Olympiáda na tanieri: Chute Brazílie potešia každý jazýček

2016-08-05 00:00:00 |   |    | 

Našich športovcov sa do Brazílie chystá podporiť veľa fanúšikov. Keď budete na cestách v tejto ďalekej krajine, istotne si nenechajte ujsť príležitosť ochutnať niektoré tradičné jedlá. Dnes vám ponúkneme manuál, ktorý vás prevedie krajinou, ktorá hostí olympijské hry tento rok.



 

Moqueca

Každá krajina má tradičné jedlo, ktoré sa vo všetkých jej regiónoch pripravuje v trošku inej obdobe. U nás je to kapustnica a v Brazílii moqueca. Taktiež ide o hustú polievku, jej základ však tvoria ryby a morské plody. Najdominantnejšie bývajú krevety. Toto všetko sa udusí na cibuľke a paradajkovom pretlaku. Potom sa zmes zaleje vývarom a pomaly sa varí v hrubostennom hrnci. Krátko pred dokončením v závislosti od regiónu do nej ešte pridávajú ryžu, varené vajcia alebo zeleninu. Na záver sa všetko zaleje kokosovým mliekom a dochutí bylinkami.

 

Feijoada

Na prípravu tohto pokrmu potrebujete veľkú čiernu fazuľu. Keby ste použili iný druh, nebolo by jedlo tak chutné a strukovina by sa rýchlo rozvarila. Fazuľa sa pomaly dusí spolu s údeným mäsom a nakoniec sa mierne zahustí. Opäť existujú viaceré obdoby, keď sa môže údené mäso zameniť napríklad za klobásku, niekedy sa pripravuje aj vo vegetariánskej verzii bez mäsa.


Coxinhas

Voňavá lahôdka, ktorá je lepšia ako akákoľvek iná fastfoodová strava. Kuracina (väčšinou prsia) sa nakrája na väčšie kusy a do ich stredu sa vloží špeciálny krémový syr. Mäso sa potom ochutí a obalí v trojobale. Následne ho vypražia a podávajú s domácimi dresingami.

 

Brigadeiros

Sladkú chuťovku nemožno nikdy odmietnuť. Zjednodušene by sme mohli brigadeiros opísať ako brazílske pralinky. Spoločný majú však len drobný tvar, postup prípravy je úplne odlišný. Základ tvorí kondenzované mlieko, do ktorého sa nasype kakaový prášok. Keď bude hmota spojená, ešte sa do nej zašľahá mäkké maslo. Zo zmesi sa vytvárajú malé guličky, ktoré sa môžu obaliť v kúskoch čokolády, kokose alebo iných ozdôbkach. Chuťovo sú veľmi sladké a istotne vám bude stačiť pár kúskov.

 

Pao de Queijo

Tomuto brazílskemu pečivu sa len ťažko odoláva. Malé buchtičky z chlebového cesta totiž ukrývajú jedno tajomstvo. Všetky sú plnené lahodným syrom, ktorý sa po prekrojení roztečie. Odporúčame vám ich konzumovať ešte teplé, keď chutia v kombinácii s jednoduchou plnkou fantasticky a vtedy k nim nepotrebujete ani žiadne iné nátierky.


Acarajé

Vyprážaná kalorická bomba je typická nielen pre Brazíliu, ale pre celú Južnú Ameriku. Najprv sa pripraví chlebové cesto, ktoré sa naplní plnkou z kreviet, pikantnej omáčky, syru a niekedy i slaninky. Potom sa z toho vytvarujú väčšie guľky, ktoré sa vyprážajú v oleji. Ďalšou alternatívou plnky je vatapá.

 

Vatapá

S vatapá sa nielen plní arajé, no môže sa zjesť iba tak samostatne alebo sa natiera na chlieb. Ide o zmes rýb a kreviet, ktoré sa pomaly dusia v arašidovej zmesi. Keď sú už morské živočíchy takmer rozvarené, rozmixujú sa na hladkú kašu. Jedlo sa dochucuje výrazným korením a zvyknú ho nazývať aj brazílskou obdobou kari.

 

Quindim

Veľmi jednoduchý dezert je najobľúbenejšou národnou pochúťkou. Vyrába sa iba z vajec, cukru, kokosového mlieka a malého množstva masla. To všetko sa zmieša dokopy a potom pečie v malých miskách. Keď je quindim hotový, posype sa ešte strúhaným kokosom.

 

Salpicao

Pokiaľ máte chuť na niečo ľahšie, ochutnajte tento šalát. Jeho základ tvorí šunka, pečené kuracie mäso, nastrúhané jablko, mrkva, olivy a hrozienka. Suroviny sa dobre premiešajú a pridá sa k tomu ešte majonéza. Nakoniec postrúhajú zemiaky na hrubé rezance, ktoré vypražia. Takúto zemiakovú "slamu" položia na vrch taniera. Ingrediencie do šalátu sa menia podľa regiónov.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 28. marec. 2024. Meniny má Soňa.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa