriať výborný oddych. Do pol hodiny od Rimavskej Soboty sú kúpele Číž. Jódový prameň tam našli v 13. storočí, postupne tu vznikli denné kúpele pre tunajšiu šľachtu a neskôr ich dokonca navštívili aj významní panovníci. V súčasnosti je areál s bazénmi plne zrekonštruovaný.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: TASR, slovakia.travel
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
3.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa