Last minute na bicykli v Chorvátsku

2012-08-28 19:00:00 |   |    | 

CHORVÁTSKO - Leto sa pomaly, ale iste blíži ku koncu. Opätovne prezeráte katalógy s last minute zájazdmi a možno máte chuť na zmenu. No vzhľadom na pomer dostupnosti, ceny a predpokladu vášho uspokojenia stále vyhráva staré známe Chorvátsko. Ak máte chuť zavŕšiť prázdninovú sezónu rekreáciou, ktorá bude finančne nenáročná, no zároveň bohatá na adrenalín a športové zážitky, ponúkame vám rovnicu, ktorá nesklame: „Chorvátsko + bicykel = super dovolenka“.



Z každého rožku trošku

Auto naštartované, bicykle, ktoré prešli podrobnou revíziou, sú naložené a môže sa vyraziť. Po 8-9 hodinách cesty si každá posádka zaslúži prestávku. A tak sa zastavíme v Splite. Mestečko ležiace na východnom brehu malého polostrova pri Jadranskom mori slúži ako vojenská základňa, medzinárodné letisko a v neposlednom rade ako turistické stredisko. Skôr ako sa pustíme do športových výkonov, oplatí sa spraviť si aj historickú zastávku. Návšteva Diokleciánovho paláca či prechádzka pod starými klenbami mesta môžu byť príjemným začiatkom dovolenky.

 

Tučepi a Sv. Jure

100 km na juh od nášho prvého stanovišťa nájdeme dedinku Tučepi. Jej návštevníci nemusia mať obavy o ubytovanie. Na výber majú z hotelových apartmánov, ktoré ponúkajú približne 2 tisíc lôžok, alebo privátneho ubytovania, ktorému dáva prednosť väčšina. Ponuka sa pohybuje po širokej škále cenovej aj kvalitatívnej úrovne. Keď už máme nocľah nájdený, je čas naštartovať bicykle a vydať sa na prvú cyklotúru. Cieľ - Sv. Jure (1762 m n.m.).

Jediná cesta z pobrežia na najvyšší vrh pohoria Biokovo vedie z Makarskej riviéry a je dlhá 40 km. Komfort na túre si treba zaslúžiť, a tak sa prvá krčmička objaví až v 900 m n.m. Ak budete popri šľapaní do kopca vládať ešte stále vnímať okolie, cestu vám spestria ovce, kravy, somáre a iné zveri, ktoré na tomto mieste nie sú žiadnou raritou.

Po 6-tich hodinách driny sa skončia všetky útrapy. Ak vám ostali ešte nejaké sily, môžete vytiahnuť fotoaparát a užívať si výhľad. Prichádza pre mnohých najlepšia časť, cesta dole. Trvá asi hodinu a potrebujete na ňu len dve veci. Poriadne brzdy a chuť zažiť niečo bláznivé. Potom už len hodiť bicykle do auta a vydať sa smer konečná stanica: Hvar.

 

Sme v cieli

Dedinka Basina patrí najkrajšiemu zálivu ostrova Hvar. Nespornou výhodou jej polohy je blízkosť k rekreačne multivyužiteľnému mestu Stari Grad. Basina je ponorená do krásy čistej prírody. Husté borovicové lesy a polia plné olív, hrozna či levandule jej dodávajú atmosféru vhodnú na pokojnú rodinnú dovolenku. No čím by bolo Chorvátsko bez kúpania?

Sadnete na bicykel a po asi 15 minútach jazdy sa ocitnete na jednej z najkrajších chorvátskych pláží, prislúchajúcej polostrovu Soline. Južná strana je plná štrkových zátok, zatiaľ čo na severe prevažujú symetricky tvarované ploché kamene. Sú veľké, hladké ako brúsený mramor a okrem iného tvoria priam luxusný vstup do vody. Keďže pláž sa skladá z blokov, do ktorých nie je vidieť, je iba na vás, na akú činnosť ich možnosti využijete.

 

Opäť sadáme na bicykel

Tentokrát sa vydáme na najvyššiu horu ostrova Hvar, Sv. Nikola. Začiatok je v dedine Sv. Nedelja. Výstup je pomerne obtiažny, nakoľko vedie po prírodnom teréne vyskladanom z malých kamienkov. O to zaujímavejšia je cesta dole. Poriadna dávka adrenalínu a zaberák pre cyklistu aj jeho mašinku. Prečo to naozaj stojí za to? Pochopíte, keď sa zničený a spotený postavíte na vrchol. Zadosťučinením za fyzickú námahu vám k príjemnému pocitu z dobrého výkonu bude ešte aj priam kráľovský pohľad na krajinu ležiacu pod vami.

Na dovolenke by ste chceli: minúť málo peňazí, vidieť trocha kultúry, zaplávať si aj chytiť  nejaký-ten bronz. Nadýchnuť sa čara prírody, okúsiť adrenalín v žilách a rozhýbať telo športom. Ak je vaša predstava dovolenky približne takáto, nestrácajte čas. V prípade, že vám cesta autom príliš nevonia, môžete si vybrať z ponuky cestovných kancelárií. Autobusom alebo vlakom vás aj s dvojkolesovými tátošmi dopravia do Splitu, nalodia a povozia v blízkosti okolitých ostrovčekov. Ešte stále stíhate oprášiť bicykle a vybrať sa do Chorvátska za príjemným zakončením tohto leta.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.4/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 18. apríl. 2024. Meniny má Valér.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa