Najlepšie americké národné parky

2012-02-27 16:00:00 |   |    | 

SPOJENÉ ŠTÁTY - Pozrite sa s nami do tých najkrajších národných parkov pre voľne žijúce živočíchy v Spojených štátoch. Objavte čaro a jedinečnosť nádhernej fauny a flóry, načerpajte nové zážitky a prežite nezabudnuteľné chvíle.



  • Rocky Mountain National Park, Colorado

Národný park Rocky Mountain sa nachádza v severnej centrálnej oblasti amerického štátu Colorado. Predstavuje veľkolepé výhľady na hory, škálu voľne žijúcich živočíchov, rozmanité podnebie a prostredie, od lesov až po horské tundre, a ľahký prístup ku turistickým chodníkom a kempingom. Park zahŕňa aj horné toky rieky Colorado.

 

  • Glacier National Park, Montana

Národný park Glacier je lokalizovaný v americkom štáte Montana, ktorý hraničí s kanadskými provinciami Alberta a Britská Kolumbia. Park má rozlohu cez 4 000 km², zahŕňa dva hrebene Skalistých hôr, viac než 130 pomenovaných jazier, viac ako 1 000 rôznych druhov rastlín a stovky druhov zvierat.

 

  • Yellowstone National Park, Wyoming

Yellowstonský národný park sa nachádza v amerických štátoch Wyoming, Montana a Idaho. Je najstarším národným parkom na svete (od 1. marca 1872) a rozprestiera sa na ploche 8 980 km². Na území parku je mnoho gejzírov, horúcich prameňov a iných geotermálnych zdrojov, kvôli ktorým je park taký známy. Žijú tu medvede grizly, vlci, bizóny a losy.

 

  • Hawaii Volcanoes National Park, Big Island, Hawai

Vulkanický národný park Havaj, ktorý existuje od roku 1916, sa nachádza v americkom štáte Hawai na ostrove Hawai. Zahŕňa dve aktívne sopky: Kīlauea, jednu z najviac aktívnych sopiek na svete, a Mauna Loa, najmasívnejšiu sopku na svete. Park napríklad poskytuje vedcom možnosť nahliadnutia do narodenia Havajských ostrovov, ako aj do prebiehajúcich štúdií procesov vulkanizmu. Návštevníkom park ponúka dramatické sopečné pohľady na krajinu, rovnako ako aj vzácnu flóru a faunu.

 

  • Everglades National Park, Florida

Národný park Everglades v južnej časti Floridy je známy predovšetkým rozsiahlymi močiarmi a špecifickou faunou a flórou. Park bol zriadený v roku 1947 a rozkladá sa na ploche 610 684 hektárov. Svoj domov tu majú aligátory, kriticky ohrozená floridská puma a značne rozšírené vodné vtáctvo. Atrakciou pre turistov sú tzv. airboats alebo vznášadlá. Tieto lode sa bažinami a kanálmi pohybujú rýchlosťou aj 70 km/h.

 

Zdroj/autor: bbc.com, wikipedia, jr, drom

Foto: bbc.com

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.2/5 (29 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 20. apríl. 2024. Meniny má Marcel.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa